Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Erä- ja luontokulttuurimuseohanke kaupunginhallituksen päätettäväksi

8.4.2021 Tiedotteet

Riihimäen kaupunginhallitus käsittelee maanantain 12.4. kokouksessa kaupungin tarjousta erä- ja luontokulttuurimuseoksi. Riihimäen kaupungin esitys uudeksi valtakunnallisen museon sijaintikaupungiksi perustuu Suomen Metsästysmuseon ja Suomen lasimuseon laajentumiseen museokeskukseksi. Yhdessä museot muodostaisivat ainutlaatuisen matkailukohteen.

Riihimäki olisi uudelle museolle oivallinen sijaintipaikka, koska uusi museo sijaitsisi Suomen suurimpien kaupunkien läheisyydessä ja olisi näin helposti saavutettavissa. Kaupungissa on myös pitkät perinteet eräkulttuurin vaalimisessa: Suomen Metsästysmuseon lisäksi Riihimäellä sijaitsee Suomen Metsästäjäliitto sekä metsästys- ja tarkkuusasevalmistaja Sako Oy. Lisäksi kaupungissa järjestetään Suomen suurinta erä- ja luontoalan tapahtumaa Kansainvälisiä erämessuja.

Kaupunginhallituksen käsiteltäväksi menevässä tarjouksessa kaupunki sitoutuu osallistumaan museosäätiön perustamiseen 20 000 euron pääomalla, museohankkeen valmisteluun yhteensä 80 000 eurolla ja vastaamaan museokeskuksen toteutuksesta enintään kymmenellä miljoonalla eurolla. Museon toteutuksesta vastaisi kaupungin elinkeinoyhtiö Riihimäen Tilat ja Kehitys Oy. Tarjouksen yhtenä ehtona on, että valtionavustus museolaajennukseen on 30–50 prosenttia kokonaiskustannuksista.

Lisäksi kaupunki sitoutuu avustamaan museota vuosittain 300 000 eurolla, joka korvaisi nykyisen Suomen Metsästysmuseolle annettavan tuen. Esityksen mukaan museosäätiö tekisi tiloista 40 vuoden vuokrasopimuksen. Museo maksaisi tiloista markkinaehtoista vuokraa. Tarjouksensa tueksi kaupunki hankkii luonnossuunnitelman uudesta museokeskuksesta. Se valmistuu kesäkuun loppuun mennessä. Kaupunginhallituksen jälkeen museoasia etenee kaupunginvaltuuston käsittelyyn.

Erä- ja luontokulttuurimuseohankkeen taustalla on Suomen Kalastusmuseoyhdistys ja Riihimäellä sijaitseva Suomen Metsästysmuseo. Hankkeen tavoitteena on luoda valtakunnallinen luonnon virkistyskäyttömuotoja esittelevä museo. Hanketta tukevat maa- ja metsätalousministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Museovirasto.

Uuden museon tavoitteena on 100 000 vuotuista kävijää. Museo- ja kokoelmatilojen tilatarpeeksi on arvioitu noin 6 000 neliömetriä ja museon vuotuisiksi kustannuksiksi 2,4 miljoonaa euroa, josta valtionosuuden arvioidaan kattavan noin puolet.

Kaupunginhallituksen esityslista maanantain 12.4.2021 kokoukseen täällä.
Lisää museohausta täällä.