Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Riihimäen kaupunki osallistuu Energiansäästöviikkoon pudottamalla huonelämpötiloja astetta alemmas

9.10.2023 Tiedotteet Asu ja rakenna Energiansäästö Ympäristö ja luonto

Punatiilinen Karan koulu ja sen asfalttipihaa keväisessä säässä.
Karan koulu. Kuva: Jenniina Nummela

Valtakunnallista Energiansäästöviikkoa vietetään 9.–15. lokakuuta. Teemaviikolla kaupungin kiinteistöissä lasketaan huonelämpötiloja noin yhdellä asteella. Tällaisia kohteita ovat esimerkiksi koulut kuten Harjunrinne, Kara ja Pohjolanrinne sekä toimistorakennukset kuten Varikko ja Veturi. Kaikissa kiinteistöissä lämpötilan laskeminen ei ole mahdollista.

Kaupunki kannustaa myös asukkaita ja taloyhtiöitä osallistumaan Energiansäästöviikkoon laskemalla lämpötilaa asteen alemmas tai muulla sopivalla tavalla.

Riihimäen kaupunki pyrkii vähentämään sähkönkäyttöä jatkuvassa toiminnassaan optimoimalla ilmanvaihdon käyttöaikoja ja hyödyntämällä olosuhdeantureiden dataa tehostuksen ohjauksessa aikaohjelman sijaan. Tällä saadaan myös ohjattua sähkönkäyttöä pienemmälle oletettujen kulutushuippujen aikaan.

Suorasähkölämmitteisissä kohteissa käytetään mahdollisuuksien mukaan lämpöpumppuja lämmitykseen ja hyödynnetään yöajan lämpötilanpudotuksia. Samoin lämminvesivaraajien lämmitykset ajastetaan yöajalle.

Kaupunki optimoi lämpimän käyttöveden lämpötila-asetuksia ja lämpimän käyttöveden kiertovesipumppuja sammutetaan käyttöaikojen ulkopuolella. Myös energianseurantajärjestelmän tekoälyn tuottamaa dataa hyödynnetään rakennusautomaatiojärjestelmien ohjauksissa.

Lähestulkoon kaikissa remonteissa otetaan huomioon energiansäästön mahdollisuus tai ainakin järjestelmien yhteensopivuus, jotta esimerkiksi valaistusta, ilmanvaihtoa ja kulunvalvontaa voidaan ohjata yhdestä järjestelmästä.

Vinkkejä taloyhtiöille energiansäästöön (Motiva)

Vinkkejä kotitalouksille energiansäästöön (Motiva)

Yhteystiedot