Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Uramolla 68 altistunutta lasta karanteeniin

20.5.2021 Tiedotteet

Tiedotetta on täydennetty perjantaina 21.5. klo 12:

Kaikki altistuneiden lasten huoltajat on tavoitettu soittamalla. Perheiden yhteystiedot on toimitettu koronatartuntajäljittäjille, ja he ottavat perheisiin yhteyttä viimeistään viikonlopun aikana.

Altistuneita lapsia on yhteensä 68 eli yli puolet Uramon päiväkodin ja esikoulun lapsista. Määrä on aikaisemmin ilmoitettua suurempi, sillä kahden täyden ryhmän lisäksi myös päivän aikana muita lapsia on altistunut.

Aikuisista on altistunut ainakin ryhmien oma henkilöstö eli 7 henkeä. Lopullinen määrä varmistuu viikonlopun aikana.

Kaikki altistuneet tullaan asettamaan karanteeniin.

Myös muille perheille on lähetetty kysely siitä, voiko lapsi jäädä ensi viikolla kotiin, vaikkei olisi altistumista.

 

Torstaina 20.5. julkaistu tiedote:

Riihimäen Uramon seitsemästä esikoulu- ja päiväkotiryhmistä kahta kehotetaan jäämään ennakoivana varotoimena kotiin perjantaiksi kahden positiivisen koronavirustartunnan vuoksi. Kehotus koskee 21 varhaiskasvatuksessa ja 21 esiopetuksessa olevaa lasta.

Varotoimenpide johtuu siitä, että positiivisiin koronatuloksiin liittyvä jäljitystyö on kesken ja kaikkia altistumisketjuja ei ole pystytty vielä varmistamaan. Kaupungin varhaiskasvatuksen henkilökunta on soittanut torstai-illan aikana niihin perheisiin, joita varotoimenpide koskee. Tämän tiedotteen julkaisuhetkellä perheiden tavoittelu on vielä kesken.

”Toivon, että vanhemmat pitävät puhelimet lähellään ja vastaavat vielä illalla heille tuleviin puheluihin”, sivistysjohtaja Jarkko Niiranen sanoo.

Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymä kartoittaa altistuneet ja ottaa heihin yhteyttä mahdollisimman pian. Uramon esikoulu- ja päiväkotiryhmien henkilökunta auttaa terveyskeskusta jäljitystyöstä.

Lisäksi kolme aikuista on asetettu karanteeniin tartuntataudeista vastaavan lääkärin suosituksesta ja varotoimenpiteenä. Altistuminen on tapahtunut maanantaina 17.5. ja tiistaina 18.5.

Altistumisesta ja karanteenista

14 vuorokauden karanteeniaika lasketaan alkamaan altistustilanteesta. Tartuntataudeista vastaava lääkäri määrää karanteenin altistumistietojen pohjalta, mikä kerrotaan karanteeniin jäävälle puhelimitse. Samalla selviää karanteeniin päättymispäivä.

Karanteeniin määrätään henkilöt, jotka ovat olleet lähikontaktissa tartuttavaksi arvioidun koronapositiivisen henkilön kanssa yli 15 minuuttia. Esimerkiksi käynti koulussa ei aiheuta toimenpiteitä. Tartuntataudeista vastaava lääkäri arvioi altistumisen.

Karanteeniin määrättyjen henkilöiden perheitä ei aseteta karanteeniin, koska he eivät ole olleet lähikontaktissa tartunnan saaneeseen. Karanteeniin asetetun oireettoman henkilön lähipiiri ei ole tartuttava. Oireettomat perheenjäsenet voivat käydä koulussa ja töissä normaalisti, mutta heidän tulee tarkkailla terveydentilaansa erityisen huolellisesti.

Karanteeniin asetetuille toimitetaan tarvittaessa virallinen päätös, joka oikeuttaa tarvittaessa alle 16-vuotiaan huoltajan jäämään kotiin lapsen kanssa, vaikka lapsi olisikin terve. Päätös perustuu tartuntatautilakiin.

Karanteeniin asetettuja pyydetään yhdessä perheen kanssa tutustumaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeisiin, mitä karanteeni tarkoittaa.

Lisätietoja:
Johtajaylilääkäri Jarmo Lappalainen, Riihimäen seudun terveyskeskus, puh. 019 758 5510
Sivistysjohtaja Jarkko Niiranen, Riihimäen kaupunki, puh. 050 526 3175