Sosiaalipalvelut Terveyspalvelut Yleinen

Riihimäki jakaa kasvomaskeja Veturissa ja Tietotuvassa

Riihimäen kaupunki on aloittanut kankaisten kasvomaskien jakamisen vähävaraisille ja haavoittuvimmassa asemassa oleville sekä omaishoitajille. Valtiovarainministeriön suositusten mukaisesti jokainen hankkii maskin lähtökohtaisesti itse, mutta kunnat huolehtivat, että maskeja on saatavilla ilmaiseksi käyttösuosituksen voimassaoloalueella. Kanta-Hämeessä kasvomaskien hankinnasta vastaa sairaanhoitopiiri, ja alueen kunnat huolehtivat maskien jakelusta.

Riihimäellä kankaisia kasvomaskeja jaetaan kahdessa paikassa: Virastokeskus Veturissa sosiaali- ja terveystoimialan asiakasneuvonnassa (os. Eteläinen Asemakatu 4, 1. krs) ja Matkakeskuksessa sijaitsevassa Tietotuvassa (os. Eteläinen Asemakatu 2, 1. krs, korkean toimistorakennuksen katutaso). Kasvomaskeja jaetaan asiakasneuvonnan ja Tietotuvan aukioloaikoina. Asiakasneuvonta on auki arkisin kello 9–15 ja Tietotupa maanantaista torstaihin kello 8–15 sekä perjantaisin kello 8–14.30.

Ohjeita maskien hakuun:

 • Kaupunki antaa hakijalle neljä kankaista kestomaskia valmiiksi pussitettuna. Mikäli kankaiset kasvomaskit loppuvat, asukkaille annetaan kymmenen kertakäyttöistä suojainta.
 • Maskien mukana hakija saa mukaansa THL:n ohjeen kangasmaskin käytöstä.
 • Kaupunki ei tarkasta maskien tai suojainten jaon yhteydessä henkilön varallisuus- tai henkilöllisyystietoja.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee kasvomaskia käytettävän joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää, matkalla koronavirustestiin ja testin tulosta odottaessa, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella ja palatessa riskialueelta Suomeen ja siirryttäessä maahantulopaikasta, kuten lentokentältä, karanteeniin ja lisäksi, jos on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Kasvomaskia voi käyttää myös muissa tilanteissa, jos turvavälien pitäminen on mahdotonta. Kasvomaskien käyttösuositus koskee 15 vuotta täyttäneitä. Suositus on voimassa toistaiseksi. Tärkeimmät keinot ehkäistä koronatartuntoja ovat edelleen käsienpesu, turvavälit ja oikea yskimis- ja aivastamishygienia.

Riihimäen seudun joukkoliikenteessä on voimassa maskisuositus muun Suomen tavoin. (Päivitys 25.3.2021: Alkaen 29.3.2021 joukkoliikenteessä on maskipakko).

Kasvomaskin asianmukainen käyttö voi vähentää tartuntoja estämällä pisaroiden leviämistä ympäristöön. Kasvomaskin asettaminen ja poistaminen vaatii huolellisuutta, jottei viruksella mahdollisesti tahraantunut maski aiheuta tartuntariskiä. Turvaväleistä on huolehdittava maskin kanssakin, sillä kasvomaski on lisäturva eikä estä tartuntaa sataprosenttisesti.

THL:n muistilista maskin käyttöön

 • Pese kädet, ennen kuin puet puhtaan maskin.
 • Älä koske kasvomaskiin, kun se on ylläsi.
 • Älä juo tai syö maskin käytön aikana.
 • Jos kosket maskin pintaan käytön aikana, pese tai desinfioi kätesi.
 • Pese kädet ennen maskin riisumista.
 • Riisu maski ottamalla vain sen takaa kiinni. Älä koske maskin ulkopintaan.
 • Pese tai desinfioi kädet maskin poistamisen jälkeen.
 • Pese kangasmaski vähintään 60 asteen, mutta materiaalin salliessa 90 asteen pesuohjelmalla tai keitä sitä viisi minuuttia vedessä, johon on lisätty hieman pesuainetta. Huuhtele ja kuivaa maski paikassa, jossa on raitis ilma.

THL:n video maskin käytöstä

THL:n maskisuositus ja ohjeet maskin käyttöön

Lisätiedot:

Jouni Sakomaa
sosiaali- ja terveysjohtaja
040 330 4202

Korjaus 8.9.2020: Poistettu maininta siitä, että maskeja jaettaisiin linja-autoissa ruuhkaisimmilla vuoroilla.

Päivitys 5.2.2021: Jaettavana on myös kertakäyttömaskeja.OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 2 Ei 2 Kyllä 2 Ei 2

Kommentit on suljettu.