Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Riihimäki kasvattaa elinvoimaa ja tapahtumatarjontaa

17.6.2022 2022 Riimejä Riihimäeltä Asuminen Elinvoima Hallinto Tapahtumat

Riimejä Riihimäeltä on kolumnisarja, jossa Riihimäen kaupungin henkilöstö kertoo ajankohtaisista asioista ja työstään.

Elinvoima nousi näkyväksi kaupungin organisaatiossa vuonna 2019, kun kaupunkiin muodostettiin elinvoiman toimialue, johon sisältyy maankäytön, kulttuuri- ja tapahtumapalveluiden, kaavoituksen, museopalveluiden, ympäristönsuojelun ja rakennusvalvonnan vastuualueet sekä elinvoiman hankkeet ja elinkeinoasiat.

Mika Herpiö

Mistä Riihimäen elinvoima koostuu?  Elinvoima on asukasmäärän ja työpaikkamäärän kasvua sekä kaupungin rakennuskannan kasvua ja kehitystä.

Riihimäki on perinteisesti pärjännyt näissä hyvin. Työttömyys oli kaupungin ongelmana vielä takavuosina, mutta nyt meillä on pääradan asemakaupungeista pienin työttömyys. Pienemmän työttömyyden seutukuntaa ei löydy Uudenmaan eikä Kanta- tai Päijät-Hämeen alueelta. Yrityksiäkin on saatu aktiivisesti, mutta työpaikkamäärän kasvua on jarruttanut erityisesti kehitys Riihimäen sairaalassa ja VR:llä.

Haastavinta on ollut asukasluvun pitäminen kasvussa – siinäkin tosin positiivisena valonpilkahduksena on se, että omakotitonttejamme jouduttiin pitkästä aikaa taas arpomaan halukkaiden kesken. Asukkaiden houkuttelussa valttinamme on tiivis kaupunkirakenne, sujuva arki ja elävä keskusta. Keskustat ovat paineissa kautta Suomen, mutta Riihimäellä kehitys on ollut kaupungeista toiseksi parasta, ja keskustan elinvoima on ollut harvinaisesti nousussa.

Keskustassamme on hankkeita vireillä mukavasti, uudet asuntohankkeet tuovat myös asiakkaita keskustan palveluille. Odotan innolla etenkin Peukaloisen kortteliin nousevia tyylikkäitä puukerrostaloja.

Teemme yhä aktiivista työtä keskustan elinvoimaisuuden eteen. Järjestimme kyselyn keskustan vetonaulaideoista, ja sen kirvoittamana tapahtumakilpailun, jonka perusteella syntyy tänä vuonna uusi kaupunkitapahtuma Lempi-festivaali.

Tapahtumat ovat keskeinen osa elinvoimaa, ja nyt koronan väistyttyä onkin ihanaa, että suurtapahtumamme Kansainväliset Erämessut avautuivat taas entistäkin ehompana 50-vuotisjuhlatapahtumaan. Pääsemme taas tapaamaan toisiamme muissakin kesätapahtumissamme Granitin kesäkeikoilla, Riihimäen Kesäkonserteissa ja Riihimäki Pridessa.

Tulemme jatkossakin kääntymään kuntalaisten puoleen kaupungin kehittämisideoita hakiessamme – osallisuus on voimaa, elinvoimaa!

Mika Herpiö
Kirjoittaja on Riihimäen elinvoimajohtaja