Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Silla Kakkola löysi kodikseen satavuotiaan omakotitalon Riihimäen keskustasta

30.3.2023 2023 Riksuun rakastuneet Asuminen Hiihtoladut Hyvinvointi Lapsiperheet Perheet

Silla Kakkola joogasalissa istumassa ilmajoogaliinassa.
Silla Kakkola Valoisa Salin ilmajoogaliinassa. Kuva: Jenniina Nummela

Riksuun rakastuneet on juttusarja, jossa riihimäkeläiset kertovat ajatuksiaan kotikaupungistaan.

”Joka päivä astuessani Riihimäen junaan Helsingin rautatieasemalla rauhoitun. Ja viimeistään avatessani kotioven vanhan talon henki tyynnyttää mieleni. Ympäristössäkin on hiljaista, ei kuulu kehäteiden taustahälyä kuten entisessä kodissani Espoossa”, Silla Kakkola, 38, kehuu.

Hän pohtii elämänsä rauhoittuneen Riihimäellä. Kaupassakäyntikin vie vähemmän aikaa kuin Espoossa, sillä kaikki on lähellä. Uimahalliin ja kirjastoon voi mennä kävellen.

”Arkitekeminen vaatii vähemmän aikataulutetristä. Aikaa on vapautunut ihan olemiselle. Vaikka lähden töihin samaan aikaan kuin ennenkin ja palaan myös, tuntuu, kuin päiviin olisi tullut lisää aikaa. Täällä tulee tehtyä enemmän asioita vapaa-ajalla, kun ei tarvitse lähteä autolla kauemmas.”

Omakotitalo keskustassa hurmasi

Sytyke perheen muuttoon Riihimäelle oli hurmaava, sata vuotta vanha omakotitalo Riihimäen keskustan alueella.

”Olimme pitkään haaveilleet omakotitalosta ja seurasimme tarjontaa erityisesti Espoossa ja Uudellamaalla. Hinnat vain olivat tavallisen palkansaajan ulottumattomissa.”

Sattumalta Etuovi tarjosi nykyistä kotia ostettavaksi. Perhe lähti katsomaan taloa ja rakastui siihen heti, koska se oli kaunis, täysin remontoitu ja keskeisellä paikalla.

”Omakotitalojen hinnat ovat Espoossa merkittävästi korkeammat kuin Riihimäellä. Tuplasimme asuinneliömme, sillä Espoon kerrostalokodissamme oli reilut 90 neliötä, nyt vajaa parisataa. Arvostan vanhan talon tunnelmaa ja isoa pihaamme.”

Yksi tärkeä muuton kriteeri oli se, että perhe pärjää yhdellä autolla tai jopa ilman autoa. Koti Riihimäen keskustassa takaa tämän.

Rauhallinen ja tehokas työmatka

Suhtautuminen etätöihin muuttui koronan myötä, ja se helpotti päätöstä muuttaa Riihimäelle. Jos Kakkola kävisi viisi kertaa viikossa toimistolla Helsingissä, perhe ei olisi muuttanut näin kauas. Nyt molemmat vanhemmat voivat tehdä etätöitä ilman, että jompikumpi valtaisi lapsen huoneen.

”Käyn toimistolla Helsingissä 2–5 päivänä viikossa. Työmatkani InterCity-junassa on miellyttävä, ja voin työskennellä tehokkaasti koko 45 minuutin matkan ajan.”

Itse asiassa Kakkola kokee työmatkansa helpottuneen. Espoossa asuessaan hän kulki töihin Helsingin Bulevardille bussilla, metrolla ja loppupätkän kävellen. Nyt hän kävelee Riihimäen asemalle, työskentelee junassa ja kävelee vartin Bulevardille.

”On rauhoittavaa istua yhdessä välineessä ilman vaihtoa. Ajallisesti kokonaistyömatkani kestää vain vartin pidempään kuin Espoossa asuessa. Päivässäni on myös mukavaa hyötyliikuntaa kummassakin päässä.”

InterCity-junan lipun saa painettua samaan hintaan kuin paikallisjunan matkan, kun ostaa kerralla 50 matkan sarjalipun.

Aitoa thaikkuruokaa

Kakkola arvostaa todella paljon uuden kotikaupunkinsa julkisia palveluita, erityisesti terveydenhoitoa.

”Olen saanut helposti ajan esimerkiksi hammaslääkärille. Olemme valovuosien päässä Espoon tilanteesta.”

Nuoriso on huomioitu hyvin kirjastossa, ja perheen 12-vuotias tytär oli yllättynyt hyvästä mangavalikoimasta.

”Lähistöltä löytyi myös talli, jossa hän saattoi jatkaa ratsastusharrastustaan. Hän aloitti myös näyttelemisen Riihimäen Nuorisoteatterissa, jonne hän pääsee itse kävellen.”

Kakkolan oma mansikkapaikka on toistaiseksi löytynyt Riutan yhdysladulta. Hän kehuu latujen hyvää kuntoa ja aktiivista tiedottamista.

”Vielä en ole ehtinyt hiihtää Hatlamminsuolla, jota minulle on kehuttu paljon. Aloitin vastikään ilmajoogan Valoisalla salilla. Uintia harrastava perheemme odottaa innokkaana maauimalan aukeamista.”

Riksun ravintolamaailmaakin on testailtu, ja Naa’s Thai Cuisinesta on tullut perheen suosikki.
”Uskallan tituleerata sitä Suomen parhaaksi, sillä kokemusta on Thaimaassakin syötynä. Toinen hyvä on Pizzastoppi, pizzaperjantaimme vakiokohde.”

Puutarha maadoittaa mieltä

Aikaisemmin Silla Kakkola tappoi viherkasvitkin, mutta omakotitalo on herättänyt hänen sisäisen viherpeukalonsa, ja hän on innostunut opiskelemaan pihanlaittoa. Tuhannen neliön tontilla on marjapensaita ja paljon omenapuita.

”Tykkään pihalla puuhastelusta. Vastapainona hektiselle tietotyölle on mahtavan konkreettista upottaa kädet multaan. Sekä hyötyviljely että kukat kiinnostavat. Rakenamme ehkä kasvihuoneen pihalle, sillä omavaraisuuden lisääminen kiinnostaa. Unelmissa on myös puulämmitteinen pihasauna.”

Silla Kakkola

  •  Syntynyt 1984 Oulussa.
  • Muutti elokuussa 2022 Riihimäelle.
  • NYTKIS ry:n pääsihteeri. NYTKIS kokoaa yhteen suomalaisen naisjärjestökentän eli eduskuntapuolueiden naisjärjestöt, Naisasialiitto Unionin, Naisjärjestöjen Keskusliiton sekä Sukupuolentutkimuksen seuran.
  • Perheeseen kuuluvat puoliso, 12-vuotias tytär ja kaksi kissaa.
  • Harrastaa hiihtoa, ilmajoogaa, laulua ja pihapuuhastelua.

Reija Ypyä