Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Leila Mustanoja-Syysmeri, 76: ”Onpa virkistävää päästä autoretkelle pitkästä aikaa!”

13.3.2024 2024 Hyvinvointi Vapaaehtoistyö

Mies kurkkaa takaovesta sisälle autoon, jossa hymyilevä nainen istumassa takapenkillä ja mies etupenkillä.
Ovelta kurkkaa automies Jari Peltola, takapenkillä Leila Mustanoja-Syysmeri ja etupenkillä Ekku Syysmeri. Kuva: Jenniina Nummela

Automies Jari Peltola peruuttaa autonsa ihan hoivakoti Attendo Joosepin ovelle. Leila Mustanoja-Syysmeri, 76, ja hänen miehensä Ekku Syysmeri, 84, pääsevät lyhyen rollaattorimatkan jälkeen turvallisesti auton kyytiin.

On aurinkoinen talvipäivä ja lähdemme virkistävälle parin tunnin ajelulle. Maksuttomia autoretkiä iäkkäille on tarjottu vapaaehtoisvoimin vuodesta 2016 eri puolilla Suomea. Nyt kaupunki ja Kotokartanosäätiö organisoivat kyytejä Riihimäellä.

”Mihin haluaisitte lähteä”, kysyy automies-Jari pariskunnalta.

Päätämme huristella aluksi Leilan ja Ekun entisille kotikulmille Hämeenaukiolle, ja sitten suunnataan Lasitehtaan maisemiin.

Autosta luopuminen kova pala

”Onpa mukavaa istua pitkästä aikaa autossa, sillä ne ovat kiinnostaneet minua lapsesta lähtien. Olin vuosia Romaniassa ja Bulgariassa töissä johtamassa Euroopan unionin korruption vastaisia projekteja ja silloin toteutin unelmani, ja ostin verovapaana Jaguarin. Kolmen vuoden kuluttua myin sen, sillä kun unelma oli täyttynyt, saatoin luopua siitä”, Leila muistelee nauraen.

Hän myöntää, että autolla ajamisesta luopuminen pari vuotta sitten oli kova pala, mutta vaihtoehtoja ei ollut. Parkinsonin taudin takia ajaminen ei ollut enää turvallista.

”Tämä on yksi syy, miksi teen tätä vapaaehtoistyötä. Autosta luopuminen on monille vaikeaa, ja meidän automiesten avulla autottomatkin pääsevät liikkeelle. Oma äitini eli liki 90-vuotiaaksi kotona, ja teimme hänen kanssaan pieniä ajeluita. Se oli meille molemmille mukavaa ajanvietettä. Kun hänestä aika jätti, mietin, että minulla olisi aikaa ajeluttaa muita iäkkäitä”, Jari kertoo.

Hyvää mieltä myös kuskille

Jari on saanut monia innostumaan automiesvapaaehtoistyöstä. Vuodesta 2016 on tehty useita satoja retkiä ympäri Suomea, ja mukana on pari sataa vapaaehtoista. Jari muutti Riihimäelle pari vuotta sitten ja päätti viime syksynä aloittaa toiminnan koronatauon jälkeen.

”Vapaaehtoisia ilmoittautui heti kymmenkunta. Auto Sorsa on yksi paikallisista toimintaamme tukevista yrityksistä. Haluan houkutella myös miehiä mukaan sosiaalista hyvinvointia edistäviin vapaaehtoistöihin, sillä tämä tuo iloa ja hyvää mieltä myös kuskille”, Jari kehuu.

Leila komppaa, että tämä on upeaa toimintaa. Seuraavaksi hän autonaisena tiedustelee, onko allamme sähköauto.

”Auto on ladattava hybridi, ja sähköllä voi ajaa noin 70 kilometriä ilman latausta. Voisimme ajaa Hämeenlinnaan ja takaisin”, Jari toteaa.

Tyytyväisinä hoivakodissa

Hämeenaukiolla on meneillään isot rakennustyöt. Alueelle rakennetaan puistoa, jonne tulee penkkejä ja viherkasveja. Leila osoittaa kolmannessa kerroksessa olevan entisen kodin parvekkeita ja kolmeen suuntaan olevia ikkunoita.

”Muutimme 13 vuotta sitten Helsingistä Riihimäelle. Aloitimme uuden, yhteisen elämän Riihimäellä, josta löysimme viihtyisän ja edullisen kodin. Kävimme paljon teatterissa, koska se oli vastapäätä kotia. Koiran kanssa kävellessä tutustuimme kaupunkiin.”

Jotain vuosia sitten Ekku sairastui, ja hän on asunut muistisairauden takia jo 1,5 vuotta hoivakoti Joosepissa. Terveydentilansa heikettyä Leilakin muutti sinne vuosi sitten.

”Olemme tosi tyytyväisiä kotoisaan Jooseppiin, jossa kummallakin on omat huoneet. Asun muistisairaiden osastolla, vaikka pääsin muistitestistä juuri täysillä pisteillä läpi. Kun tilanne on mikä on, niin nautimme elämästä sen asettamissa rajoissa. Täällä voin olla lähellä rakasta Ekkuani, ja näen kaikki selkeät hetket, joita hänellä on. Tapasimme vasta aikuisina, kun minä, ikisinkku, olin 63-vuotias.”

Leila toimi pitkään Riihimäki-Seuran johtokunnassa rahastonhoitajana, mutta aikoo pian jättää sen. Voimat riittävät enää seesteiseen arkeen.

”Tämä autoretki rikkoi sopivan pienesti rutiinimme, ja Ekkukin oli todella innostunut tästä”, Leila kertoo.

Auton ratissa mies ajamassa ja hänen vieressään hymyilevä vanhus matkustamassa. Molemmilla lippikset ja takit päällä. Aurinko siiloutuu ikkunoista läpi autossa olevien kasvoille.

Ekku ei paljoa puhu, mutta myhäilee hyväntuulisena etupenkillä. Matka jatkuu Lasitehtaan alueelle, jossa otetaan pari valokuvaa. Leila kehuu upeaa miljöötä ja hienosti kunnostettuja taloja.

Jari kertoo, että vanhassa tehtaassa on pieniä käsityöpajoja ja varastoja. Tammikuussa ajettiin Riihimäki-ralli, ja huoltoalue oli tehtaalla. Reitti kulki Lopella, Riihimäellä ja Hausjärvellä pieniä teitä pitkin. Kaupungilla mentiin hiljaa liikennesääntöjen mukaan, mutta erikoiskokeet suljetuilla teillä mentiin kova.

”Olin nuorena paljon ralleissa mukana, olin esimerkiksi Isossa-Britanniassa RAC-rallin lehdistösihteeri”, Leila kertoo.

Kohti maalaismaisemaa

Seuraavaksi Jari ehdottaa ajelua uudelle asuntomessualueelle sekä keskustaan että Hausjärven suuntaan. Ohitamme Lempivaaran karavaanialueen. Kokon ja Metsäkorven alueella on liukasta, mutta nelivetoautoauto pärjää hyvin.

”Hyviä maisemia”, sanoo Ekku yhtäkkiä katsellessaan avaraa peltonäkymää.

Tästä Jari innostuu ehdottomaan, että ajettaisiinko katselemaan maalaismaisemia aurinkoisessa kelissä. Hausjärvi ja Hikiä ovat lähellä. Sehän sopii hyvin retkeläisille. Ihastelemme Hikiän kaunista vanhaa puukirkkoa.

Jari pohtii, että kesällä voisimme tehdä uuden ajelun lähiseudun maalaispitäjiin Lopelle, Hausjärvelle tai Hämeenlinnaan asti. Välillä voisimme poiketa kahvilla ja takaisin tultaisiin toista reittiä.

Lopuksi ajamme Leilan ja Ekun toiveesta Mattilan teollisuusalueelle Papa’s Smokery BBQ -ravintolaan ostamaan hampurilaiset kotona syötäväksi. Yllätyksenä mukaan pakataan myös täytekakkua firman syntymäpäivän kunniaksi.

Autoretkiä iäkkäiden iloksi

Autoretki-toiminta tarjoaa iäkkäille virkistäviä ja yksinäisyyttä lievittäviä autoretkiä. Jo vuodesta 2016 lähtien vapaaehtoiset ovat tarjonneet maksuttomia autoretkiä eri puolilla Suomea. Nyt Riihimäen kaupunki ja Kotokartanosäätiö lähtivät yhdessä kokeilemaan toimintaa.

”Minun tehtäväni on yhdistää kotoaan liikkeelle kaipaava iäkäs ja autoretkiä maksutta tarjoava vapaaehtoinen kuljettaja”, kertoo Riihimäen kaupungin avointen hyvinvointipalvelujen toiminnanohjaaja Reija Lumivuokko.

Teksti Reija Ypyä
Kuvat Jenniina Nummela

Iäkkäiden retkitoiveet sekä ilmoittautuminen vapaaehtoiseksi autoretkien tarjoajaksi:
Reija Lumivuokko
toiminnanohjaaja, Riihimäen kaupunki
p. 040 647 7112
reija.lumivuokko@riihimaki.fi

Yritysyhteistyö:
Jari Peltola, Autoretki-toiminnan perustaja
p. 040 546 1461
jari@mobicon.fi
automies.fi