Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Riihimäen lähiluonto hurmaa

7.6.2022 2022 Asuminen Hatlamminsuo Luonto

Lapsi antaa pusun äidilleen metsäluonnon keskellä, toinen lapsi seisoo äidin selän takana, koira istuu vieressä
Kuva: Jenniina Nummela

Luontoharrastus ei aina vaadi sitä, että pakkaa paljon varusteita ja lähtee samoilemaan jonnekin kauas. Sen sijaan kannattaa kohdistaa katse omaan asuinympäristöön ja nauttia lähiluonnosta, mieluiten päivittäin. Todellinen lähiluontoharrastaja harrastaa vaikka vuoriretkihiihtoa omilla kotinurkilla.

Riihimäellä monipuolinen luontoliikunta on helppoa, sillä varsinaisten luontopolkujen ja ulkoilualueiden lisäksi lähiluontoa pursuaa esiin lähes kaikkialla ja upeita kohteita on saavutettavissa vaikka kokonaan ilman autoa. Riihimäen arvokkaimmat luontokohteet ovat ainutlaatuisia koko Etelä-Suomessa.

Joka päivä metsään

Kumelassa Riihimäellä asuva Veera Hovila suuntaa metsään joka päivä. Useimmiten kulku suuntautuu oman asuinalueen lähimetsiin.

“Minulle on tärkeää se, että näkee lähiluonnon arvon. Ei aina tarvitse lähteä kauas”, Hovila sanoo.

Samoja arvoja Hovila haluaa opettaa myös 4- ja 6-vuotiaille lapsilleen.

“Lapset ovat luonnostaan kiinnostuneita siitä, mitä näkevät. Haluan tukea tätä innostusta ja se onnistuu loistavasti ihan taajamassakin. Lasten kanssa on ihanaa olla luonnossa, sillä he löytävät asioita, joita aikuinen ei edes huomaa”, Hovila sanoo.

Hatlamminsuo ykköskohteena

Viikonloppuisin Hovila suuntaa lapsineen pidemmille päiväretkille tai jopa yön yli telttailemaan, mutta silloinkin sopiva kohde löytyy usein Riihimäeltä.

“Minulla on tapana tutkailla karttoja ja katsoa, löytyisikö niistä jotain mielenkiintoisia uusia kohteita”, Hovila sanoo.

Suosikkikohteena Hovilalla on Hatlamminsuo, missä luonto-olosuhteet ovat huikeat, mutta liikkuminen silti helppoa. Hatlamminsuo on Riihimäen arvokkain yksittäinen luontokohde, sillä siellä on tavattoman monipuolinen suokasvilajisto ja se on pääosin täysin luonnontilainen. Ja silti aivan lähellä taajamaa.

“Myös Käräjäkoski on helppo paikka lasten kanssa. Pidän myös luonnontilaisista vanhoista metsistä, joita löytyy virallisten retkipaikkojen ulkopuolelta”, Hovila sanoo.

Luonnossa huolet unohtuvat

Tuoreimpana luontoharrastuksena Hovilalla on lintubongailu, jonka hän aloitti pari vuotta sitten. Sammalistonsuo Riihimäellä on yksi Suomen parhaista lintubongailupaikoista, sillä se on yksi merkittävimmistä lintujen levähdysalueista koko sisämaassa. Alueella pesii myös useita lajeja, jotka ovat muualla harvinaisia, joten lintuharrastajat tulevat Sammalistonsuolle kauempaakin.

Hovila ajatteli, että olisi sääli jättää hyödyntämättä harrastusmahdollisuus, kun näin hieno kohde löytyy pyörämatkan päässä. Parhaimmillaan Hovila käy Sammalistonsuolla parikin kertaa viikossa. Harrastus on syventänyt suhdetta luontoon, ja nykyään Hovila kiinnittää lintuihin enemmän huomiota myös kotikulmilla.

Se juuri on Hovilan mielestä luonnossa parasta, siihen voi uppoutua. Huolet ja stressinaiheet unohtuvat, kun kulkee luonnossa aistit auki havainnoiden.

Mäkeä hiihdettäväksi

Lähiluonnossa voi harrastaa Riihimäellä muutakin kuin päiväkävelyjä. Riihimäkeläiselle Mikko Kalliokoskelle rakkaimmat lajit ovat umpihankihiihto ja vuoriretkihiihto, ja myös niitä pääsee toteuttamaan lähellä, kunhan lunta vain riittää.

“No, vuoristoretkeilyä ei tietenkään voi harrastaa Riihimäellä, mutta täältäkin löytyy mäkistä maastoa hiihdettäväksi. Lähiluonto tarjoaa paljon mahdollisuuksia, kun kulkee avoimin mielin”, Kalliokoski sanoo.

Lisäksi Kalliokosken repertuaariin kuuluvat melonta, maastopyöräily ja retkiluistelu.

Intohimoa tuntea metsät laidasta laitaan

Toisinaan Kalliokosken sielua raastavat metsähakkuut ja muut villiä luontoa kurittavat toimenpiteet, mutta toisaalta hakkuuaukeallakin voi hiihtää ja pyöräillä. Tavoitteena on silti onnistua aina löytämään mahdollisimman koskematonta metsää.

“Summamutikassa saattaa joutua raiskiolle ja vesakoihin, ne ovat sietämättömiä paikkoja kulkea. Kunnon metsien löytäminen vaatii karttojen ja ilmakuvien lukutaitoa ja ymmärrystä”, Kalliokoski sanoo.

“Minulle on intohimo tuntea kaikki Riihimäen metsät laidasta laitaan. Rakkaita paikkoja on paljon, eikä osa niistä varmaan vieraille aukea. Osa harrastusta on juuri se, että hakee hienoja reittejä itselleen.”

Viime vuosina Kalliokoski on samoillut erityisesti Paalijärven ja Hyvinkään Usmin välimaastossa.

“Olen etsinyt siellä intensiivisesti hyviä reittejä, ja siitä on tullut minulle tärkeä projekti.”

Riihimäellä Kalliokoskea miellyttää erityisesti se, että retkeilykelpoista luontoa on tavoitettavissa paljon polkupyörällä. Ei tarvitse lähteä autoilemaan.

“Onhan täällä myös omia erikoisuuksia, kuten Salpausselän rippeisiin kuuluvat suppamaastot Riutassa, jotka elähdyttävät mielikuvitusta.”

Luonnonläheinen elämä on helppoa Riihimäellä

  • Hatlamminsuon läheisyydessä on Metsäkorven asuinalue, missä on vielä runsaasti vapaita tontteja. Luonnonläheiseltä asuinalueelta pääsee Hatlamminsuon virkistysalueelle polkuja pitkin ja lähellä on myös mukavia vesistöjä.
  • Raviradan vieressä puolestaan on vapaana tontteja, joilta on lyhyt kävelymatka Sammalistonsuolle. Alue kuuluu Juppalan asuinalueeseen. Alueella sijaitsee myös Juppalan lampi.
  • Kortinmäen alueelle tulee ensi vuonna saataville yli 20 omakotitalotonttia, joita ympäröivät suuret puistoalueet, joilla risteilee paljon kävelypolkuja. Kortinmäenkin vieressä on retkeiltävää suoaluetta ja sieltä pääsee kävelemään Vantaanjoelle. Alueella liikkuu tunnetusti myös monenlaisia eläimiä, joten kävelylenkillä voi bongata vaikka hirven.
  • Keskustassa uusia asuntoja rakennetaan Asemapuiston alueelle, missä loistavat kulkuyhteydet ja palveluiden monipuolisuus yhdistyy vihreisiin arvoihin. Riihimäen asemanseudun eli Asemanpuiston kehittäminen on yksi Riihimäen kaupungin keskeisistä hankkeista.

Emmi Tuomisto