Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Varikolla on leppoisa ja auttavainen meininki – pese matot ja tuo ongelmajätteet

11.7.2023 2023 Riksussa töissä Kiertotalous Kunnossapito

Jari Airasmaa varikolla maalikontin edessä.
Jari Airasmaa. Kuva: Jenniina Nummela

Riksussa töissä on juttusarja, jossa Riihimäen kaupungin työntekijät kertovat työstään.

Arja Mäkelä pyöräilee Riihimäen varikolle korissaan kierrätykseen menevää pienelektroniikkaa ja vanha öljylamppu. Varikon työntekijät auttavat heti häntä viemään ne oikeaan konttiin.

”Käyn täällä usein tuomassa Lammin mökiltämme pientä roinaa”, Mäkelä sanoo ja kehuu varikon hyvää palvelua.

Työnjohtaja Jari Airasmaa kertoo, että keväisin ja alkukesästä varikolla käy kuhina, kun ihmiset alkavat tehdä kevätsiivouksia.

”Tänne voi tuoda veloituksetta sähkö-, elektroniikka- ja metalliromua sekä vaarallista jätettä, jota ennen kutsuttiin ongelmajätteeksi.  Näitä ovat vanhat maalit, liuottimet, jäähdytys- ja jarrunesteet, jäteöljy, torjunta-aineet, litiumakut, vahvat pesuaineet ja lyijyakut.”

Alueelle ajetaan portista sisään ja työntekijät ovat heti avustamassa kuorman purussa ja neuvomassa mihin jätteet laitetaan.

”Usein siinä sukeutuu leppoisia keskusteluita ja on aina mukava huomata, jos asiakas poistuu hymy huulilla. Asiakaspalvelu on ykkösasia täällä ja koulutan ”pojat” siihen”, Airasmaa nauraa.

He ovat yleensä työllisyyspalveluiden kautta tulevia työkokeilijoita ja palkkatuella työskenteleviä. Airasmaa oli ennen nuorten työpajassa työvalmentajana, ja jatkaa täällä osin samaa työhön opastamista.

”On hienoa saada työkokeilija innostumaan ja pääsemään työn syrjään vakituisesti. Eräs taitava ja ahkera kaveri oli viime vuonna kahdeksan kuukautta palkkatuella kierrätyspisteessä ja nyt hän työskentelee vakituisena puistopalveluiden kausityöntekijänä.”

Metalli on arvokasta jätettä

Varikolle saapuu peräkärryllinen metallia: grilli, vanha jääkaappi ja tietokone, sekapeltiä, saunan vesisäiliö ja pari polkupyörää. Miehet nostelevat niitä tottuneesti omiin lavoihin ja kontteihin varikolla, jossa kaikki on tiptop-siistiä. Tietotekniset laitteet pakataan tiiviisti järjestykseen, jolloin niitä mahtuu konttiin enemmän kuin heittämällä.

”Otamme pyöristä kunnostuskelpoiset asiakkaan luvalla talteen ja kierrätyskeskus tutkii, voiko niitä kunnostaa tai ottaa varaosia. Metallia tulee alkukesästä valtavat määrät, ja kaupunki saa niistä romumetallin vastaanottajalta maksun.”

Airasmaa esittelee kontin, johon kerätään nesteitä. Tuntemattomista nesteistä mitataan ph-arvo, etteivät hapot ja emäkset mene sekaisin samaan astiaan. Joka säiliöön kirjoitetaan sen sisältö.

”Kun peräkärryä lastaa kotona, kannattaa latoa samankaltaiset lähelle toisiaan, jolloin purkaminen on täällä paljon nopeampaa. Esimerkiksi yhdessä nurkassa kemikaalit, toisessa sähkölaitteet.”

Varikon itäkulmalla on hyvin varusteltu matonpesupaikka, joka on avoinna toukokuun puolesta välistä syyskuuhun. Hyvissä altaissa ja tasoilla on ilo pestä, ja lämmintä vettä saa eurolla käyttää 20 minuuttia.

”Tänä kesänä varikolle saadaan ehkä viimein poistotekstiilijätteen keräysastia. Vaikeutena on ollut alkuvuodesta keräysastioiden saatavuus.”

Varikko on iso työpaikka

Varikko on noin 80 ihmisen työpaikka, vaikkakin kaksi kolmasosaa henkilöstöstä tekee töitä enimmäkseen alueen ulkopuolella esimerkiksi puistoissa ja kiinteistöissä.

”Meillä on paljon raskasta kalustoa, ja korjaamossamme työskentelee neljä ajoneuvoasentajaa kaluston korjaus- ja huoltotöissä. Kaupungin omien rakennusten päivittäisessä kunnossapidossa toimii myös kiinteistönhoitajia, timpureita, sähkömiehiä, maalareita ja putkiasentajia. Sähköpalveluilla on vastuu esimerkiksi katuvalaistuksesta ja liikennevaloista. Varikon keskusvarastosta toimitetaan esimerkiksi siivousaineet ja paperit kouluille ja päiväkoteihin.”

Airasmaan pääasiallinen työ on kalustopalvelu eli sekä raskaaseen että kevyeen kalustoon liittyvät asiat. Mutta kiertotalous on lähellä hänen sydäntään, ja hän ideoi siihen liittyen koko ajan uutta.

”Tänään oli pitkä Teams-kokous kiertotalouteen liittyen. Olen ehkä vähän vahingossa profiloitunut jäteasioiden ja kierrätyksen yhteyshenkilöksi. Tänäänkin olen jo neuvonut monia soittajia jätteiden viemisessä oikeaan paikkaan.”

Vähän aikaa sitten eräs opettaja kysyi, voisivatko he tulla luokan kanssa vierailulle varikolle katsomaan kierrätysasioiden sujumista. Airasmaa lupautui esittelemään paikkaa.

”Kerroin kierrätyksen lisäksi kaupungin varikon toiminnasta muutenkin. Opettaja buukkasi heti kolme uutta vierailua. Mielelläni teen tätä omien aikataulujeni puitteissa.”

Varikko sijaitsee osoitteessa V. O. Mäkisen katu 2, 11120 Riihimäki.

Reija Ypyä