Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Asemanpuiston kehittäminen jatkuu Jokikylän asemakaavamuutoksella 

1.12.2022 Tiedotteet Asu ja rakenna Kaavoitus

Viistoilmakuva Jokikylästä.
Viistoilmakuva Jokikylästä.

Riihimäen Asemanpuistossa sijaitsevan Jokikylän asuinalueen ja puiston asemakaavamuutos on edennyt luonnosvaiheeseen ja kaavaluonnos aineistoineen tulee nähtäville 5.12. alkaen. Alueelle muodostuu uusi asuinalue sekä kaupunkilaisten yhteinen, viihtyisä puistoalue, jonka keskellä mutkittelee Vantaanjoki. Jokikylä sijaitsee lähellä rautatieasemaa hyvien kulkuyhteyksien ja palvelujen äärellä.

Asemakaavamuutoksen tavoitteet perustuvat asemanseudun yleissuunnitelmaan ja sitä tarkentavaan Jokikylän viitesuunnitelmaan. Alueen suunnittelussa lähtökohtana on viihtyisä kävely-ympäristö sekä korkealaatuinen ja omaleimainen kaupunkikuva. Jokipuistoa reunustavat matalahkot rakennukset ja Vantaanjoki luovat mielenkiintoisen ja miellyttävän ympäristön.

“Tulevaisuudessa alueen keskellä puistossa mutkitteleva Vantaanjoki kutsuu kaupunkilaiset viihtymään veden äärelle ja luo monipuolisia virkistysmahdollisuuksia kaikille riihimäkeläisille”, kaavasuunnittelija Elisa Lintukangas sanoo.

Jokikylään muodostuu kaavamuutoksen ansiosta yhteensä 30 000 kerrosneliömetriä rakennusoikeutta asumiseen. Alueen rakennusten kerrosluvun tulee vaihdella kahden ja seitsemän välillä, mikä tuo monipuolisuutta kaupunkitilaan. Asukkaiden autopaikat sijoittuvat alueen reunoille, jolloin korttelipihoista tulee vehreitä keitaita asukkaiden oleskeluun. Kaava kiinnittää huomiota siihen, että esteettömyyden perustason vaatimukset toteutuvat.

“Alueelle on osoitettu myös yksi asuinkortteli, jolla esteettömyyden vaatimukset ovat tiukemmat muun muassa korttelin kulkuväylien toteuttamisen, sisäänkäyntien erottumisen ja opastuksen suhteen. Tulevaisuudessa esteettömyyden tarve väistämättä kasvaa. Esteetön ympäristö on sujuvaa ja palvelee kaikkia käyttäjäryhmiä”, Lintukangas kertoo.

Puiston, aukion ja katujen rakennussuunnittelu aloitetaan kevään 2023 aikana. Alueen toteutus alkaa syksyllä 2023 Vantaanjoen uoman siirtotöillä, mikäli kaava ja muut suunnitelmat tulevat lainvoimaisiksi. Joen siirron yhteydessä on myös tarkoitus luonnonmukaistaa uomaa, parantaa kalojen ja vesieliöiden elinoloja sekä hulevesien hallintaa.

Alueen asuinkorttelien toteutumista on tarkoitus vauhdittaa arkkitehtuurikilpailujen avulla.

“Asemakaava ohjaa laadukkaaseen arkkitehtuuriin ja leikkisään toteutukseen, unohtamatta alueen viihtyisyyttä ja turvallisuutta. Määräykset on pyritty kuitenkin laatimaan niin, että kilpailuvaiheessa suunnittelijoille jää vapauksia esittää omaleimaisia, mielenkiintoisia ja erilaisia ideoita”, kaavoituspäällikkö Niina Matkala sanoo.

Jokikylän asuinalueen ja puiston asemakaavaluonnos on nähtävillä 5.12.2022–5.1.2023 kaavahankkeen verkkosivuilla ja Virastokeskus Veturissa. Nähtävillä olon aikana luonnoksesta voi jättää mielipiteen. Lisäksi tarvittavilta viranomaisilta pyydetään lausunnot.

Kaavaluonnoksesta järjestetään esittely- ja keskustelutilaisuus Riksulassa (Eteläinen Asemakatu 2) keskiviikkona 14.12.2022 klo 17.30–19. Tervetuloa!

Jokikylän asuinalueen ja puiston asemakaavamuutoksen verkkosivu

Lisätiedot