Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Riihimäki on seniorille unelmapaikka, sillä kaikki palvelut ovat lähellä

10.11.2023 2023 Riksuun rakastuneet Asuminen Hyvinvointi Riksula

Seija ja Matti Hellström yhdessä ulkona valkoinen uusi kerrostalo taustallaan.
Kuva: Jenniina Nummela

Riksuun rakastuneet on juttusarja, jossa riihimäkeläiset kertovat ajatuksiaan kotikaupungistaan.

Seija, 77, ja Matti, 82, Hellström muuttivat kymmenen vuotta sitten omakotitalosta Lopelta upouuteen kerrostalokolmioon Riihimäen Peltokujalle.

”Oli hienoa päästä uuteen esteettömään asuntoon, jossa on oma sauna ja lasitettu parveke. Kaikki tarvitsemamme palvelut ovat lähellä. Kauppakeskus Atomiin on viiden minuutin kävelymatka. Liikumme eniten kävellen ja käytämme vain harvoin autoa”, kertovat Hellströmit.

Perhe viihtyi Lopella omakotitalossa vajaat 40 vuotta, mutta sitten pihatyöt alkoivat väsyttää. Riihimäen paremmat palvelut ja harrastusmahdollisuudet alkoivat vetää puoleensa.

”Muutimme tänne kaikessa rauhassa lähes vuoden ajan. Kävimme silloin tällöin Peltokujalla harjoittelemassa kaupunkilaiselämää. Pitkään meillä oli sisustuksena vain sohva, kahvinkeitin ja muutamia astioita. Lopen talo myytiin puolessa vuodessa nuorelle parille.”

Talossa asuu paljon vanhempaa väkeä, ja kaikki tervehtivät pihalla ja hississä. Henki on hyvä.

”Pihalla on nättejä kukkaistutuksia, joita useampikin innokas asukas hoitaa. Olin neljä vuotta taloyhtiön hallituksessa ja vuoden puheenjohtajakin”, Seija kertoo.

Riksula on toinen olohuone

Riksula on kaksi vuotta sitten perustettu kaupungin kohtaamispaikka entisen matkakeskuksen tiloissa. Siellä on päivittäin kerhoja, tapahtumia ja juttuseuraa tarjolla.

Seija kertoo, että Riksulasta on tullut heidän toinen olohuoneensa, jossa käydään lähes päivittäin. Molemmilla on siellä paljon ystäviä. Sinne on seitsemän minuutin kävelymatka. Kotimatkalla usein oikaistaan kauppakeskus Atomin kautta ja istahdetaan Prismaan päiväkahville.

Matti kiittää saaneensa Riksulassa paljon uusia ystäviä. Hän tykkää erityisesti levyraadista, karaokesta ja tietovisasta, mutta pelkkä seurustelukin on mukavaa. Sinne on muotoutunut niin hyvä porukka, jossa juttu luistaa. Kahvia ja pullaakin on tarjolla vapaaehtoista maksua vastaan.

”Riksula on arkisin auki 9-15 ja eräänä päivänä viihdyin siellä kuusi tuntia, vaimo jo lähti välillä kotona käymään”, Matti naureskelee.

Välillä kanta-asiakkaissa heräsi huoli Riksulan tulevaisuudesta. Kanta-Hämeen hyvinvointialuetta muodostettaessa ei alkuun tiedetty, miten toiminnalle käy. Lopulta Riksula jäi kaupungille, ja palvelu jatkui entisellään.

”Olen tavannut Riksulassa monia, jotka ovat muuttaneet Riihimäelle pääkaupunkiseudulta edullisempien asuntojen tai kesämökin läheisyyden takia”, Matti kertoo.

Aasialaisia makuja

Vuosi sitten Hellströmien lähelle avattiin Piikinmäen 53-portaiset kuntoportaat. Mäen päälle pääsee joko portaita tai tietä pitkin. Portaat ovat tasaiset, levät ja miellyttävät kulkea. Molemmin puolin on kaiteet, joista saa tukea.

”Olen kävellyt usein portaat ylös. Mäen päällä voi istua penkillä hengitystä tasaamassa ja kävellä tietä alas. Reitti on helppo, ja se sopii myös senioreille ja polvivaivaisille.”

Matti tekee mieluummin rollaattorinsa kanssa puolen tunnin lenkin Kastanjapuistoon takaisin. Eläkkeellä oleva puutarhuri viihtyy puistoissa. Hän odottaa myös jo kovasti uimahallin avautumista, jotta voisi jatkaa vesijuoksuharrastustaan.

Myös kotikaupunkinsa terveyspalveluita Hellströmit kehuvat. Seijan sydänongelmat hoidettiin kuntoon, ja Matti sai kesällä päivystyksessä käydessään hyvää hoitoa.

”Ensi viikolla minulla on silmälääkäri. En pysty lukemaan glaukoomaan takia. Näen kauas, mutta en lähelle. Seijakin on välillä kuin sumua”, Matti nauraa.

Hellströmit käyvät silloin tällöin kambodžalaisessa ravintola Apsarassa. Sinne mennä aina, kun poika perheineen tulee kylään. Myös Riihimäen museot ja teatterit ovat Hellströmeille tuttuja, sillä he ovat eläkkeellä olleet kulttuurin suurkuluttajia.

”Huonossa kunnossa olevasta Voimalasta on pitkään puhuttu, että siihen rakennettaisiin kulttuurikeskus. Sitä toivomme, sillä olisi kivaa, kun lähelle meitä tulisi konsertteja ja tapahtumia.”

Matti summaa lopuksi, että hänestä on kuin lottovoitto olla vanha ihminen Riihimäellä.

”Meistä pidetään niin hyvää huolta täällä. Opiskelukaupunkimme Turku oli toinen vaihtoehto, kun muutimme Lopelta pois. Mutta Riihimäki voitti kisan.”

Seija ja Matti Hellström

  • Asuvat Peltokylässä kolmiossa.
  • Matilla oli Lopella 40 vuotta oma puutarhayritys. Seija kävi yli 30 vuotta Riihimäellä töissä apulaiskaupunginkamreerina.
  • Aikuinen poika ja kolme lapsenlasta asuvat Helsingissä. He hakevat autolla isovanhemmat kyläilemään.
  • Harrastavat Riksulassa käyntiä, ulkoilua ja kulttuuria. Seija käy myös Kotokartanosäätiön senioritoiminnassa, esimerkiksi Puistokulman leidit -juttuporukassa.