Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Yli satavuotias rautatieläisten talo hurmasi Hallikaiset kertaheitolla

29.6.2023 2023 Riksuun rakastuneet Asuminen Lapsiperheet

Outi Hallikainen seisoo 50-lukua henkivässä keittiössään.
Kuva: Jenniina Nummela

Riksuun rakastuneet on juttusarja, jossa riihimäkeläiset kertovat ajatuksiaan kotikaupungistaan.

”Olimme vuonna 2018 asuneet jo yli 20 vuotta vanhassa talossa Riihimäen Tienhaarassa ja rempanneet sen lattiasta kattoon. Kun mieheni isä kuoli, mieheni totesi elämän olevan liian lyhyt ikuiseen remppaamiseen ja lumitöihin. Ostimme Riihimäen keskustasta unelmiemme 50-luvun kerrostaloasunnon, jonka sisustimme tyylikkäästi, eikä meillä ollut mitään muita kuin 50-luvun tavaroita. Elimme mukavaa cityelämää ja kävimme paljon ulkona syömässä”, Outi Hallikainen muistelee.

Sitten iski korona eikä päästykään enää mihinkään, vaan kökötettiin siellä kerrostalossa. Kukaan ei kutsunut Hallikaisia edes saunomaan. He huomasivat myynnissä olevan upean vuonna 1911 rakennetun talon Koivistonrinteessä.

Se on vanha rautatieläisten koti, jossa oli aikoinaan kolme asuntoa. Kadulla on muitakin saman arkkitehdin suunnittelemia taloja, jotka kaikki aiottiin purkaa 70-luvulla. Onneksi aktiivinen kulttuuriyhdistys sai ne suojeltua.

”Ihastuimme taloon heti. Tätä kävi katsomassa 70 pariskuntaa, mutta muut eivät uskaltaneet ryhtyä leikkiin, sillä talo oli vinossa ja rempattavaa riitti. Talo odotti selvästi meitä, ja teimme kaupat 17.6.2020 ja hankimme oman puuhamaan. Korona-aika sujui sen jälkeen mukavammin.”

Viehättävä iso puutarha

Vehreä 1 700 neliön tontti on kesällä kuin satujen kukkaismaailma, sillä edelliset asukkaat istuttivat sinne valtavasti kukkia. Lisäksi on 11 omenapuuta, kuusi kirsikkapuuta, päärynäpuu, luumupuu ja valtavasti marjapensaita.

”Puutarha merkitsee minulle paljon. Viljelylaatikoissa kasvatan syötävää punajuurista papuihin ja vaihtelen niitä vuoroviljelyn takia. Pyrin omavaraisuuteen kasvattamalla ruokaa ekologisin menetelmin.”

Tontilla on Hallikaisten 120-neliöinen koti, 30-neliöinen vuokrattu pihamökki sekä iso varastorakennus, jonka toisessa päässä on pihasauna. Edelliset asukkaat saunoivat talossa olevassa sähkösaunassa, mutta Hallikaiset poistivat sen ja tekivät tilalle kylpyhuoneen.

”Pihasauna ja sen kuistilla oleva vanha kylpyamme ovat minulle tosi tärkeitä. Kylpyamme on talvella oma avantoni, ja pulahdan siihen kesälläkin päivittäin. Pidän siinä monta päivää samaa vettä.”

Pihasaunan yhteydessä on myös vierashuone. Rakennuksen toisessa päässä on perheen miesten auton rassauspiste sekä isännän treenikämppä. Hänellä on kaksi bändiä, Million dollar tones ja The three hornets.

”Ostimme heti käytetyn peräkärryn, kun muutimme tänne. Lähes kaikki rakennusmateriaalimme ovat kierrätettyjä. Ilmaiseksi ja hyvin edullisesti saa paljon hyvää tavaraa vain hakemalla. Esimerkiksi pihalaatat haimme ilmaiseksi Riihimäen kirjaston työmaalta.”

Keittiö tehtiin uusiksi, koska Hallikaiset halusivat vaihtaa nykyaikaisen keittiön 50-luvun tyyliseksi. Kaappeja haettiin kolmestakin eri paikasta, ja kirsikkana kakussa on Töölöstä remonttikohteesta kymmenellä eurolla ostettu hyväkuntoinen 50-luvun jalallinen liesi.

Vinoja lattioita suoristettiin, seiniä tapetoitiin ja maalattiin ja tehtiin vessaremppa. Melkein puolet talosta on kylmää tilaa, ja niitä eristettiin. Viime vuonna yläkerran vinot puruvintit eristettiin ja tehtiin asumistilaksi.

”Ennen meillä oli enimmäkseen 50-luvun huonekaluja, mutta olemme alkaneet ostaa myös vanhempia, 20-luvun huonekaluja. Onhan talossa monta ajan kerrosta. Lempikauppani on Riihimäen kierrätyskeskus”, Hallikainen nauraa.

Riksun hyvä henki

Hallikainen kehuu Riihimäen henkeä yhteen hiileen puhaltavaksi. Terveyspalvelut ja esimerkiksi nuorten mielenterveyspalvelut ovat helposti saatavilla.

”Kulttuurikaupungissamme tapahtuu koko ajan. Mieheni on asunut ikänsä Riksussa ja tuntee kaikki. Hänen kauttaan olen tutustunut moniin uusiin ihmisiin, vaikka lukio-, työ- ja mammakerhoystäviä on itsellänikin paljon. Asuin 15 vuotta Savonlinnassa ja sen jälkeen hämäläinen tunnelma tuntui aluksi jäyhältä”, hän nauraa.

Hallikainen rakastaa avovesissä uimista ja kiittää Riihimäen saunaa Hirvijärvellä ja sen avantoa.

”Yksi lempipaikoistani on Janakkalan puolella oleva Rahitunlammi, jonka taikametsässä kävelen usein ja sen jälkeen pulahdan uimaan. Uimaretken päätteeksi saatan käydä syömässä Hämeenkadun La Frescossa, jossa on hyvä ruoka ja mainio meininki.”

Outi Hallikainen

  • Syntynyt 1972 Riihimäellä. Asui Savonlinnassa 15 vuotta ja muutti takaisin Riihimäelle vuonna 1991.
  • Ympäristöopisto Syklin koulutussihteeri. Viiden minuutin työmatka, kolme päivää viikossa lähitöitä.
  • Perheeseen kuuluu muusikko-lavastajamies Aki Hallikainen ja kolme lasta, 16-, 18- ja 21-vuotiaat.
  • Harrastaa uintia, remppaamista ja puutarhanhoitoa.
  • Instagramissa nimellä huvikumpu2020.

Reija Ypyä