Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Maskipakko Riihimäen paikallisliikenteeseen ja kaupungin työntekijöille

24.3.2021 Tiedotteet

Kanta-Häme on edelleen koronavirusepidemian leviämisvaiheessa. Riihimäen seudulla tilanne oli erityisen vakava helmi-maaliskuun vaihteessa, jolloin koronatartuntojen määrästä kertova ilmaantuvuusluku oli yli 200. Tällä hetkellä ilmaantuvuusluku on alle 100.

Maakunnan tasolla tartuntaluvut ovat kuitenkin nousussa. Tämän vuoksi kaupunki ottaa käyttöönsä uusia keinoja koronaepidemian hillitsemiseksi: paikallisliikenteeseen ja kaupungin henkilökunnalle tulee maskipakko.

Paikallisliikenteeseen maskipakko

Kaikkien 12 vuotta täyttäneiden on käytettävä kasvomaskia Riihimäen paikallisliikenteessä 29.3.2021 alkaen. Maskipakko ei koske niitä, joilla on terveydellinen este maskin käyttämiselle. Linja-auton kuljettaja ei vaadi terveydellisistä syistä erillistä selvitystä, vaan pelkkä asian ilmoittaminen riittää. Kuljettajille maskin käyttöä suositellaan vahvasti myös ajaessa, mikäli se ei vaaranna liikenneturvallisuutta tai siihen ei ole terveydellistä estettä.

Lähtökohtaisesti jokainen asiakas on vastuussa omien kasvomaskiensa hankkimisesta. Jos maski unohtuu, voi sen ostaa paikallisliikenteen kuljettajalta (hinta 1 €). Riihimäen kaupunki jakaa kasvomaskeja niille, joilla ei ole taloudellista mahdollisuutta hankkia maskeja. 12 vuotta täyttäneille oppilaille jaetaan maskeja kouluissa.

Turvallinen bussimatka on liikennöitsijän lisäksi jokaisen matkustajan vastuulla. Riihimäen paikallisliikenteen bussien siivousta on tehostettu. Lisäksi kaupunki ja liikennöitsijät seuraavat matkustajamääriä, jotta busseja voidaan tarvittaessa lisätä ruuhkaisimpiin kellonaikoihin.

Koronaepidemian vuoksi on tärkeää, että jokainen matkustaja pyrkii omalla toiminnallaan ehkäisemään viruksen leviämistä. Tartuntariski joukkoliikenteessä on hyvin pieni, kun annettuja turvallisuusohjeita noudatetaan: matkusta vain terveenä, käytä kasvomaskia asianmukaisesti, huolehdi hyvästä käsihygieniasta, muista turvavälit, yski nenäliinaan tai hihaan ja vältä mahdollisuuksien mukaan käteisellä maksamista. Matkalippuja voi maksaa myös pankki- ja luottokorteilla tai niitä voi ostaa mobiililippusovelluksilla.

Kaupungin henkilöstölle maskipakko

Riihimäen kaupunki velvoittaa kaikkia työntekijöitä käyttämään kertakäyttöistä suu-nenäsuojaa aina, kun työskennellään samoissa sisätiloissa muiden henkilöiden kanssa tai liikutaan työpaikan yleisissä tiloissa. Pakko ei koske niitä, joilla on terveydellinen este maskin käyttämiselle.

Mahdollisimman kattavalla maskien käytöllä kaupunki pyrkii ehkäisemään koronatartuntoja henkilöstön keskuudessa ja kaupungin palveluissa. Uusi käytäntö tuli voimaan 22.3.2021.

Kummassakaan tapauksessa maskipakko ei koske niitä, joilla on terveydellinen este maskin käyttämiselle.