Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Riihimäki on ehtymätön inspiraation lähde sarkastiselle sarjakuvalle

15.9.2022 2022 Riksuun rakastuneet

Arto ja Joer Pöllänen seisovat vierekkäin ja hymyilevät. Taustalla valkoinen kansalaisopistotalo.
Kuva: Jenniina Nummela

Riksuun rakastuneet on juttusarja, jossa riihimäkeläiset kertovat ajatuksiaan kotikaupungistaan.

Arto Pöllänen ja Joel Pöllänen julkaisevat kerran viikossa Riihimäestä ja riihimäkeläisyydestä kertovan Riksuset-sarjakuvastripin netissä.

”Jäädessäni eläkkeelle kaksi vuotta sitten päätin aloittaa oman sarjakuvan,  joka perustuu Riihimäen paikkoihin, kaupungin meininkiin ja niistä väännettyihin sanaleikkeihin. Minulla ei ollut mitään kokemusta, saati taitoa sarjakuvapiirtämisestä, joten pyysin poikaani avuksi”, Arto kertoo.

Sarjakuvalle keksittiin nimi Riksuset – kuvitteelliset Riksunen-nimiset kaverukset, jotka katselevat kotikaupunkiaan sarkastisin silmin. Ensimmäinen strippi eli kolmen ruudun sarjakuva ilmestyi tammikuussa 2021 Facebookissa, Instagramissa ja Riksuset-kotisivuilla.

Sen nimi oli Puhaltaja ja siinä pohdittiin Riihimäellä olevan  Lasinpuhaltaja-patsaan tarkoitusta. Patsasta kutsutaan Riihimäellä yleisesti puhaltajaksi. Sarjakuvassa arveltiin, että se on pystytetty tunnetun myymälävarkaan eli ”puhaltajan” muistoksi. Oikeasti taustalla on lasinpuhallus Riihimäen lasitehtaalla.

Toki myös tunnetut riihimäkeläiset esiintyvät Riksuset-stripeissä. Kaksi miestä seisoo omenapuutarhassa. Toinen murehtii, kun puu tuottaa niin vähän omenoita. Toinen mies kannustaa, että jalosta lisää. Ja pian omenapuun juurelle tuodaan kottikärryillä jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen.

”Minua on aina huvittanut fingerporimainen sanoilla leikittely. Kai minussa on myös vähän insinöörihuumoriakin. Mielestäni olen parhaiten onnistunut, jos lukija joutuu vähän miettimään, mitä ajan sarjakuvalla takaa”, Arto myhäilee.

Isä on päävastuussa sarjakuvan sisällöstä ja poika kuvista. Usein idea tulee Artolta, mutta Joel muokkaa sitä eteenpäin.

”Piirrän sarjakuvan tietokoneen piirtopöydällä. Pohjana on usein isän Riihimäeltä ottama valokuva. Torstai-iltana vaihtelemme meilejä ja perjantaina julkaisen stripin”, nykyisin Helsingissä asuva Joel kertoo.

Ruuhkatonta ja helppoa

Arto Pöllänen on savolaispoika Pieksämäeltä, joka asui pitkään Jyväskylässä, piipahti Amerikassakin ja 17 vuotta meni espoolaisena. Vuonna 2011 espoolainen Arto ja helsinkiläinen Sirpa muodostivat uusperheen, ja tarpeeksi iso sopuhintainen omakotitalo löytyi Riihimäen Suojalasta.

”Minulla ei ollut mitään kytköstä Riihimäelle. Sekä minä että puolisoni kävimme muualla töissäkin. Vanhimmat lapset muuttivat pian omilleen, ja nyt asumme kaksin. Tutustumme vaimoni kanssa Riihimäkeen pyöräillen. Monesti ajamme kaupungin reunoja pitkin vaihdellen myötä- ja vastapäivään. Jos fillarissa on korjattavaa, Elovaaran korjaamolta saa tosi ystävällistä palvelua”.

Arto kehuu myös Riksun pienuutta ja ruuhkattomuutta. Kaikki on lähellä.

”Riksussa on hyvä teatteri ja elokuvateatteri. Käymme välillä Vanhassa Mestarissa syömässä tai Laurellilla kahvilla. Auton saa yleensä pysäköityä kadunvarteen jopa teatterin tai ravintolan eteen, sellainen ei onnistuisi Helsingissä”.

Ideoita kartasta ja somesta

Riksusissa Arto leikittelee usein kotikaupunkinsa paikannimillä. Erään stripin ensimmäisessä kuvassa mies kertoo ostaneensa uuden kiinteistön Riihimäeltä. Seuraavassa kuvassa on pieni riihi korkean mäen päällä.

”Meillä ei yleensä ole yhtäkään strippiä varastossa, vaan sarjakuva tehdään joka viikko. Ideoita saadakseni katson välillä Riihimäen karttaa, kadunnimiä ja Facebookin Riihimäki-ryhmää, ja mietin mistä saisin väännettyä vitsin. Huomioin myös paikalliset tapahtumat ja ajankohtaisuuden.”

Pientä kaksimielisyyttäkin voi sarjakuvassa olla. Mies kertoo kaverilleen saaneensa kerran sakon kadulla. Kaveri utelee, että jaa, missähän päin? Mies vastaan, että johan minä kerroin, Sakonkadulla ja näyttää kuvassa katukylttiä.

”Sarjakuvissa on tärkeää tasapaino ja draaman kaari, kuinka helppo tai vaikea stripin ydin on ymmärtää. Pääjuttu ei saa tulla liian aikaisin, vaan loppuyllätys täytyy säästää loppuun vähän kuin stand up -esityksessä”, Arto pohtii.

Kaikkiaan Pölläset ovat julkaisseet jo 82 strippiä ja tänä syksynä on tarkoitus painaa ne oikeaksi kirjaksi omakustanteena. Myyntipaikkaa vielä pohditaan.

”Olisi kiva saada riihimäkeläisiltä aiheideoita Riksusiin. Varmaan olisi hauskaa nähdä oman aiheen päätyneen sarjakuvaan.”

Ideoita Arto saa myös lempipaikastaan Riihimäen kansalaisopistosta, jossa hän käy lauluryhmässä, biisintekokurssilla ja miesten kuntoliikunnassa.

”Kaikilla käymilläni kursseilla on ollut innostavat opettajat ja hyvä ryhmähenki. Biisintekoryhmäläisten kesken olemme viestitelleet kesälläkin.”

Arto Pöllänen

  • Syntynyt 1957.
  • Eläkkeellä oleva IT-insinööri. Julkaisee Joel-poikansa kanssa Riksuset-sarjakuvaa Facebookissa ja Instagramissa.www.riksuset.fi
  • Perheeseen kuuluvat puoliso Sirpa Raitanen ja neljä aikuista lasta.
  • Harrastaa pyöräilyä, laulua, laulujen sanoittamista ja videoeditointia.

Joel Pöllänen

  • Syntynyt 1991.
  • IT-alan insinööri. Julkaisee isänsä kanssa Riksuset-sarjakuvaa Facebookissa ja Instagramissa.
  • Perheeseen kuuluu avopuoliso.
  • Harrastaa kiipeilyä, pianonsoittoa ja piirtämistä.

Reija Ypyä