Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Taiteen ja kulttuurin tunnustuspalkinnot Iiris Anttilalle ja Juho Haavistolle

6.10.2021 Tiedotteet Kulttuuri

Riihimäen kaupungin elinvoimalautakunta on kokouksessaan 29.9.2021 päättänyt taiteen ja kulttuurin tunnustuspalkinnoista. Valinta tehtiin kaupunkilaisten esittämistä palkintoehdotuksista.

Vuoden riihimäkeläinen nuori taiteilija -tunnustuspalkinnon arvo on 1000 euroa ja se myönnettiin elokuvantekijä, ohjaaja ja kirjoittaja Iiris Anttilalle. Palkinnon tarkoituksena on kannustaa nuoria ammattitaiteilijoita urallaan ja tehdä näkyväksi riihimäkeläistä luovaa osaamista. Palkinto voidaan myöntää taiteilijalle, joka asuu vakituisesti Riihimäellä, on alle 35-vuotias ja toimii ammattimaisesti taiteenalallaan sivu- tai päätoimisesti.

Iiris Anttila (s.1988) on riihimäkeläinen elokuvantekijä, joka on valmistunut taiteen kandidaatiksi keväällä 2021 Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta. Hän on omakohtaisissa teoksissaan yhdistänyt dokumentaarista ja fiktiivistä kerrontaa ja käsitellyt mm. ulkopuolisuuden ja ruumiillisuuden teemoja. Ohjaamisen lisäksi Anttila on myös kuvannut ja leikannut erilaisia elokuvia. Tällä hetkellä Anttila kirjoittaa fiktioelokuvaa Taiteen edistämiskeskuksen myöntämällä apurahalla.

”Ilokseni minut värvättiin mukaan kirjoittamaan tekstejä Visit Riksu! -hankkeen julkaisuun. Tulevaisuudessa toivon tutustuvani kotikaupunkiini ja sen ihmisiin paremmin ja pääseväni tekemään moniammatillista yhteistyötä”, noin vuosi sitten riihimäkeläistynyt Anttila sanoo. ”Nuoren taiteilijan tunnustus tuntuu äärimmäisen lämpimältä ja rohkaisevalta etenkin pitkän pandemia-ajan jälkeen. Tulee todella tervetullut olo!”

Kulttuuritunnustuksen kunniakirja annetaan kulttuurin alalla ansioituneelle riihimäkeläiselle tai Riihimäellä vaikuttaneelle henkilölle tai yhdistykselle. Tunnustuspalkinnon perusteena voi olla myös kulttuuriteko tai -tapahtuma.

Ansiokkaasta kulttuuritoiminnasta tunnustuspalkinnon sai kulttuurihistorioitsija ja kotiseutuaktivisti Juho Haavisto (s.1983). Haavisto on riihimäkeläinen filosofian maisteri ja moniosaaja: historia-, arkisto- ja kulttuurialan ammattilainen, tuottaja, tutkija, toimittaja, copy editor, kouluttaja, koodaaja, valokuvaaja, isä, skeittari ja yrittäjä. Haavisto toteutti näyttelyn, Riksu! Radanvarren rakennustaidetta ja arkista arkkitehtuuria, Riihimäen taidemuseossa 16.9.2020 – 31.3.2021. Näyttely juhlisti Riihimäen rakennettua kulttuuriperintöä ja nosti esille kaupungin kauneutta ja erityispiirteitä.

”Tunnustus lämmittää mieltä erityisesti siksi, että olen pyrkinyt etenkin uusiin ja vähän yllättäviinkin keskustelunavauksiin, liittyivät ne sitten paikallistuntemukseen, yrittämiseen, mediaan tai yhteisölliseen toimintaan”, Haavisto summaa iloisena saadusta tunnustuksesta.

Palkintotilaisuus ja tiedotustilaisuus medialle järjestetään keskiviikkona 6.10. klo 10 Juho Haaviston studiolla Hämeenkatu 34.