Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Riihimäen uusi, upea kesäteatteri on Suomen hienoimpia

9.6.2023 2023 Kulttuuri Kesäteatteri Teatteri

Rakenteilla olevan Riihimäen kesäteatterin katsomossa Juhana Rönnkvist, Simo Jokinen, Maija Siljander ja Minttu Seppo.
”On valmistumassa hieno kesäteatteri, joka vahvistaa Riihimäen entisestään vahvaa kulttuuritarjontaa. Odotamme sitä innostunein tunnelmin”, toteavat Juhana Rönnkvist, Simo Jokinen, Maija Siljander ja Minttu Seppo. Kuva: Jenniina Nummela

Uudesta kesäteatterista tulee Riksun eläväinen kulttuurilehto

Riihimäen kaupunginteatterilaiset ja nuorisoteatterilaiset eivät meinaa pysyä nahoissaan kuvaillessaan kesällä valmistuvaa nykyaikaista ja toimivaa kesäteatteria. Se valmistuu tuttuun paikkaan Allinnan monttuun, jonne on rakennettu katettu katsomo, tekniikkatila, yleisön WC-tilat ja kahvilarakennus. Henkilöstölle on omat pukuhuone-, WC- ja huoltotilat.

”Ajatella, että meillä on katettu katsomo, kunnon istuimet katsojille rinteessä olevien penkkien sijaan, huoltotilat, kahdeksan vesivessaa ja yrittäjän pyörittämä kahvila. Tätä on odotettu pitkään. En ole ihan varma, uskoiko meistä kukaan, että tästä tulee joskus totta. Liikutun joka kerta käydessäni teatterityömaalla. Siitä tulee niin upea kesäinen kulttuurilehto. Katettu tila antaa paljon mahdollisuuksia erilaisille tilaisuuksille”,  hehkuttaa Riihimäen nuorisoteatterin tuottaja Minttu Seppo.

Näyttelijä Maija Siljander kiittää näyttelijöiden pukuhuoneita, joiden yhteydessä on jopa pesukone. Aikaisemmin näyttelijöiden sosiaalitilana toimi työmaakoppi, jonne vietiin vettä maitokärryillä kanistereissa. Nyt voi vain avata hanan.

”Pukuhuoneet sekä tarpeiston ja puvuston huoltotilat ovat ihan luksusta”, Siljander kuvailee.

Riihimäen teatterin johtaja Simo Jokinen maalailee myös kesäteatteriyleisölle leppoisia oltavia mukavissa penkeissä katoksen alla. Kahvilan terassillakin on tilaa 100–150 kahvin tai kuohuviinin nauttijalle.

”Suomessa on yli 600 kesäteatteria, ja väitän, että meillä on nyt yksi puitteiltaan maamme hienoimpia. Kesäteatterien viihdyttäviä näytelmiä tulee aina katsomaan myös sellaista yleisöä, joka ei talvisin käy teatterissa”, toteaa Jokinen.

Riihimäen Nuorisoteatteri tuo kesäteatterilavalle näytelmän jo 17. kertaa. Kaikkien aikojen suosituin oli vuonna 2018 esitetty Risto Räppääjä ja Pakastaja-Elvi, jonka näki 5 000 katsojaa.

Apulaisrehtori Juhana Rönnkvist kehuu tämän kesän näytelmän, Kolme iloista rosvoa, olevan näyttävää ja värikästä koettavaa koko perheelle.

”Näyttämöllä nähdään niin raitiovaunu kuin leijonakin. Kesäteatteri on iso osa nuorisoteatterimme identiteettiä, ja sitä odotetaan. Meillä on 4–75-vuotiaita opiskelijoita, ja Kolmessa iloisessa rosvossa nuorin näyttelijä on 10-vuotias. Satsaus kesäteatterin tiloihin kertoo Riihimäen kaupungin arvostavan teatteria.”

Suomalaisuuden ydintä

Kesäteatteri on suomalaisuutta parhaimmillaan. Siinä ei sade, kylmyys ja itikat tahtia haittaa. Myös suomalaiset näyttelijät ja muusikot ovat tottuneet vaatimattomiin takahuoneisiin.

”Onhan tämä uusi hieno kesäteatterimme kuin avaruudesta tipahtanut vanhaan verrattuna. Ennen oli puupenkit, kaksi bajamajaa ja pieni myyntitiski pöydän takana. Toiminta oli harrastelijamaista, kotoista ja lämmintä, mutta nyt nostetaan kesäteatteri seuraavalle tasolle! Meillä on 451 paikkaa, joista kuusi on pyörätuolipaikkaa. Tulevilta kesiltä odotamme paljon, ja Allinnan montusta tulee varmasti koko kaupungin kesäinen kohtaamispaikka. Teatterin lisäksi se sopii musiikki-, tanssi- ja elokuvaesitysten, yhteislaulutilaisuuksien ja messuesittelyjen järjestämiseen. Kesällä on kolme stand up -iltaa, yksi drag show, Lempi-festivaali ja Arja Korisevan konsertti”, luettelee Minttu Seppo.

Riihimäen Teatteri ja Riihimäen Nuorisoteatteri tuovat yleisölle kaksi valloittavaa teatteriesitystä. Kausi alkaa 21.6. Vaimoni on toista maata -komedialla, jossa kotijuhlat muuttuvat kaaokseksi väärinkäsityksen kasvaessa valtaviin mittasuhteisiin. Näytelmässä nähdään Ultra Bra -yhtyeestä tuttu Vuokko Hovatta, Riihimäen lempikasvo Maija Siljander, Modernien miesten Iikka Forss sekä Robassa ja Munkkivuoressakin nähty Antti Peltola.

Riihimäen Nuorisoteatterin koko perheen Kolme iloista rosvoa alkaa 5.7. Kasperin, Jesperin ja Joonatanin tarina Kaardemumman kaupungissa hurmaa hupaisilla juonenkäänteillään kaiken ikäiset teatterikatsojat.

Näyttelijä Maija Siljander summaa lopuksi, että on upeaa päästä avaamaan kotikaupungissa uusi kesäteatteri.

”Meillä on hauska farssikomedia, jossa saa taatusti nauraa. Uskon, että riihimäkeläiset viihtyvät kanssamme.”

Reija Ypyä