Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Riihimäellä ei tarvitse jonottaa ja autolle löytyy aina kaupungilta parkkipaikka

20.7.2023 2023 Riksuun rakastuneet Asuminen Hatlamminsuo Perheet Tapahtumat

Hakomäen perhe, äiti, isä ja kaksi lasta, omakotitalonsa pihalla.
Kuva: Jenniina Nummela

Riksuun rakastuneet on juttusarja, jossa riihimäkeläiset kertovat ajatuksiaan kotikaupungistaan.

Hakomäen perheen kotipihalla Korttionmäessä on lääniä leikkiä ja rentoutua. Pojat Edwin, 4, ja Linus, 5, pomppivat trampoliinilla. Laura Hakomäki asentaa terassille juuri ostamaansa ilmatäytteistä poreallasta.

Joonas Hakomäki miettii, öljyäisikö terassin vai leikkaisiko nurmikon.

”On ihanaa, kun on paljon tilaa niin sisällä kuin ulkona. Meille mahtuu ystäväperhe lapsineen yökylään vierashuoneeseemme pariksikin yöksi. Juhannukseksi on tulossa helsinkiläisiä kavereita kylään, koska meillä on eniten tilaa. Saisimme vaikka pienet kaverifestarit mahtumaan 1 400 neliön tontille, jonne mahtuisi telttakin, ja grillikodassakin voisi nukkua”, Laura Hakomäki nauraa.

Kodin neliöt lähes kolminkertaistuivat

Hakomäet asuivat aikaisemmin Espoon Kauklahdessa pienessä 69 neliön erillistalossa. Perheessä oli jo kaksi lasta, ja tilaa kaivattiin lisää. Perheellä ei ollut mitään kytköstä Riihimäelle, mutta ystävän häissä tavattu tuttu kehui niin Riihimäkeä, että Hakomäet päättivät ajella katsomaan Riihimäkeä kolme vuotta sitten kesällä. Keskusta oli heidän mielestään kivan näköinen, ja he alkoivat seurata myytäviä asuntoja myös Riihimäeltä.

”Aiemmin olimme katsoneet vain Uudenmaan tarjontaa, sillä Hämeessä tuntui menevän jonkinlainen henkinen raja. Etsimme taloa monista pääkaupunkiseudun kunnista, mutta ehdoton kriteerimme oli kävelymatka rautatieasemalle. Meiltä se on nyt kaksi kilometriä.”

Kun Hakomäet näkivät nykyisen kotinsa, he ihastuivat oikopäätä. Taloon ei tarvinnut tehdä mitään remonttia. Espoon koti meni heti kaupaksi, ja 60 000 euron välirahalla lähes kolminkertaistettiin asuinneliöt. Vuonna 2007 rakennetussa talossa on 184 neliötä, ja 1 400 neliön tontilla on autotalli, halkovaja, grillikota, leikkimökki ja iso terassi.

”Isossa ruokasalissa pystyy pitämään hyvin lasten synttärit, sillä pöytään mahtuu kymmenen ihmistä. Takkatuli luo tunnelmaa kotiin. Arvostan kovasti kahta vessaa ja kodinhoitohuonetta, johon lapset pääsevät kuravaatteissa suoraan ulkoa puhdistettavaksi”, Laura Hakomäki kiittää.

Turvallinen pikkukaupunki

Laura Hakomäki on kotoisin Savonlinnasta, ja Joonas Hakomäki Karkkilasta. Pikkukaupunkilaisuus on kummallekin tuttua, ja he toteavat sen varmasti helpottaneen muuttoa pieneen kaupunkiin.

”Riihimäellä kaikki on lähellä, eikä missään ole samanlaista ruuhkaa ja väentungosta kuin Espoossa. Ei ole ikävä jonotusta ja vuoronumeroita. Täällä on helppoa mennä esimerkiksi lasten kanssa kauppaan, koska parkkipaikan saa aina läheltä”, Joonas Hakomäki toteaa.

Laura Hakomäki kehuu terveyspalveluita, erityisesti hammaslääkäriä ja neuvolaa.

”Ihanaa, että neuvolassa on aina sama terveydenhoitaja. Espoossa hoitaja vaihtui lähes joka kerta.”

Molemmat kuvailevat elämän pikkukaupungissa olevan helppoa ja turvallista olla lasten kanssa. Kodin lähellä asuu päiväkotikavereita, ja erilaisia harrastuksia on tarjolla paljon. Hakomäen pojat ovat kokeilleet kiekkokoulua ja jalkapalloa. Kesällä on vuorossa uimakoulu, ja syksyllä ehkä kokeillaan karatea.

”Kesällä maauimala on mahtava koko perheen keidas. Vesitornin baari on viihtyisä paikka, jossa pääsee lähes etelänmaalaiseen lomatunnelmaan. Yksi suosikkipaikoistamme Riksussa on Hatlammin suo, jossa tykkäämme käydä kaikkina vuodenaikoina lasten kanssa pitkospuilla kävelemässä”, Joonas Hakomäki kertoo.

Laura Hakomäki toteaa, että Riihimäellä on mukavan paljon ilmaisia koko perheen kulttuuritapahtumia. Myös lasitehtaan alue ja museot ovat kivoja, ja kesäteatterin näytelmä on ehdottomasti käytävä katsomassa.

”Bodrum on tosi hyvä kebabpaikka, jonka annoksissa on aidot ja alkuperäiset maut. Espoossa emme löytäneet yhtä hyvää kebabia.”

Hakomäet miettivät, että Espoon Kauklahdesta olisi päässyt junalla puolessa tunnissa Helsingin keskustaan. He kävivät harvoin, ehkä muutaman kerran vuodessa.

”Täältä kauempaa voisi samalla lailla käydä Helsingissä silloin tällöin, sillä paikallisjunia menee kaksi tunnissa. Autolla sinne ajaa 45 minuutissa.”

Hakomäet suosittelevat lämpimästi Riihimäkeä lapsiperheille, sillä tilaa ja väljyyttä riittää.

”Olemme yrittäneet houkutella myös Savonlinnassa asuvia vanhempiani muuttamaan Riksuun, mutta toistaiseksi isän kalastusharrastus pitää heidät Saimaan lähellä”, Laura Hakoniemi kertoo.

Laura Hakomäki

  • Syntynyt Savonlinnassa 1989.
  • Muutti lokakuussa 2020 Riihimäelle.
  • Konsultoiva varhaiskasvatuksen erityisopettaja Riihimäen kaupungilla.
  • Perheeseen kuuluu puoliso ja Edwin, 4, ja Linus, 5.
  • Harrastaa ryhmäliikuntaa, suosikkeja ovat body pump ja spinning.

Joonas Hakomäki

  • Syntynyt Karkkilassa 1989.
  • Muutti lokakuussa 2020 Riihimäelle.
  • Asiakkuuspäällikkö Liana Technologies -yrityksessä Helsingissä. Tekee enimmäkseen etätöitä.
  • Perheeseen kuuluu puoliso ja 4- ja 5-vuotiaat pojat.
  • Harrastuksena kuntosalilla käynti.

Reija Ypyä