Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Tartuntatautilain pykälä 58 g voimaan Riihimäellä, Hausjärvellä ja Lopella

9.3.2021 Tiedotteet

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on 8.3.2021 päättänyt tartuntatautilain pykälän 58 g käyttöönotosta Riihimäellä, Hausjärvellä ja Lopella alueen koronatilanteen vuoksi. Koronaviruksen ilmaantuvuusluku on noussut alueella huolestuttavasti ja jäljitys on kuormittunut. Pykälän käyttöönotto tarkoittaa, että alueella määrätään suljettavaksi sekä julkisia että yksityisiä tiloja. Määräys on voimassa 9.–22.3.2021 ja koskee toimijoiden seuraavia tiloja:

  • joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat sekä kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat
  • yleiset saunat ja uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukuhuonetilat
  • tanssipaikat ja kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin sekä muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat
  • huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat
  • sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat
  • kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin.

Aluehallintoviraston päätös velvoittaa toimijoita sulkemaan tilansa. Sisätiloja on kuitenkin mahdollista käyttää, jos niissä on samanaikaisesti enintään kymmenen asiakasta tai osallistujaa. Ulkotiloissa vastaava asiakasmääräraja on viisikymmentä. Jos toimija ei rajaa tilojen käyttöä korkeintaan edellä mainittuihin henkilömääriin, tilat on suljettava. Tilojen käytössä on aina huomioitava tartuntatautilain mukaiset uudet velvoitteet terveysturvallisista järjestelyistä ja asiakkaiden ohjeistamisesta. Jos terveysturvallisuudesta ei ole mahdollista huolehtia, tilaa ei voi käyttää.

Suljettavaksi määrättyjä tiloja voidaan kuitenkin käyttää vuonna 2008 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ohjattuun harrastustoimintaan. Päätös tilojen sulkemisesta ei koske ammattiurheilua eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa.

Kanta-Hämeessä on voimassa Riihimäkeä, Loppea ja Hausjärveä koskevan tilojen sulkupäätöksen lisäksi muitakin aluehallintoviraston määräämiä rajoituksia:

  • Koko Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella on voimassa 5.–31.3.2021 Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätös, jonka mukaan suurimman osan yksityisen ja julkisen sektorin toimijoista täytyy varmistaa, että osallistujien väliset lähikontaktit voidaan tosiasiallisesti estää eli että turvavälit toteutuvat. Tähän liittyy myös vaatimus siitä, että toimijoiden täytyy tehdä suunnitelma, miten ne estävät lähikontaktit. Päätös velvoittaa toimijoita, joiden tiloissa on samanaikaisesti yli kymmenen henkilöä.
  • Tartuntatautilaki (pykälä 58 c) velvoittaa myös laajasti julkisen ja yksityisen sektorin toimijoita koko Suomessa huomioimaan tila- ja palvelujärjestelyt ja asiakkaiden ohjeistamisen tilojen terveysturvallisessa käytössä kesäkuun loppuun asti. Velvoitteet koskevat myös toimijoita, joiden tiloissa on alle kymmenen henkilöä samanaikaisesti. Velvoitteet ovat voimassa suoraan lain nojalla ilman erityisiä viranomaisten päätöksiä.
  • Koko Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella voimassa on aluehallintoviraston määräämät kokoontumisrajoitukset: Kaikki yli kuuden hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty. Pienempiäkin tulisi välttää aina kun se on mahdollista.

Riihimäki, Hausjärvi ja Loppi painottavat, että vallitsevassa tilanteessa on erittäin tärkeää noudattaa erityistä varovaisuutta ja huomioida voimassa olevat määräykset, suositukset ja ohjeet. Kaikki sosiaaliset kontaktit on syytä minimoida, jotta epidemian nopea leviäminen saadaan pysäytettyä.

Lisätietoja:

Vt. kaupunginjohtaja Mika Herpiö, Riihimäki, puh. 040 500 3345

Kunnanjohtaja Mikko Salmela, Loppi, puh. 040 630 6401

Kunnanjohtaja Pekka Määttänen, Hausjärvi, puh. 040 767 6488