Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Anja Akkanen osallistui aikuisten naisten kurvikuningatarkisaan

5.1.2024 2024 Riksuun rakastuneet Asuminen

Anja Akkanen ulkona vaalea toppatakki päällään luminen puupino taustallaan.
Kuva: Jenniina Nummela

Riksuun rakastuneet on juttusarja, jossa riihimäkeläiset kertovat ajatuksiaan kotikaupungistaan.

Kun Anja Akkanen muutti 16-vuotiaana Hausjärven Ryttylästä Riihimäelle, hän tuli töihin Rips-bingoon ja muutti poikaystävän kanssa yksiöön Keskuskadulle ihan kaupungin ytimeen.

”Riihimäki tarjosi vuonna 1986 suuren maailman tuntua ryttyläläistytölle! Meillä nuorilla oli tapana kävellä Hämeenkatua ylös alas. Nykyään nuoriso kokoontuu jossain muualla.”

Sittemmin Akkanen on asunut monessa paikassa Räätykänmäessä ja Hirsimäessä ja rakentanut miehensä kanssa kaksi omakotitaloa kaupungin tontille Korttionmäkeen.  Vuonna 1996 rakennettuun taloon tehtiin neljä makuuhuonetta, mutta neljännen lapsen myötä piti rakentaa vuonna 2005 vielä isompi talo.

”Nyt meillä on 168 neliötä tilaa kahdelle. Naureskelin jo miehelleni, että ehkä meidän pitäisi hankkia Riihimäen asuntomessualueelta tontti, ja rakentaa sinne pienempi talo.”

Kodissa on avaraa tilan tuntua, koska neliöt ovat yhdessä tasossa ja katto korkealla. Akkanen tykkää kotoilusta, kokkauksesta ja sisustamisesta. Järjestystä vaihtamalla, huonekaluja sekä mattoja siirtämällä saa uutta ilmettä.

”Vaihdan ahkerasti verhoja, tyynyjä ja koriste-esineiden paikkaa. Sen sijaan en ole yhtään pihaihminen, ja se saakin olla aika luonnontilassa.”

Kuvauksellinen puukasa

Akkanen katselee Riksua usein kameran linssin kautta. Hän osallistui 40 – 60-vuotiaille suunnattuun Kurvikuningatar Suomi -kauneuskilpailuun. Vuosittain järjestettävän kisan ytimessä on kehopositiivisuus ja lempeys.

”Näin Riihimäen hiukan eri silmin, kun kisan yleisöäänestystä varten piti kuvata itseään mielenkiintoisissa maisemissa ja olla esillä Instagramissa ja Facebookissa. Yksi suosikkipaikkani on Versowoodin sahan luona, jossa seisoin puukasan edessä vanhoilla raiteilla. Myös puutalokortteleissa saa kiinnostavia kuvia.”

Akkasella on kuuden vuoden kokemus ohjelma-avustajana eli taustanäyttelijänä toimimisesta.

”Ohjelma-avustaminen on tosi hauskaa. Se on ihan oma maailmansa ja olen saanut hirveästi kavereita sen kautta.”

Kun Akkanen hän näki Facebookin Riihimäki-ryhmässä ilmoituksen kurvikuningatarkisasta, hän laittoi lähinnä vitsillä hakemuksen. Kauneuskilpailu on hänelle aivan uutta, vaikka kameran edessä olo on tuttua. Akkasen motto on, että kaikkea pitää kokeilla, hulluakin.

”Yllättäen minulle tulikin kutsu semifinaaleihin ja pääsin vielä finaaliinkin yhtenä kymmenestä. Tyttäret olivat innoissaan kisasta. Mieheni vähän tuhahteli, mutta hän on toki jo tottunut tempauksiini. Kampaajatyttäreni laittoi tukkani ja saimme lainaksi vaatteita hyvinkääläisestä vaateliikkeestä. En sijoittunut, mutta minut valittiin kilpailijoiden keskuudessa Miss yhteishengeksi.”

Toimivat terveyspalvelut

Akkanen jäi kaksisuuntaisen mielialahäiriön takia eläkkeelle vuonna 2014. Hän on käynyt mielenterveyspuolen kokemusasiantuntijakoulutuksen, ja voi auttaa muita samassa tilanteessa olevia.

”Sairauteni pysyy hyvin kurissa lääkkeillä, mutta nyt ovat muut terveysongelmat pinnalla. Minulla on nivelvaivoja ja sydämen vajaatoimintaa. Syke nousee ajoittain korkeaksi, tulee huono olo ja rytmihäiriöitä.”

Akkanen kehuu vuolaasti Riihimäen terveyskeskuksen ja erityisesti mielenterveyspalveluiden toimintaa.

”Olen aina saanut avun soittamalla terveyskeskukseen. Minulla on vain hyviä kokemuksia ja siksi ihmettelen, kun monet valittavat sosiaalisessa mediassa.”

Akkanen summaa olevansa ylpeä riihimäkeläinen, joka löytää pienestä kotikaupungistaan kaikki tarvitsemansa palvelut läheltä.

”Erityisen kiva paikka on kehitysvammaisten toimintakeskus Rivakan myymälä Mattilassa. Sieltä voi ostaa pieniä käsityölahjoja ja juoda pullakahvit. Tykkään myös kahvila Mokkasydämestä ja Suomen lasimuseosta”.

Anja Akkanen hymyilee, taustalla hänen kotinsa eteistä ja keittiötä. Peili heijastaa Anjan kuvaa.
Anja Akkanen.

Anja Akkanen, 53

  • Asunut 16-vuotiaasta lähtien Riihimäellä.
  • Asuu nyt miehensä kanssa omakotitalossa Korttionmäessä. Neljä aikuista lasta ovat jo omillaan, kaksi heistä asuu Riihimäellä.
  • Työkyvyttömyyseläkkeellä.
  • Harrastaa ruuanlaittoa, sisustamista ja ohjelma-avustajan eli taustanäyttelijän satunnaisia keikkoja. On esiintynyt esimerkiksi Sykkeessä ja Mielensäpahoittaja-elokuvassa.