Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Blace on Riihimäen tunnetuin koira

21.4.2021 2021

Labradorinnoutaja Blaze nuolee Emma Frilanderin korvaa
Kuva: Jenniina Nummela

Omenalaakson Blaze on labradorinnoutaja, joka on kenties tämän hetken kansainvälisesti tunnetuin riihimäkeläinen. Koiran elämää voi seurata Instagramissa ja Tik Tokissa blazethedog-tilillä. Koiralla on Instagramissa 14 000 seuraajaa ja Tik Tokissa lähes 4 000 ja lisäksi sillä on oma Facebook-sivu. Valtaosa Blazen seuraajista tulee ulkomailta, kuten Yhdysvalloista. Blazen tilit kertovat koiran kuulumisten lisäksi myös elämästä Suomessa.

– Haluamme kertoa kuvissa aina jotain myös ympäristöstä, jossa olemme, kertoo Blazen omistaja Santeri Frilander.

Blazen Insta-feedissä näkeekin, kuinka koira peuhaa lumessa, poseeraa punaviinimarjojen vieressä ja lenkkeilee sammaleen keskellä metsässä. Blazen lempipaikat löytyvät Riihimäen Hatlamminsuolta, Käräjäkoskelta ja Vahteristosta. Lenkeillään Blaze kerää katseita ja kavereita, sillä koiran mustavalkoinen väritys ei ole tyypillinen labradorinnoutajille. Blazekin oli täysmusta vielä pari vuotta sitten.

– Sitten koiraan alkoi tulla valkoista karvaa, ensin korvaan pieni täplä. Kyse on vitiligo-sairaudesta eli valkopälvisyydestä, joka on kuitenkin koiralle täysin vaaraton eikä vaikuta sen terveyteen. Labradorinnoutajilla tauti on harvinainen, tunnettuja tapauksia on tullut sosiaalisessa mediassa vastaan kolme, Frilander kertoo.

Blazen internet-suosio syntyi noin vuosi sitten, kun Blazen kuva oli esillä Facebook-sivustolla Dogspotting Society. Kuva sai yli 32 000 tykkäystä ja siitä teki juttua ”mukavien aiheiden” uutissivusto Bored Panda. Viime vuonna Blaze pääsi mukaan myös World of Labs – Instagramtilille, jolla on yli puoli miljoonaa seuraajaa.

Blaze on osunut kasvavaan trendiin; lemmikkieläinten omat tilit sosiaalisessa mediassa ovat olleet nosteessa jo hetken. Maailmalla onkin influenssereita, jotka ovat lemmikkieläimiä. Muun muassa pomeranian koiralla Jiff Bomilla on Instagramissa yli 10 miljoonaa seuraajaa ja losanglesilaisella Nala-kissalla on yli 4 miljoonaa seuraajaa. Suomessa hyvin tunnettu on esimerkiksi hauholainen Pertti-perseilevä labradorinnoutaja.

Blazen some-tileistä huolehtii Frilanderin perheen Emma-tytär ja kaikki perheen lapset osallistuvat koiran hoitamiseen.

– Tämä on kliseistä mutta halusimme opettaa lapsille vastuunkantoa. Ja onhan se mahtavaa, kun Blaze on aina iloinen, kun tulemme kotiin.

Blaze levittää myös hyvää mieltä somessa leppoisalla jutustelullaan ja kuvillaan. – Ihmiset selvästi tykkäävät katsella koiran kuvia. Blazen kuvia on julkaistu monella some-kanavalla, ja suosituimmalla kuvalla on yli 300 000 tykkäystä.

Kati Ala-Ilomäki