Museot

Riihimäellä on viisi mielenkiintoista museota, joista yksi on valtakunnallinen erikoismuseo Suomen lasimuseo. Muut neljä museota ovat Riihimäen kaupunginmuseo, Riihimäen taidemuseo, Suomen Metsästysmuseo sekä Valtakunnallinen Työväentalomuseo.

Riihimäen kaupunginmuseo

Riihimäen kaupunginmuseo on kulttuurihistoriallinen paikallismuseo, jonka tehtävänä on tallentaa, tutkia ja esitellä Riihimäen aineellista kulttuuriperintöä. Museolla on oma osasto myös luovutetun Karjalan Antrean pitäjän kulttuuriperinnölle.

Kaupunginmuseo sijaitsee yhdessä Riihimäen vanhimmista rakennuksista, ns. ratainsinöörin talossa kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa Rautatienpuistossa. Museon perusnäyttely ’Riihimäkeläisen tarina’ kertoo elämästä Riihimäen seudulla kivikaudesta nykypäivään. Museolla on vuosittain 2-3 vaihtuvaa näyttelyä ja pienoisnäyttelyitä sekä erilaisia tapahtumia.

Lisätietoja

Riihimäen kaupunginmuseon verkkosivut
Öllerinkatu 3, 11130 Riihimäki
p. 050 500 1958

Riihimäen taidemuseo

Riihimäen taidemuseo on viihtyisä kohtaamispaikka keskellä kaupunkia. Taidemuseo tarjoaa paljon nähtävää ja tekemistä: laadukkaiden näyttelyiden lisäksi museossa järjestetään erilaisia työpajoja, konsertteja, luentoja ja muita tapahtumia kaikenikäisille museovieraille. Näyttelytilat sopivat myös yritys- ja juhlatilaisuuksiin.

Riihimäen taidemuseon arvokkaaseen ja kansallisesti merkittävään kokoelmaan kuuluu runsaat 2 000 taideteosta ja esinettä. Pääosa on suomalaista kuvataidetta 1900-luvun alusta: maalauksia, veistoksia ja grafiikkaa. Kokoelman keskeisimpiä nimiä ovat Helene Schjerfbeck, Ellen Thesleff, Tyko Sallinen, Jalmari Ruokokoski, Eero Nelimarkka, Marcus Collin ja Wäinö Aaltonen. Lisäksi kokoelmiin kuuluu antiikkiesineitä, joista suurin osa on kiinalaista keramiikkaa sekä venäläisiä ikoneja ja posliinia.

Kokoelmateokset kuuluvat valtaosaltaan Tatjana ja Pentti Wähäjärven lahjoituskokoelmaan, jonka saaminen Riihimäelle mahdollisti taidemuseon perustamisen ja avaamisen yleisölle vuonna 1995. Lisäksi museon kokoelmiin kuuluu pienempiä taidelahjoituksia ja museon omia taidehankintoja.

Riihimäen taidemuseossa lapsilla on käytössään oma työpajahuone. Lisäksi kävijöitä palvelee Museokauppa Helene. Vaihtuvien näyttelyiden lisäksi taidemuseossa on pysyvästi Helene Schjerfbeckin teoksia, aasialaista antiikkiesineistöä sekä ikoneja museon kokoelmista.

Riihimäen taidemuseon tueksi toimii aktiivinen ystäväyhdistys, vuonna 2016 perustettu Riihimäen Taidemuseon Ystävät ry.

Taidemuseoon on vapaa pääsy joka kuukauden ensimmäinen keskiviikko klo 13–15.

Lisätietoja

Riihimäen taidemuseon verkkosivut
Temppelikatu 8, 11100 Riihimäki
p. 040 330 4124
sposti taidemuseo(at)riihimaki.fi

Suomen lasimuseo

Suomen lasimuseon tehtävä valtakunnallisena vastuumuseona on esitellä lasin historiaa ja muotoilua. Museossa voi perehtyä lasin yli 4000 vuotta vanhaan historiaan ja suomalaisen lasinvalmistuksen 300-vuotiseen perinteeseen. Suomen lasimuseo sijaitsee lähellä vanhaa Riihimäen lasitehdasta (1910-1990) osoitteessa Tehtaankatu 23.

Historiallisen perusnäyttelyn lisäksi lasimuseo esittelee vaihtuvissa näyttelyissä kansainvälisiä ja kotimaisia käyttö- ja taidelasin, lasitaiteen ja muotoilun huippuja sekä myös harvinaisia historiallisia kokoelmia eri puolilta maailmaa.

Museo sekä muun muassa Suomen Lasimuseon Ystävät ry järjestävät museolla erilaisia tapahtumia. Kesäisin museolla pidetään perinteisiä kesäkonsertteja.

Lisätietoja

Suomen lasimuseon verkkosivut
Tehtaankatu 23, 11910 Riihimäki
p. 050 500 1956
sposti glass.museum(at)riihimaki.fi

Suomen Metsästysmuseo

Metsästys on ollut olennainen osa suomalaista kulttuuria jo kymmenen tuhatta vuotta. Esi-isien elinkeinosta on vuosien saatossa tullut elämyksiä ja puhdasta luontolihaa tuottava ulkoilmaharrastus. Metsästyskortin lunastaa vuosittain noin 300 000 metsästäjää.

Suomen Metsästysmuseo, Tehtaankatu 23 A, kertoo suomalaisen metsästyksen tarinan kivikaudelta nykypäivään. Näyttelytoiminnan lisäksi museo tallentaa, tutkii ja esittelee suomalaista eräkulttuuria, riistanhoitoa sekä suomalaisen asevalmistuksen historiaa.

Lisätietoja

Suomen Metsästysmuseon verkkosivut
Tehtaankatu 23 A, 11910 Riihimäki
p. 019 722 294
sposti info(at)metsastysmuseo.fi

Valtakunnallinen Työväentalomuseo

Riihimäellä sijaitseva Valtakunnallinen Työväentalomuseo perustettiin vuonna 1969 tallentamaan ja esittelemään maamme työväenliikkeen aatteelliseen ja järjestölliseen toimintaan liittyvää aineistoa. Museo muodostuu itse työväentalosta rakennuksena sekä sinne kerätystä aineistosta, joka liittyy työväenliikkeen historiaan ja järjestötoimintaan eri rientoineen.

Valtakunnallinen Työväentalomuseo sijaitsee Riihimäen Peltosaaressa lähellä jäähallia Hj. Elomaan kadulla.

Lisätietoja

Valtakunnallisen Työväentalomuseon verkkosivut
Hj. Elomaan katu, 11310 Riihimäki
p. 040 092 5653
sposti info(at)tyovaentalomuseo.fi

Kuvagalleria (klikkaa kuvaa, pääset koko galleriaan)


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 22 Ei 14 Kyllä 22 Ei 14