Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Kohti avointa kaupunkia

11.4.2022 2022 Riimejä Riihimäeltä Hallinto

Riimejä Riihimäeltä on kolumnisarja, jossa Riihimäen kaupungin henkilöstö kertoo ajankohtaisista asioista ja työstään.

Aloitin reilu vuosi sitten Riihimäellä kaupunginjohtajana. Tiesin suurin piirtein mitä odottaa, koska takana oli noin 20 vuotta kuntien johtotehtäviä ja niistä 10 vuotta kuntajohtamista.

Jere Penttilä

Aloitus on ollut silti yllättävä ja vaatinut sopeutumista. Suurin vaikuttaja on ollut tietysti Covid-19, joka muutti kuntajohtamista ratkaisevasti. Kun aloitin Riihimäellä, yhteiskunta oli sulkeutunut. Kokoukset olivat etänä, joten niin henkilökunnan kuin luottamushenkilöiden tapaaminen tapahtui verkossa.

Olin tottunut siihen, että johtaminen tapahtuu ihmisten kautta ja ihmisten kanssa keskustellen. Enää ei kuitenkaan ollut sidosryhmätapaamisia. Edes lounaalle ei päässyt, koska ravintolat olivat kiinni. Myös suunnitelmat kuntalaisten tapaamisista, vaikkapa lenkkipoluilla, unohtuivat.

Teamsit, muut etäyhteydet ja sähköposti helpottavat monia tilanteita, mutta vain niiden avulla ei voi kehittää toimintaa. Todellinen kehittämistyö vaatii läsnäoloa ja aikaa keskusteluille sekä vapaamuotoisia keskusteluja virallisten kokousten välissä.

Viime syksy oli lupaus vanhasta. Ilta- ja viikonlopputilaisuudet palasivat, kaupunginjohtajaa kaivattiin lukuisiin tilaisuuksiin. Ja kyllä se olikin mukavaa, tavata uusia ihmisiä ja oppia kaupungista ja sidosryhmistä paljon!

Olemme kaupunkina nyt uuden edessä. Uusi valtuusto aloitti viime vuonna ja olemme juuri hyväksymässä uutta kaupungin strategiaa. Palveluverkkopäätökset tarkastetaan ja päätetään uudelleen.

Tässä tilanteessa toivon kahta asiaa. Ensinnäkin, että tekisimme päätökset niin strategiasta kuin palveluverkostakin mahdollisimman yksituumaisesti. Erityisesti palveluverkkoasiassa on päästävä eteenpäin, jotta iso osa energiasta ei kuluisi siihen enää jatkossa. Hyvä palveluverkkopäätös vaati kompromisseja ja uskon, että siihen on nyt tahtoa.

Toiseksi toivon, että katsomme kaupungissa yhdessä positiivisesti tulevaan. Puhuisimme positiivisesti tekemisistämme ja toisistamme. Kaupunkiorganisaation päätösten täytyy olla luottamusta rakentavia, jonka jälkeen niihin on kaikkien helppo sitoutua. Hieno kaupunkimme ansaitsee yhteistyön ja luottamuksen ilmapiirin.

Luottamusta lisää myös avoimuus. Kannustamme johtavia viranhaltijoita ja koko organisaatiota kertomaan työstään ja ajankohtaisista asioista. Aloitamme myös tämän uuden kaupungin viranhaltijoiden kolumnisarjan, jonka ensimmäinen kirjoitus tämä on.

Älä epäröi olla yhteydessä, jos joku asia askarruttaa. Asioiden taustoittamisella kerrytämme yhteistä tilannekuvaa. Haluamme kaikki, että kaupunki kehittyy ja kaupunkilaiset voivat hyvin. Oikein mukavaa kevättä sinulle!

Jere Penttilä

Kirjoittaja on Riihimäen kaupunginjohtaja