Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Neljä syytä, miksi Riihimäki on Suomen johtava lasikaupunki

27.5.2025 2025 Riksuun rakastuneet Suomen lasimuseo Elinvoima Kulttuuri

Kuva: Kim Saarinen

Riihimäki on kaupunki, jossa lasi ei ole vain materiaali, vaan osa identiteettiä, historiaa ja tulevaisuutta. Riihimäellä lasi näkyy katukuvassa, elää museoissa ja syntyy käsityöläisten käsissä.

Tutustu lasikaupunki Riihimäkeen!

1. Lasin historia elää katukuvassa

Lasi on yksi Riihimäen vahvimmista identiteetin kulmakivistä. Riihimäen Lasi toimi 1910–1990 ja oli aikanaan Pohjoismaiden suurin lasitehdas. Tehdas työllisti enimmillään yli tuhat ihmistä.

Tehtaalla valmistettiin arjen käyttölasia ja uniikkia taidelasia. Moni muistaa Tamara Aladinin värikkäät maljakot ja Timo Sarpanevan modernit designesineet.

Lasitaiteilija Aimo Okkolinin mukaan nimetty puisto ja monet lasiaiheiset kadunnimet vahvistavat kaupungin lasista kertovaa tarinaa. Myös Lasitehtaan koulu kantaa perintöä eteenpäin.

Kaupunki harkitsee kunnioittavansa mittavaa lasiperintöä nimeämällä kaksi katua uusiksi Helena Tynellin ja Nanny Stillin mukaan. He olivat Riihimäen Lasin kansainvälisesti arvostettuja suunnittelijoita.

2. Suomen lasimuseo on muotoilun ystävän pyhiinvaelluskohde

Suomen lasimuseo on valtakunnallinen vastuumuseo, joka koordinoi lasialan yhteistyötä ja kehittää kansainvälisiä yhteyksiä. Käsityönä tehdyn lasin tietotaito hyväksyttiin vuonna 2023 Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon – Suomen lasimuseo oli prosessissa keskeisessä roolissa. Museo kuuluu maailman arvostetuimpiin lasimuseoihin yhdessä New Yorkin Corning Museum of Glassin ja Lontoon Victoria and Albert Museumin kanssa.

Suomen lasimuseossa, Riihimäen tunnetuimmassa nähtävyydessä, vierailee vuosittain noin 50 000 kävijää. Museo toimii Riihimäen Lasin vanhassa tehtaassa, kuvanveistäjä Tapio Wirkkalan museoksi suunnittelemassa avarassa tehdasmiljöössä.

Museon pysyvä näyttely kertoo lasin kiehtovasta historiasta – nostalgiaa herättävät lapsuudesta tutut juomalasit ja designklassikot. Vaihtuvissa näyttelyissä esitellään lasitaiteen ulkomaisia ja kotimaisia huippuja. Kesällä 2025 museossa on esillä Tamara Aladinin värikkääseen tuotantoon keskittyvä näyttely.

Yksi lasimuseon tapahtumavuoden kohokohdista on tammikuussa ja kesäkuussa järjestettävät Lasipäivä-tapahtumat, jotka houkuttelevat paikalle jopa 5 000 lasinharrastajaa. Seuraavat Lasipäivät järjestetään 8. kesäkuuta 2025.

Neljä lasimaljakkoa vaalealla alustalla. Kolmessa värit kulkevat liukuvasti sinisestä vihreään lasissa, yhdessä on tasainen sininen väritys.
Tamara Aladin: Koralli / Sininen maljakko. Kuva: Ella Tommila / Suomen lasimuseo.

3. Lasiyrittäjät jatkavat perinnettä

Osuuskunta Lasismin valmistamat lasipallot ohjaavat Tehtaankadun lyhtypylväissä kulkijaa 650 metrin matkan lasimuseolta Vanhalle Lasitehtaalle. Siellä Osuuskunta Lasismi ja lasistudio Mafka & Alakoski ylläpitävät suupuhalletun lasin perinnettä ja valmistavat taide- ja käyttölasia.

Jos ovet ovat auki, lasistudioille voi piipahtaa katsomaan lasinpuhaltajaa työssään. Lasinpuhallus on lumoavaa ja jännittävää seurattavaa. Studiot tarjoavat myös elämysiltoja, joissa osallistujat pääsevät itse suunnittelemaan ja puhaltamaan uniikin lasiesineen.

4. Finnish Glass Biennale on kansainvälinen lasitapahtuma

Riihimäki isännöi 5.–8. kesäkuuta 2025 ensimmäistä kertaa järjestettävää kansainvälistä Finnish Glass Biennalea. Lasifestivaali on monipuolinen tapahtuma lasitaiteen ja kulttuurimatkailun ystäville.

Biennaali on elämyksellinen kokonaisuus, jossa vierailijat pääsevät näkemään, miten eri tavoin lasia voi hyödyntää sekä mihin kaikkeen lasi taipuu taiteilijoiden ja muotoilijoiden käsissä. Tapahtuman tavoitteena on nostaa suomalainen lasimuotoilu kansainväliseen tietoisuuteen.

Tapahtumaviikon ohjelmassa on näyttelyitä, seminaareja, asiantuntijavierailuja sekä tapahtumia Riihimäellä, Iittalassa ja Nuutajärvellä. Tapahtuman aikana Riihimäen rautatieasemalta kulkee maksuton bussi lasimuseolle ja Vanhalle Lasitehtaalle puolen tunnin välein.

Rautatieasemarakennuksen ja aukion edessä §bussikatos, jonka seinillä värikkäät mainokset. joissa lukee Finnish Glass Biennale.
Biennaalibussi lähtee suoraan rautatieaseman pääovien edestä.

Tutustu alla olevasta videosta, mitä lasitaitelijat Kari Alakoski ja Marja Hepo-aho ajattelevat lasitaiteesta ja sen monipuolisista mahdollisuuksista.

Katso Riihimäki lasikaupunki -video

Hyppää upotuksen yli: Riihimäki lasikaupunki -video

Riihimäki lasikaupunki -video

Ole hyvä ja hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.