Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Kehittyvä kaupunki innostaa Riihimäen hallintojohtajaa

11.3.2022 2022 Riksussa töissä Hallinto

Kuva: Jenniina Nummela

Riksussa töissä on juttusarja, jossa Riihimäen kaupungin työntekijät kertovat työstään.

Hallintojohtaja Petri Hirvonen on innoissaan uudesta työstään Riihimäen hallintojohtajana. Hän aloitti työnsä Riihimäen kaupungilla helmikuussa. Sitä ennen Hirvonen toimi Orimattilan hallintojohtajana.

”Riihimäki on dynaaminen, kehittyvä ja eteenpäin menevä organisaatio. Riihimäki on myös Orimattilaa kaupunkimaisempi. Tykkään uusista haasteista. Näistä syistä hain Riihimäelle töihin”, hän kertoo.

Hallintojohtajan tehtävä on Riihimäen kaupunkiorganisaatiossa kokonaan uusi ja se on osa kaupungin hallinnon kehittämistä.  Sekin innostaa Hirvosta.

”Tässä pääsee kehittämään Riihimäkeä riihimäkeläisille, sillä kaupunki on kaupunkilaisiaan varten.”

Hyvä hallinto on avointa

Kaupunkiorganisaation hyvällä hallinnolla on Hirvosen mukaan useita erilaisia ominaisuuksia. Hyvä hallinto on luotettavaa, johdonmukaista, strategiaa tukevaa sekä lakien ja määräyksien mukaista. Se on myös ennustettavaa, jolloin sen etenemissuuntaa on ennakoitavissa.

”Kun nämä asiat toteutuvat, asiakasrajapinnassa työskentelevät työntekijät sekä organisaation asiantuntijat pystyvät keskittymään työssään olennaiseen. Silloin kaupungin toiminta on tarkoituksenmukaista, tehokasta sekä hyvää ja kuntalaisten palvelut pystytään tuottamaan sujuvasti”, Hirvonen selventää.

Hyvän hallinnon ominaisuudet eivät lopu tähän, sillä niitä piisaa lisää. Hirvonen lisää listaansa vielä muutaman hyvän hallinnon keskeisimmistä tekijöistä.

”Hyvä hallinto on myös avointa ja läpinäkyvää, jolloin sen asioista tiedotetaan aktiivisesti.”

Kuntakentässä eletään parhaillaan kiinnostavaa aikaa, kun edessä on suuri mullistus eli hyvinvointialueiden muodostaminen. Riihimäellä Hirvosta haastaa oman tontin eli hallinnon kehittäminen – toisaalta myös muuta kiinnostavaa riittää, kuten kaupungin strategian uudistus.

”Tällaisia asioita on kiinnostavaa olla rakentamassa, vaikka pääsinkin mukaan vasta liikkuvaan junaa. Olen varma, että Riihimäen uudesta strategiasta tulee hyvä.”

Petri Hirvonen on koulutukseltaan hallintotieteiden maisteri. Hän on syntynyt Pirkkalassa, viihtynyt Etelä-Suomessa ja luonteeltaan kunta-alan miehiä. Riihimäkeä ja Orimattilaa ennen Hirvonen teki töitä Loviisan kaupungin elinkeinopäällikkönä.

Kevät herättää perhosharrastajan

Hirvosen työhuoneen ikkunan takana paistaa maaliskuun aurinko. Se tietää kevättä, lisääntyvää lämpöä ja herääviä hyönteisiä. Edessä on perhosharrastajalle mieluista aikaa. Muita tärkeitä harrastuksia ovat kamppailulajit, metsästys ja kalastus. Mikä on hallintojohtajan lempiperhonen?

”Ehkä pähkinäpäistärkoi. Olen havainnut sen ystäväni kanssa ensimmäisenä Suomessa. Teimme havainnon Ahvenanmaalla. Ei se mikään harvinaisuus ole, vaan esimerkiksi Ruotsissa melko yleinen perhonen.”

Marke Harkas