Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Chvedin perhe muutti Helsingistä Riihimäelle: Rakensimme Riihimäelle unelmiemme talon

19.10.2023 2023 Riksuun rakastuneet Asuminen Luonto Perheet

Vaalean omakotitalon edustalla matalalla muurilla istuu tyttö, jonka kädet muodostavat sydän-symbolin. Hänen vieressään portailla istuvat perheen äiti ja isä. Taaempana muurilla istuu poika, jonka toinen käsi on äidin hiuksissa.
Kuva: Jenniina Nummela

Riksuun rakastuneet on juttusarja, jossa riihimäkeläiset kertovat ajatuksiaan kotikaupungistaan.

Kun Chvedin kolmilapsinen perhe oli asunut Helsingin Vuosaaressa kerrostaloneliössä kymmenen vuotta, alettiin kaivata yhtä huonetta lisää.

Nyt Darina ja Anton sekä lapset Liana, 5, Katalina, 11, ja Maximilian, 13, ovat asuneet Riihimäen Metsäkorven alueella runsaat kaksi kuukautta. 125-neliöisen talon valoisan olohuoneen isoista ikkunoista aukeaa metsämaisema.

”Luonto tuntuu tulevan sisälle. Minulle on arjen luksusta nauttia aamukahvit terassilla. Sauna on Antonille rakas paikka. Jokaiselle lapselle on oma huone. Halusimme heidän kokevan omakotitalossa asumisen”, Darina kertoo.

Perheen vanhemmat arvelivat, että teini-ikää lähestyvät lapset saattaisivat vastustaa muuttoa uuteen kaupunkiin, ja Darina korostaakin ”markkinoinnin” merkitystä.

”Hehkutin, että saatte omat huoneet, uusia ystäviä ja voitte pyytää kavereita yökylään. Katalina kutsui juuri synttäreilleen kolme naapurustossa asuvaa luokkakaveriaan. He kyläilevät ahkerasti toisillaan. Maxin luokalla oli liettualaisia vaihto-oppilaita ja yksi yöpyi meillä viikon. Max menee keväällä Liettuaan vastavierailulle.”

Voitto tonttihuutokaupassa

Chvedit olivat ensin katselleet tontteja ja taloja Helsingissä ja Uudellamaalla. Hinnat hirvittivät.

”Somessa eteeni tuli Riihimäen tonttihuutokauppa. Puoliso epäili, että ei meillä varmaan ole varaa tonttiin. Asia jäi siihen, mutta laitoin itselleni kalenteriin muistutuksen viisi minuuttia ennen kuin kauppa sulkeutuu. Kun muistutus tuli, olimme vuosi sitten toukokuussa palaamassa lomalta Kyprokselta ja juuri skannaamassa passejamme. Tein viimeisen huudon ja suljin puhelimen.”

Kun Darina voitti huudon, Anton valahti valkoiseksi, ja häneen iski pieni paniikki. Mutta pian he lähtivät katsomaan tonttia.

”Antonin hymy paljasti, että tämä oli hyvä kauppa! Tutustuimme heti naapureihin, joilla oli perustuksen kaivuutyöt meneillään. Kuulimme hänen isänsä tekevän maatöitä, ja tilasimme häneltä urakan. Asiat lähtivät rullaamaan.”

Chvedit ostivat 125-neliöisen talopaketin, jota muokattiin hiukan arkkitehdin kanssa. Hyvin paljon tehtiin itse, sillä pariskunta on remontoinut yhdessä kaksi kerrostaloasuntoaan lattiasta kattoon. Darina on suunnitellut keittiöitä muillekin. Antonilla on muurausalan yritys.

”Teimme perustukset ja maalaukset itse. Antonin synttärit vietettiin ystävien ja perheen kanssa maalaustalkoiden parissa. Minä maalasin myös talon ulkoseinät.  Sisällä olemme käyttäneet aika tavallisia, edullisia ja ajattomia materiaaleja. Keittiön välitilan upea laatoitus, olohuoneen sormipaneeli ja takka ovat ylellisiä yksityiskohtia.”

Huutokaupasta ostettu 1 150 neliön tontti oli edullinen, 7 000 euroa. Helsingissä vastaava olisi maksanut vähintään 300 000 euroa. Oman asunnon myynnin jälkeen 60 000 euron lisälainalla perhe sai uuden, omannäköisen omakotitalon.

”Luulisi, että ensikertalaiselle rakentajalle olisi sattunut vaikka mitä. Mutta tämä oli positiivinen kokemus. Aloitimme syyskuussa 2022 ja muutimme taloon heinäkuussa 2023. Talo syntyi yhdeksässä kuukaudessa kuin vauva. Toki vuosi on ollut raskas, kun yrittäjäpuoliso on ollut kiireinen niin töissä kuin omalla rakennuksella. Minä olen pitänyt perheen palettia kasassa.”

Olohuoneessa pöydän ääressä seisomassa poika, vieressään hymyilevä äiti. Pojan takana isä sylissään perheen tytär. Taustalla näkyy takka.

Vuosaaren koti meni kaupaksi 1,5 kuukautta ennen Riihimäelle muuttoa. Darina hehkuttaa, että rakentaminen sujui todella hyvin. Raaka-aineiden hintojen noustessa piti ottaa hiukan lisää lainaa, mutta rakentaminen oli kuitenkin paljon edullisempaa kuin uuden talon ostaminen.

”Emme halunneet hirveän isoa taloa, koska ylläpitoon menee aikaa ja rahaa. Perustarpeet riittävät meille. Olemme minimalisteja ja tykkäämme avarasta tilasta. Emme hankkineet juuri mitään kalusteita lisää.”

Darina on jo löytänyt paikalliset Facebookin kierrätysryhmät. Hän sai taimia pihalle lähes ilmaiseksi tuomalla multapussin. Darina vei isänsä pihan omenoita naapuruston asukkaalle ja sai häneltä myöhemmin puolukoita ja omenasosetta.

”Minulla on tosi hyvä fiilis Riihimäelle muutosta. Uudellamaalla asuisimme kalliisti, ei olisi taloudellista liikkumavaraa ja elämänlaatu olisi vain selviytymistä. Hienoa, että tämä mahdollisuus tuli sattumalta eteemme ja tartuimme hetkeen. Rakensimme vajaassa vuodessa talon. Ei kannata etukäteen murehtia, että kaikki rakentamisessa olisi vaikeaa.”

Hyvää arkea Riihimäellä

Arki rullaa jo hyvin. Katalina on 5. luokalla Pohjoisen koululla ja Max meni 7. luokalle  Harjurinteen koululle. Liana on Uunilinnun päiväkodissa. Darina kiittää, että kaikki lapset otetaan siellä yksilöllisesti huomioon.

”Tein Helsingissä joogaohjaajan töitä, ja aion etsiä uuden asiakaskunnan täällä.”

Perheen tytöille on ehtinyt jo muodostua pieni perinne. He käyvät perjantaisin Laurellin kahvilassa keskustassa, kun Darina hakee Lianan päiväkodista ja vie Katalinan voimistelutreeneihin.

”Riihimäki on turvallinen paikka. Kaupunki pyrkii nostamaan asukaslukua, mutta myös kehittää meille asukkaille palveluita. Sain esimerkiksi terveysasemalle helposti ajan.  Koulut ovat hyviä, ja kaikille avointa tukiopetusta saa halutessaan kolme kertaa viikossa. Yläkoululla on tarjolla robotiikkaa, musiikkia ja köksää, joista Max on tosi innoissaan.”

Reija Ypyä

Riihimäen tämän hetken tonttitarjonta

  • Metsäkorpi, heti vapaina olevia tontteja, osa huutokaupalla. Tonttien koot 512—1570 m². Hinnat 19 000— 40 000 euroa.
  • Korttionmäki: 24 tonttia vapaana. Tonttien koot 874—1256 m². Hinnat noin 29 000—41 000 euroa.
  • Hevosenkenkä-Juurevantie tulossa 6 tonttia loppuvuoden aikana myyntiin. Tonttien koot 526—623 m². Hinnat 20 000—24 000 euroa.
  • Tulevia tontteja asuntomessualueelle Kokkoon ja Herajoelle vuonna 2027.

Anton ja Darina Chved

  • Darina syntyi Harkovassa, Ukrainassa 1987. Anton syntyi Tallinnassa 1985.
  • Darina muutti Suomeen 1996, Anton 1997.
  • Darina on joogaohjaaja, malli ja kotiäiti. Anton on toimitusjohtaja yrityksessä Shved Oy, muuraus- ja rakennusalan työt.
  • Darina harrastaa joogaa, matkustamista ja ruoanlaittoa, Anton crossfitiä ja kuntosalilla käyntiä.