Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Riihimäen pääsiäinen: kotieläimiä, ongintaa ja sirkustemppuja

4.4.2023 2023 Hyvinvointi Kaupunginmuseo Kulttuuri Lapsiperheet Suomen lasimuseo Tapahtumat

Lapsi silittämässä karitsaa päälaelta.
Pääsiäisohjelma on rakennettu erityisesti lapset huomioiden. Kuva: Jenniina Nummela

Riihimäki pukeutuu kevääseen monella tavalla, kun pääsiäistä juhlitaan usean toimijan voimin jo 26. kertaa. Puistopalvelut ovat koristaneet rautatieaseman liikenneympyrän perinteisillä aurinko- ja pääsiäismunakoristeilla, ja keltaisia pikkunarsisseja tulee ruukkuihin ympäri kaupunkia.

Puistovastaava Saila Nummela kertoo, että pajunoksiin sidotaan tänä vuonna höyhenten sijaan ekologisia, eri värisiä biohajoavia nauhoja. Pajupöllit sijoitellaan aseman eteen viherkaistalle ja kaupunginmuseolle johtavan hiekkatien varteen. Muutamia vanhoja höyhenin koristeltuja pajupöllejä on vielä ehjänä, ja ne viedään kaupunginmuseolle.

Keväinen kaupunkitapahtuma tarjoaa elämyksiä ja iloista toimintaa koko pääsiäisen ajan kiirastorstaista pääsiäismaanantaihin eli 6.–10.4.2023, mutta eniten tapahtuu lauantaina 8.4. Riihimäen kaupunginmuseon pihalla.

Ihanat alpakat, possut ja lampaat

Kulttuurituottajat Lyti Aaltonen ja Asta Kohonen kertovat, että paikalla on kello 10–15 alpakoita Kampin tilalta. Hembölen kotieläinpihalta tulee poni, aasi, minisika, kanoja, ankkoja ja lampaita. Niitä saa silittää ja niiden kanssa voi ottaa valokuvia.

”Viime vuonna pääsiäisenä kaupunginmuseolla kävi todella runsaasti ihmisiä. Lapsiperheitä oli paljon, ja moni kertoi tulleensa muualta, kun kuuli tapahtumasta riksulaiselta tuttavaperheeltä”, Aaltonen kertoo.

Kohonen oli viime pääsiäisenä tyttärensä kanssa asiakkaana pääsiäistapatumassa, ei vielä järjestäjänä. Hän kiittelee tapahtuman lämminhenkistä ja hyvää meininkiä, jossa eläimet olivat ehdoton suosikki. Se oli mukavaa sekä lapsille että aikuisille.

Lauantaina Riihimäen kaupunginmuseon ohjelmalavalle nousee 45 minuutin esityksen tarjoava klovni Dodo, joka yhdistää musiikin tekemiseen hauskaa mimiikkaa sekä höpsöjä sirkustemppuja. Lavalle nousee muitakin koko perheelle ohjelmaa tarjoavia esiintyjiä, esimerkiksi tanssistudio.

Museon pihalla on myös entiseen tapaan ongintaa, mämmin maistatusta ja kahvio, jossa on myynnissä pääsiäisen värisiä kuppikakkuja, hodareita ja pääsiäisaiheisia kukkaistutuksia. Piha-alueella on pientä puuhaa lapsille ja kevään merkit -bingo.

”Jaamme kaupunkilaisille toimintakeskus Rivakan vanhoista Aku Ankoista tekemiä pieniä pussukoita, joissa on auringonkukan siemeniä. Siemenet voi istuttaa ruukkuun parvekkeelle tai omalle pihalle”, Kohonen toteaa.

Bongaa trulli ja ota kuva!

Museolla kannattaa olla tarkkana, sillä sen ympäristössä liikkuu myös Riihimäen Nuorisoteatterin salaperäisiä pääsiäistrulleja eli noitia lauantaina kello 11–13. Jos ottaa selfien trullin kanssa ja jakaa sen someen saatteiden #trullibongattu #rnt kanssa, niin saa trullilta palkan.

Kaikki Riihimäen museot panostavat perheiden pääsiäisohjelmaan erityisesti lauantaina 8.4. ja sunnuntaina 9.4., jolloin alle 18-vuotiaat pääsevät sisään ilmaiseksi. Suomen Lasimuseossa on silkkipaperiaskartelua sekä pääsiäisaiheista tekemistä. Suomen Lasimuseon ja Suomen metsästysmuseon piha-alueella on yhteinen leikkimielinen tehtävärata.

Riihimäen taidemuseossa on askartelua ja esille on nostettu kauniita vanhoja pääsiäismunia taidemuseon Tatjana ja Pentti Wähäjärven antiikkiesinekokoelmasta.

Tapahtuma levittäytyy laajasti kaupungille. Pieni Lelukauppa järjestää munajahdin, kasvomaalausta ja taikuriesityksen. Verkkopalloseura organisoi Pääsiäismarkkinat Graniitin aukiolla. Tivoli Seiterä on paikalla, seurakunnalla on omaa ohjelmaa ja nuorisotalo Monarilla on askartelupajoja lapsille. Galleria Tärinässä voi tavata pääsiäispupun ja yrittää löytää paperisia pääsiäismunia näyttelystä.

Paljon tuttua, vähän uutta

Kohonen ja Aaltonen toteavat, että kaupungilla on koordinointivastuu pääsiäisestä, mutta se syntyy monen tahon yhteistyönä. Kaikki ovat nähneet vaivaa ideoimisessa ja toteutuksessa, ja haluavat olla mukana pääsiäisessä. Se avaa tapahtumakevään ja virittää ihmiset tunnelmaan. Me selätimme talven, kevät, aurinko ja valo tulee!

”Suosittua tapahtumaa ei uskalla paljoakaan uudistaa, sillä riihimäkeläiset odottavat pääsiäisen olevan lämminhenkisen kotoinen, yhteisöllinen, ei viimeisen päälle brändätty vaan maanläheinen hyggeilytapahtuma”, Kohonen summaa.

Mutta sen verran voi uuttakin keksiä, että lauantaina tapahtumaan voi pukeutua pupuksi, noidaksi tai muuksi pääsiäishahmoksi, ja palkinnoksi saa pienen yllätyksen kaupunginmuseon mämmipisteeltä.

Reija Ypyä

Lisätietoja
Pääsiäisen ohjelma kaupungin verkkosivuilla