Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Taiteen perusopetus – Riihimäen luovuuden alkulähde

21.12.2022 2022 Entistä Ehompi Kaupunginjohtaja Kulttuuri Taiteen perusopetus Teatteri

Kaupunginjohtaja Jouni Eho pitää takkia olalla.

Entistä ehompi on juttusarja, jossa kaupunginjohtaja Jouni Eho kertoo arjesta, työstä ja Riihimäestä.

Osallistuin kutsuvieraana Riihimäen Teatterin ensi-iltaan, legendaarisen Miitta Sorvalin tähdittämään näytökseen Kaikki ystäväni lokakuun alussa. Kuten ensi-illan etikettiin kuuluu, jäimme esityksen jälkeen vielä onnittelemaan näyttelijöitä sekä esityksen ohjannutta Petteri Summasta.

Viisi ihmistä seisoo yhteiskuvassa
Miitta Sorvali (vas.), Olka Horila, Jouni Eho, Simo Jokinen ja Petteri Summanen Riihimäen Teatterin Kaikki ystäväni -esityksen ensi-illassa.

Näytöksen jälkeen keskustelimme taiteen ja kulttuurin merkityksestä Riihimäen kaupungille ja kaupunkilaisille. Entiseen urheilijaan, nykyiseen ammattijohtajaan teki erityisen vaikutuksen seurata ja osallistua vuoropuheluun taiteen ammattilaisten kanssa. Eri sektoreiden raja-aitoja rikkomalla ja tarkastelemalla asioita oman laatikon ulkopuolelta syntyy usein uusia ajatuksia ja kysymyksiä – kuten tälläkin kertaa:

“Mitä minä voisin oppia ohjaaja-käsikirjoittaja-tuottaja -näkökulmasta omassa työssäni kaupunginjohtajana?”

“Voisiko ammattitaitelijoiden näkemystä hyödyntää laajemmin kaupunkikehittämisessä?”

“Jos Riihimäen taide- ja kulttuuriskeneä pidetään taiteen ammattilaistenkin piireissä näin kovana juttuna, mahtaakohan suuri yleisö tuntea tämän kuinka hyvin?”

Keskusteluiden inspiroimana jalostui ajatus, että tekisimme näkyväksi Riihimäen kaupungin vahvaa taiteen perusopetusta ja pyrkisimme samalla herättämään kansallista keskustelua aiheesta, minkälainen rooli taiteen perusopetuksella on lasten ja nuorten hyvinvoinnin rakentajana kaupungeissa ja kunnissa.

Taiteen perusopetus on koulun ulkopuolista, ensisijaisesti lapsille ja nuorille tarkoitettua eri taiteenalojen opetusta. Oppilaat saavat valmiuksia ilmaista itseään ja hakeutua taiteenalan ammatilliseen ja korkea-asteen koulutukseen. Taiteen perusopetuksessa oppilaat opiskelevat arkkitehtuuria, kuvataidetta, käsityötä, mediataiteita, musiikkia, sanataidetta, sirkustaidetta, tanssia tai teatteritaidetta.

Ohjaaja, käsikirjoittaja Petteri Summanen ja neljä lasta seisovat joulukuusen ympärillä

Riihimäellä taiteen perusopetuksella on vahvat perinteet. Erityisesti Riihimäen nuorisoteatteri tunnetaan kansallisena edelläkävijänä. Taiteen perusopetukseen osallistuu lähes 2000 kaupunkimme lasta ja nuorta vuosittain.

Riihimäen kaupunkistrategiassa yksi kolmesta tavoitteesta on tulevaisuuden tekijöiden koti. Haluamme luoda hyvinvointia riihimäkeläisille laadukkaan kasvatuksen ja kulttuurin sekä monipuolisen sivistyksen avulla. Näin annamme eväitä lapsille ja nuorille toteuttaa itseään monipuolisesti ja samalla rohkaisemme heitä tutustumaan luovaan puoleensa. Luovuus onkin yksi tärkeimmistä ammattitaidoista, kun mietitään tulevaisuuden tekijöitä.  IBM:n vuonna 2010 teettämässä globaalissa kyselytutkimuksessa yli 1500 toimitusjohtajalle, luovuus nousi tärkeimmäksi ominaisuudeksi kun kysyttiin millä keinoin yritysmaailmassa kyetään luotsaamaan organisaatioita toimintaympäristön epävarmuustekijöiden lisääntyessä.

Luovuus ei siis ole harvoille ja valituille, eikä vain ”kulttuurikotien kasvateille” suunnattu valinnainen lisämauste vaan perustaitojen kovaa ydintä. Taiteen perusopetus on tärkeä väylä tutustua luovuuden eri puoliin, vaikkapa juuri kuvataiteen, tanssin, teatterin tai musiikin kautta.

Korona koetteli yhteiskuntaamme monesta suunnasta. Erityisen kovasti korona kuritti lasten ja nuorten harrastustoimintaa sekä taiteen ja kulttuurin toimialaa. Kaupungit ja kunnat ovat tärkeässä roolissa, kun kurotaan umpeen koronan vaikutuksia edellä mainittuihin julkisiin ja yksityisiin toimintoihin. Onkin enemmän kuin ajankohtaista jatkaa kansallista keskustelua siitä, miten voisimme entistä vaikuttavammin ennaltaehkäistä lasten ja nuorten syrjäytymistä, madaltaa kynnystä osallistua edulliseen harrastustoimintaan ja edistää eri taiteenalojen rajat rikkovaa yhteistyötä. Taiteen perusopetus on yksi alusta tälle keskustelulle.

Haluan kiittää tässä yhteydessä kaikkia Riihimäellä taiteen perusopetuksen parissa työskenteleviä kollegoita, kumppaneita, lasten vanhempia, lapsia ja nuoria sekä alumneja. Olette tärkeä osa kaupunkimme identiteettiä, vetovoimatekijä – todellinen luovuuden alkulähde.

Erityiskiitos Summasen Petelle haasteen vastaanottamisesta ja siitä, että teit omalla tavallasi koko kansalle näkyväksi riihimäkeläistä osaamista.

Seuraavana Riihimäki!

Hyppää upotuksen yli: Taidetta niin, että tuntuu – Riihimäki kasvattaa luovia nuoria (nuorisoteatteri)

Taidetta niin, että tuntuu – Riihimäki kasvattaa luovia nuoria (nuorisoteatteri)

Ole hyvä ja hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.