Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Riihimäen talot ja maisemat inspiroivat minua tekemään korvakoruja

17.11.2023 2023 Riksuun rakastuneet Asuminen Kulttuuri

Veera Kannosto katsoo iloisesti kameraan oranssi mekko päällään.
Kuva: Jenniina Nummela

Riksuun rakastuneet on juttusarja, jossa riihimäkeläiset kertovat ajatuksiaan kotikaupungistaan.

Veera Kannosto kasaa värikkäitä korvakoruja työpisteellään olohuoneen nurkassa, mutta pihdit, sahat ja materiaalilaatikot ovat vallanneet myös ison osan ruokapöytää. Luova kaaos siivotaan pois viikonlopuksi.

Kannosto kokoaa parhaillaan Porinat-sarjan korvakorua, johon tilaaja saa valita kolmiosaiseen korvikseen mieluisat värit ja muodot.

”Hän otti minuun yhteyttä, että haluaisi tietynväriseen juhlamekkoon korvikset perhejuhlaa varten. Innostun täysillä tämmöisestä suunnittelusta, ja valmistan yleensä kolmet korut sarjatyönä. Usein joku viestittää illalla, että huomiseksi pitäisi saada korvikset lahjaksi. Jätän sitten paketin postilaatikkoon noudettavaksi.”

Eksynyt inspiraationa

Kannosto innostui joitain vuosia sitten Tommi Toijan Eksynyt-patsaasta ja teki taiteilijan luvalla sen näköisiä avainnauhoja ja korvakoruja.

”Tulin tosi iloiseksi, kun viime viikolla eräs nainen tilasi minulta uuden Eksynyt-avainnauhan kuluneen tilalle.”

Kannosto kiittää Riksun tapahtumia ja asukkaiden huomioimista. Esimerkiksi suositut Lempi-rakkausfestivaalit saivat alkunsa ideakilpailusta.

Ulkona kesäisessä säässä punaisia sydämen muotoisia ilmapalloja kimpussa sekä mies selin kameraan. Miehellä on selässään mustan t-paidan päällä vaaleanpunaiset enkelinsiivet.
Lempi 2022. Kuva: Teo Cederqvist

”Suunnittelin sinne Lempi-korvakorut kaupungin graafisen ilmeen väreissä. Lempifestareilla on aina huippuesiintyjiä, kuten Erin ja Irina, jotka ovat monissa kuvissa sonnustautuneet Lempi-korviksiin.”

Kannosto arvostaa erityisesti Riihimäen Pride-tapahtumaa, jonne hän suunnittelee joka vuosi uuden korvismallin. Rohkeuden värit -korvikset syntyivät vuoden 2022 tapahtumaan.

Kannosto tekee joka päivä vähän aikaa koruja. Viikonloppuna niiden parissa voi mennä kahdeksan tuntia putkeen.

”Korvisten tekeminen on kuin ihanaa leikkiä, tervetullutta vaihtelua työlleni erityisopettajana. Päivät ovat täynnä murrosiän myrskyissä kipuilevien oppilaiden asioita.”

Kannosto opettaa yhdeksättä luokkaa, jossa on 7-10 oppilasta. Hän on tehnyt koruja oppilaiden kanssa teknisessä työssä. Kerran tehtiin äitienpäivälahjaksi korut vanhoista alpakkalusikoista.

”Parhainta työssäni on nähdä, että oppilaat alkavat ysillä tasoittua ja kuntoutua. Näen entisiä oppilaita usein, pitkiä komeita korstoja, jotka tulevat halaamaan minua Prismassa.”

Riksu-korvikset polymeerimassasta

Kannosto tekee koruja monista materiaaleista. Tuttuja ovat jo hopea ja muut metallit, tulostettava koivuvaneri, polymeerimassa ja epoksihartsi.

”Mietin paljon värejä ja muotoja. Puukortteli-korvakoruissa inspiroiduin Riihimäen Petsamon puutaloista.”

Tehdessään korun osia polymeerimassasta Kannosto pehmittelee ensin sen käsissään, ja vetää sen sitten pastakonetta muistuttavan koneen läpi muutaman kerran. Kun massa on halutun paksuista, hän kuvioi sen silkkipainokankaalla.

”Kun se on kuivahtanut hetken, otan siitä muotilla paloja, jotka laitan uuniin 130 asteeseen 45 minuutiksi. Lopuksi vedän niihin ohuen lakkakerroksen.”

Kannosto tekee paljon koruja myös UV-hartsista, joka on kuin nestemäistä muovia. Siihen sekoitetaan väripigmenttiä ja vaikka glitteriä ja kimalletta.

”Hartsikoruja tehdessä voi revitellä ja päästää luovuuden valloilleen! Kaadan massan silikonimuottiin ja nostan sen UV-uuniin, jota käytetään yleisemmin kynsilakan kovetukseen.”

Unelmien puutalo Petsamossa

Kannosto muutti vuonna 2005 Riihimäelle, koska alkoi haaveilla omasta talosta ja isosta pihasta.

”Kun ei ollut varaa ostaa unelmien taloa Helsingin Kumpulasta niin ostin sen Riihimäen Petsamosta. Kaupunki oli tuttu jo lapsuuden kesiltä, sillä vanhemmillani on edelleen vapaa-ajan asuntona Tervakoskella vanha työväentalo.”

Kannosto kehuu Riihimäen ihmisläheisyyttä, inhimillisyyttä ja mukavia ihmisiä.

”Juttelen ihmisten kanssa niin kaupassa, kahvilassa, kaupungilla kuin kirpputoreillakin. Olen herkästi innostuva, ja ystäväni sai helposti houkuteltua minut osallistumaan Sohvaperunat-ohjelmaan.”

Kannosto on kasvanut ammattitaiteilijan ja käsityöläisen perheessä, ja hän aina tehnyt paljon käsillään.

”Mieheni sanoo, että olen koko elämäni tallettanut päähäni muotoja ja sommitteluja, ja ideat pursuavat päästäni ulos koruiksi. Minulla on joka päivälle eri väriset korvakorut. Mietin aamulla, että olisiko tänään kimalteleva prinsessapäivä vai graafisen tyylikäs särmäilypäivä.”

Veera Kannosto, 46

  • Erityisluokan opettaja Harjurinteen koulussa. Työskennellyt opettajana 21 vuotta.
  • Asuu 1920-luvulla rakennetussa talossa Petsamon kaupunginosassa.
  • Perheeseen kuuluu aviomies ja 10-vuotias poika. Neljä aikuista tyttöä asuvat jo omillaan.
  • Harrastaa korujen tekemistä ja vanhan talon remontointia.
  • Kannoston koruja myydään hänen Frouva K -verkkokaupassaan sekä Riihimäen taidemuseon kaupassa. Ennen hänellä joulua hänellä on pop up -eteispuoti kotonaan. Aukioloaika ilmoitetaan somessa.
  • Osallistuu Sohvaperunat-ohjelmaan.

Teksti: Reija Ypyä