Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

”Jotain täällä on vedessä” – Sonja Kailassaari löysi Riihimäeltä stressittömän elämän

19.5.2022 2022 Riksuun rakastuneet

Hymyilevä Sonja Kailassaari, jolla on sylissä mäyräkoira. Taustalla Kino Sampo -rakennus ja sininen taivas.
Kuva: Jenniina Nummela

Riksuun rakastuneet on juttusarja, jossa riihimäkeläiset kertovat ajatuksiaan kotikaupungistaan.

”En olisi ikinä uskonut, että innostun näin paljon puutarhanhoidosta. En tiedä, pitäisikö siitä olla huolissaan vai kuuluuko tämä ikääntymiseen”, vitsailee toimittaja Sonja Kailassaari.

Kailassaari hurahti puutarhan hoitoon pari vuotta sitten, jolloin hänestä tuli myös virallisesti riihimäkeläinen. Ajoitus hurahtamiseen ja riihimäkeläistymiseen oli täydellinen, sillä samaan aikaan maailmaa ravisteli alkava koronapandemia. Helsingissä Kailassaari olisi joutunut lukittumaan pieneen kerrostaloasuntoon, mutta Riihimäellä hänet ympäröi luonto ja oman talon puutarha.

Riihimäellä Kaillassaari on ymmärtänyt konkreettisesti sen, kuinka tärkeä yhteys luontoon on ihmiselle. Sielu lepää, kun saa kädet multaan ja mieli saa tyydytystä uuden oppimisesta.

”On ihanaa seurata perunamaalla kasvuprosessia alusta loppuun asti ja syödä omia perunoita. Olen kiitollinen siitä, että tämä mahdollisuus on tullut elämääni.”

Kailassaari on kotoisin Espoosta, mutta käynyt koulunsa ja asunut aikuisiällä Helsingissä. Edelleen Kailassaari käy Helsingissä päivittäin töissä. Junamatka Riihimäen ja Helsingin välillä ei tunnu rasittavalta ja usein Kailassaari hyödyntää matkan töiden tekoon. Kailassaarella on myös edelleen asunto Helsingissä ja joskus hän asuu osan viikosta siellä.

”Minulla on mahdollisuus poimia parhaat kahdesta eri maailmasta. Nautin kaikesta siitä, mitä Helsingissä on tarjolla, mutta myös pikkukaupungin rauhasta.”

Yllätykset palkitsevat harhailijan

Riihimäellä Kailassaaren suosikkihuveihin kuuluu koiran kanssa käyskentely. Yhdessä he ovat kolunneet niin metsiä kuin idyllisiä puutaloalueitakin.

”Parasta on joutua vähän eksyksiin ja kohdata sitten jotain odottamatonta”, Kailassaari sanoo.

Käveleminen on Kailassaaren mielestä muutenkin paras tapa tutustua uusiin paikkoihin. Vaikka Suomessa monien pikkukaupunkien keskustat näyttävät suunnilleen samalta, kaikkialta löytyy kiinnostavia alueita, kun kävelee pois pääkadulta.

”Suurin yllätys minulle on ollut ehkä se, että Riihimäeltä löytyy lähes täydellinen kopio Helsingin uimastadionista, jossa olen aina rakastanut käydä. Täällä se on niin lähellä, että sinne voi kävellä melkein kylpytakki päällä.”

Toiseksi suosikkipaikaksi Kailassaarelle on muodostunut elokuvateatteri Kino Sampo, jonka esityksissä hän käy aina kun teatterissa vain jotain näytetään.

”Vanhat elokuvateatterit ovat intohimoni. Matkoillakin käyn aina katsomassa niitä, jos sellainen paikkakunnalta löytyy”, Kailassaari sanoo ja kertoo, että innostus periytyy isoisältä, joka omisti oman elokuvateatterin ennen Kailassaaren syntymää.

”Kino Sammossa ennen leffaa Reijo Kurkela pitää aina pienen alustuksen elokuvasta. Se on täydellistä vastapainoa isojen elokuvateatteriketjujen meiningille”, Kailassaari sanoo.

Reijo Kurkela on elokuvakulttuuriyhdistys Kino Sammon varapuheenjohtaja ja Kino Sammon vetäjä.

Elokuvateatterin lisäksi Kailassaari on tykästynyt myös Lasimuseon alueeseen ja vei 40-vuotispäivänään ystävänsäkin kokeilemaan lasinpuhallusta Lasismiin.

”Moni heistä ei ollut koskaan ennen käynyt Riksussa ja nyt he saivat nähdä, miten hienoa täällä on.”

Lasimuseon ravintolan lounas saa myös Kailassaarelta suosituksen, samoin vesitornin kahvila hienoine maisemineen.

Riihimäki myi itse itsensä

Kailassaaren puoliso, näyttelijä Aku Hirviniemi tunnetaan julkisuudessa Riihimäen puolesta puhujana, mutta Kailassaari sanoo, ettei häntä tarvinnut erikseen lobata ihastumaan Riihimäkeen. Kaupunki hoiti hurmaamisen itse.

”Aku ja Janne nostavat Riihimäkeä aina esiin, ja kyllä täällä täytyy jotain ollakin vedessä. Olen oppinut arvostamaan elämää Riihimäellä.”

Riihimäkeläiset ihmiset Kailassaari on oppinut tuntemaan ystävällisinä ja puheliaina ihmisinä, eikä hän ymmärrä, miksi hämäläisiä sanotaan hitaiksi.

”Ihmiset ovat avoimempia kuin stadissa kerrostalossa. Moni on tullut esittäytymään jopa ruotsiksi ja kertoo katsoneensa Efter Nio -ohjelmaa”, suomenruotsalainen Kailassaari kertoo.

 

Sonja Kailassaari

  • Syntynyt 1980
  • Efter Nio -ohjelman toimittaja ja juontaja Ylellä.
  • Perheeseen kuuluvat puoliso Aku Hirviniemi, puolison tyttäret ja mäyräkoira Elsa.
  • Harrastaa maastohiihtoa, pyöräilyä ja elokuvia.

Emmi Tuomisto