Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Kymmenen vinkkiä lähiliikuntaan

22.4.2021 2021

Kaksi aikuista hiihtää ladulla
Kuva: Jenniina Nummela

Riihimäellä on loistavat ulkoilu- ja urheilumaastot, joissa voi virkistäytyä ja kohentaa kuntoaan ympäri vuoden. Kokosimme karttaan kaupungin suosituimmat kohteet, joista löydät omasi halusit sitten ratsastaa, skeitata, hiihtää tai ihan vain käydä lenkillä.

Sammalistonsuo

Sammalistonsuo raivattiin 1900-luvun alkutaipaleella Riihimäen vankilan viljelysmaaksi ja eläinten laidunmaaksi. 1980-luvulla alue tuli Vapon omistukseen, jolla on ollut alueella siitä lähtien turvetuotantoa. Sammalistonsuo on kuitenkin myös lintujen- ja lintuharrastajien keidas. Sammalistonsuolla toimii myös Sammaliston talli, jossa on ratsastuskoulu, oriasema sekä kilparatsastusvalmennusta.

Riuttan alue

Riutta toimi pienenä laskettelukeskuksena aina vuoteen 2015 saakka. Sen jälkeen hiihtohissit pysähtyivät, mutta alue on jatkanut kehittymistään. Riuttassa on luontopolkuja, hiihtolatuja ja 18-väyläinen frisbeegolf-rata. Lisäksi alueella voi harrastaa maastopyöräilyä sekä suunnistaa niin perinteisesti kuin MOBO-sovelluksen avulla. Oman kuntonsa voi haastaa myös kuntoportaissa, joissa on 141 askelmaa. Talvisin alue on pulkkailijoiden ja hiihtäjien suosiossa.

Sakon kenttä

Hirsimäen kenttä kulkee riihimäkeläisten suussa nimellä Sakon kenttä. Kenttä on aivan tavallinen kivituhkapintainen urheilukenttä Sakon tehtaiden takana pienen metsikön kupeessa, jossa kuulantyöntörinkikin alkaa olla kulunut. Mutta juuri tämän vuoksi se on yksi kaupungin rauhallisimpia paikkoja vaikkapa juoksutreenille tai jalkapallolle. Talvisin kentällä voi luistella ja kaukalossa pelata jääkiekkoa.

Keskusurheilukenttä

Riihimäen keskusurheilupuisto on jopa kansainvälisesti mielenkiintoinen arkkitehtuurinen kohde. Urheilupuiston yleissuunnitelman laati arkkitehti Yrjö Lindgren vuonna 1950. Alue muodostaa harmonisen kokonaisuuden urheilu- ja jalkapallokenttien sekä urheilutalon, uimalan ja maauimalan kera. Lyhyt, mutta mäkinen, pururata on kaupunkilenkkeilijöiden suosikkikohde ja tennistäkin pääsee pelaamaan useammalla kentällä. Urheilutalossa on keilahalli.

Varuskunta

Riihimäen varuskunnan alueella sijaitsee reilun viiden kilometrin mittainen kuntorata. Koska kuntorata on luotu varusmiesten käyttöön, on siinä vaativia nousuja ja laskuja. Talvisin radalla on hiihtolatu suksijoille niin perinteisellä kuin vapaalla tyylillä. Riihimäen varuskunta-alue itsessään on historiallisesti merkittävä alue ja kuuluu Museoviraston valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin.

Hatlamminsuo

Hatlamminsuo on luonnonsuojelualue, jolla on kaikkiaan 40 eri suotyyppiä. Alue on Riihimäen ehdottomasti suosituimpia retki- ja luontokohteita. Suoalueeseen on helppo tutustua vaikkapa lastenkin kanssa pitkospuita pitkin. Hatlamminsuo yhdistyy Hatlamminmäkeen, jossa on edelleen näkyvillä 10 000 vuotta vanha Yoldianmeren ranta. Retkeilijöiden on syytä tietää, että Hatlamminmäellä on iso kyykanta. Talvisin alueella on hiihtolatu.

Käräjäkoski

Käräjäkoski sijaitsee Riihimäen itälaidalla. Käräjäkoski on Vantaanjokea, joka alkaa Hausjärveltä ja virtaa Riihimäen läpi. Käräjäkosken luontopolku on reilun kilometrin pituinen ja kesällä alueella voi myös kalastaa taimenta, jota joessa on niin istutettuna kuin villinäkin. Osa polusta soveltuu myös liikuntarajoitteiselle sekä kulkuun lastenvaunujen kanssa. Luontopolun varrella on opastauluja, jotka auttavat retkeilijää ymmärtämään paremmin alueen luontoa.

Peltosaaren liikuntapuisto

Peltosaaren liikuntapuisto on keskusurheilupuiston ohella kaupungin ykköspaikka liikkua. Alueella on urheilukenttä, jäähallit, jousiampumarata, harjoitusjalkapallokentät ja pesäpallokenttä. Lähistöllä on myös useita yksityisiä urheilutoimijoita. Jäähallin kupeessa sijaitsee kaupungin betonirakenteinen skeittiparkki. Lasten kanssa kannattaa poiketa myös Peltosaaren kerrostaloalueelle, jossa lapsille useita leikkipaikkoja sekä oma miniurheilukenttä ja koripallokenttä sekä talvella luistelukenttä.

Vahteristo

Vahteriston luonnonsuojelualue sijaitsee parin kilometrin päässä Riihimäen keskustasta. Alueella on useita luontopolkuja ja hyvät lenkkeilymaastot sekä tietysti Helsingin yliopiston ja Riihimäen kaupungin yhteistyöprojekti atsaleapuisto, jossa kesäkuun alkupuolella noin 200 atsaleaa puhkeaa kukkaan. Talvisin Vahteristossa on hiihtoladut niin perinteiselle kuin vapaallekin tyylille. Latuja pitkin voi hiihtää aina Hyvinkäälle saakka.

Kati Ala-Ilomäki

Polkien metsään

Maastopyöräily sopii kaikenikäisille ja Riihimäellä on harrastukseen loistavat mahdollisuudet

– Alle 40 000 asukkaan kaupunkien joukossa Riihimäki on yksi Suomen vilkkaimmista maastopyöräilykunnista, sanoo harrastusseura Riihiladun maastopyöräilijä Ari Peltopuro.

Vilkkaaksi Riihimäen tekee loistavat maastot ja aktiiviset harrastajat. Riihilatu järjestää kaksi ohjattua pyörälenkkiä viikossa kesäaikaan ja maastopyöräilytapahtumia. Pyöräilijöiden ikäjakauma lenkeillä on leveä; nuorimmat pyöräilijät ovat olleet 5-vuotiaita ja vanhimmat lähellä 70 vuotta.

– Maastopyöräily sopii kaikille, jotka hallitsevat pyörää epätasaisella alustalla. Jos omaa pyörää ei ole, voi pyörän lainata pyörävuokraamosta ja Riihiladullakin on muutama lainapyörä, Peltopuro kertoo.

Mastopyöräilyreittejä Riihimäen ympäristöstä löytyy satoja kilometrejä.

– Tarkoitus on rakentaa merkattuja reittejä Riuttaan, merkkaamattomia reittejä löytyy esimerkiksi Suonummelta, ABC:n lähistöllä Kirjauksesta ja Hatlamminsuon ympäristöstä. Oikeastaan ainut alue, johon pyöräily ei sovi, on Nevan alue.

Lisää infoa maastopyöräilystä Riihimäellä saa osoitteesta www.riihilatu.fi.