Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Senioreille tarjolla Digiloikkia ja Happihyppelyitä Riihimäellä

3.2.2021 Tiedotteet

Koronarajoitusten yhä jatkuessa suureksi huolenaiheeksi on noussut ikääntyvien hyvinvointi. Riihimäen kaupungin toimintakykyä tukevissa senioripalveluissa ja Kotokartanosäätiöllä on yhdessä kehitetty korona-ajan senioripalveluja: porukkalenkkejä eli Happihyppelyitä kävellään viikoittain yhdeksässä eri paikassa ja etäryhmiä eli Digiloikkia on jo 4–5 kertaa viikossa.

”Moni ei ole päässyt ulkoilemaan aikoihin, arjen aktiviteetit ovat tauolla ja tuttavia tai sukulaisia ei voi tavata. Yksinäisyys onkin lisääntynyt huimasti samalla kun toimintakyky on kääntynyt laskuun”, Riihimäen kaupungin avoimen senioritoiminnan ohjaaja Tiina Leiskamo sanoo.

Riihimäellä on normaalioloissa ikäihmisille melko kattava tarjonta erilaisia toimintoja, mutta turvatoimien myötä toimintaa voidaan nyt järjestää vain ulkona tai etäyhteyksien avulla.

”Aloitimme Digiloikka-etäryhmät syksyllä yhdellä pienellä ryhmällä torstaisin, ja osanottajia on tullut koko ajan lisää. Palaute on ollut jopa yllättävänkin positiivista. Moni on ehkä aluksi arastellut Digiloikan kokeilemista. Jokainen on kuitenkin saanut opastusta niin paljon kuin on tarvinnut, ja joillekin tämä on ollut jopa ensimmäinen kerta digimaailmassa. Toki yhä useammalle seniorille esimerkiksi Skype ja Facebook ovat jo ennestään tuttuja yhteydenpitovälineitä”, Kotokartanosäätiön toiminnanohjaaja Maria Harvio kertoo.

Ensimmäisen etäryhmän yhtenä haasteena oli englanninkielinen Zoom-ohjelma. Siitä huolimatta sitkeät seniorit omaksuivat tarvittavat taidot.

”Vuodenvaihteessa vaihdoimme Teams-ohjelmaan, sillä siihen tuli uutena ominaisuutena pienryhmä-toiminto. Keskustelu ja kohdatuksi tuleminen ovat todella tärkeitä asioita meidän osallistujille. Pienryhmässä ei tarvitse pyytää eikä jakaa puheenvuoroja, ja vapaa juttelu onnistuu lähes normaalisti. Lisäksi Teams on kokonaan suomenkielinen. Tämä helpottaa jatkoa huomattavasti”, Tiina Leiskamo iloitsee.

Digiloikkariksi pääsee ottamalla yhteyttä Maria Harvioon tai Tiina Leiskamoon. Linkit Digiloikkiin saa pyydettäessä ja ne löytyvät myös RakasSenioriRiksu Facebook-sivulta.

Digiloikkien joka toinen tiistai-iltapäivä on keväällä varattu etämusiikkituokiolle.

”Ennen joulua järjestimme seurakunnan kanttorien kanssa yhteistyössä kaksi yhteislaulutapahtumaa etänä, ja onnistuneesta kokemuksesta innostuneena päätimme jatkaa. Ensimmäinen etämusiikkituokio on 16. helmikuuta, jolloin Lotta Skog tulee vetämään yhteislauluja ystävyys-teemalla. Toivottavasti palvelutaloissakin innostutaan taas liittymään etätuokioon,” Maria Harvio toteaa.

Happihyppelyillä mahdollistetaan senioreille tärkeää ulkoilua ja pientä liikuntaa. Hyppelyillä käytetään maskeja ja huolehditaan turvaväleistä. Kenkiin suositellaan liukuesteitä ja saattaja-apua pyritään järjestämään tarvittaessa.

”Happihyppelyihin voi tulla mukaan ilman ennakkoilmoittautumista silloin kun sää ja oma vointi sen sallivat. Usein jakaannumme ryhmiin, jotta jokainen voi kävellä haluamaansa tahtiin. Lenkin pituutta tärkeämmäksi on selkeästi osoittautunut se, että tässä päästään tapaamaan toisia ihmisiä ja rupattelemaan hetkeksi mukavia”, Riihimäen kaupungin avoimen senioritoiminnan avustava ohjaaja Kati Saari kertoo.

Lisätietoja Digiloikista ja Happihyppelyistä

Lisätietoja:

Tiina Leiskamo, avoimen senioritoiminnan ohjaaja, Riihimäen kaupunki, 040 670 8513

Maria Harvio, toiminnanohjaaja, Kotokartanosäätiö, 050 560 9739

Kati Saari, avoimen senioritoiminnan avustava ohjaaja, Riihimäen kaupunki, 040 330 4981