Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Löysin riihimäkeläisestä baarista elämäni rakkauden

8.5.2024 2024 Riksuun rakastuneet Asuminen

Lyhythiuksinen henkilö seisoo tunnelmallisessa olohuoneessa, käsissään kuvakehys. Henkilö katsoo kameraan hymyillen.
Kuva: Jenniina Nummela

Riksuun rakastuneet on juttusarja, jossa riihimäkeläiset kertovat ajatuksiaan kotikaupungistaan.

Helsinkiläinen Anne Sario, 67, oli vuosia käynyt ystävänsä Seijan luona Riihimäellä kesäkuun toisena viikonloppuna avaamassa kesäkauden.

”Tulin kesällä 2006 Riksuun puolilta päivin, söimme hyvin ja lähdimme vesitornin kahvilaan drinksuille. Laskeuduimme siitä Riihimäen yöhön, ja menimme Oliver-baariin”, Sario muistelee.

Hän jutteli tiiviisti ystävänsä kanssa, kun yhtäkkiä tuli tunne, että joku tuijottaa.

”Käänsin pääni ja nykyinen aviomieheni Jari ”Jarkka” Paju seisoi takanani. Aloimme jutella, ja tiesin heti, että hän olisi elämäni mies. Mutta matkalla oli pieniä hidasteita. Hän on minua 10 vuotta nuorempi, oli naimisissa ja neljän lapsen isä. Eroamassa toki, eli klassikkoselitys”, Sario nauraa.

Varatut miehet eivät häntä kiinnostaneet, mutta Sario ajatteli, ettei se ole keltään pois, jos yhden illan tanssitaan.

Hätämajoitus anoppilassa

Viikon kuluttua Riihimäen mies kuitenkin soitti, ja pariskunta alkoi kesällä seurustella.

”Neljän lapsen isä vuokrasi itselleen Riihimäeltä yksiön, jonne lapset tulivat isäviikonloppuina. Minä tapasin Jarkan 15-, 12-, 10- ja 3-vuotiaat lapset tammikuussa 2007. He ovat aina suhtautuneet minuun mukavasti. Olen ollut suurimman osan elämästäni sinkku, ja on ollut rikkaus saada Jarkan kautta lapsia ja lapsenlapsi elämääni.”

Sario muutti joulukuussa 2007 Helsingistä Riihimäelle. Nuoripari osti 1958 rakennetun 80-neliöisen omakotitalon, jonne kätevä mies lupasi tehdä pikaisen pintaremontin. Sario oli jo tilannut muuttofirman 3.12.

”Edellinen asukas unohti kertoa, että lämmitysjärjestelmässä on vikaa. Siksi mieheni joutui rakentamaan pikaisesti uuden lämmitysjärjestelmän. Joten nuorten parien tapaan asuimme kaksi viikkoa anoppilan yläkerrassa. Mutta se meni mukavasti, sillä minulla on ihanat appivanhemmat.”

Kotia on vuosien mittaan remontoitu ahkerasti, ja käytössä on jo toinen keittiö. Se on hyvä ja toimiva, ja ruuanlaitto onkin emännän rakas harrastus.

”Minulla on pihalla suihkulähde ja samppanjakatokseksi kutsumani katettu terassi. Siinä on ihana istuskella kesällä lukemassa kirjaa. Ja nautitaan siinä joskus samppanjaakin ystävien kanssa.”

Kun Sario muutti Riihimäelle, helsinkiläiset ystävät ihmettelivät niin kauas muuttoa. Mutta pian he huomasivat, miten näppärästi matka sujuu junalla.

”Kävin 13 vuotta Helsingissä töissä. Lähdin Riihimäeltä aamuseitsemältä ja tulin illalla 18.30. Kävin vuosia jumpassa Helsingissä töistä tullessa, kunnes eräänä päivänä totesin, että voin jumpata Riksussakin. Se oli ensimmäinen askel riksulaisuuteen, mutta vasta jäätyäni eläkkeelle vuonna 2020 alkoi kotiutuminen tosissaan.”

Työ oli Sariolle tärkeää, ja otti aikansa tottua eläkeläisen rauhaan. Hän nukkuu hiukan pidempään kuin ennen ja aamupalan jälkeen kävelee reilun tunnin. Mies tulee usein lounaalle kotiin.

”Tykkään lukea, kävellä ja käydä pilateksessa ja tanssitunneilla. Olen käynyt kansalaisopistossa kokkaus- ja puutarhakurssilla. Liityin myös senioriyhdistykseen, Riihimäen Nykymarttoihin ja Riihimäen teatterikerhoon, jonka kautta varasin juuri liput Baskervillen koira -näytelmään. Ihanaa, että Riihimäen kesäteatteri rakennettiin niin hienoksi.”

Pikkukaupungin rauhallinen syke

Kymmenen vuotta ensikohtaamisen jälkeen kesällä 2016 pari avioitui Vanajanlinnan metsänvartijan tilalla. Puolisonsa myötä Sario on saanut uuden elämän Riihimäellä.

”Isovanhempani asuivat Tampereella Pyynikillä. Puutalojen Riihimäki muistuttaa sitä kotoisuudessaan. Täällä on mukavia ihmisiä, ja juttelen paljon myyjien kanssa ja saan hyvää palvelua niin lihatiskillä kuin apteekissa. Elämän rytmi on pikkukaupungissa rauhallisen kiireetöntä.”

Kaupungilla kävellessä puoliso moikkaa joka toista vastaantulijaa, koska hän on asunut aina Riihimäellä.

”Minulla on kaksi hyvää ystävää täällä. Toisen kanssa käyn Turengin vanhalla asemalla, jossa järjestetään kerran kuussa viinimaistajaiset eri teemojen mukaan, esimerkiksi itäisen Keski-Euroopan viinit tai kesäiset grilliviinit. Se on tosi kiva paikka.”

Sario kehuu myös maauimalaa, vesitornin baaria ja huippuhyvää Naans Thai – ravintolaa, johon ihmiset tulevat pitkänkin matkan takaa.

”Kahvila Mokkasydän on kodikas, ja siellä voi ostaa kahvin seinälle ja tarjota sen jollekin asiakkaalle. Kulmakonditoriaan menemme tänään Jarkan kanssa uuniperunalle.”

Pikkukaupungissa kaikki on kävelymatkan päässä. Elokuviin voi mennä ex tempore, sillä aina mahtuu ja parkkipaikan saa läheltä.

”Ei minulta pitkään mennyt kotiutumisessa tänne, mutta vieläkin käyn Helsingissä kerran kuussa laitattamassa kynteni. Samalla tapaan ystäviä lounaan merkeissä.”

Lyhythiuksinen henkilö istuu hämyisässä olohuoneessa lukemassa kirjaa, katsoo kameraan
Anne Sario. Kuva: Jenniina Nummela

Anne Sario, 67

  • Asunut Riihimäellä vuodesta 2007.
  • Asuu miehensä Jari Pajun, 57, kanssa omakotitalossa Uramossa.
  • Eläkkeellä. Työskenteli yli 40 vuotta kosmetiikkatalo Bernerillä viestintätehtävissä.
  • Harrastaa ruuanlaittoa, kävelyä, pilatesta ja lukemista.