Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Taistelu espanjansiruetanaa vastaan alkaa taas

7.5.2021 Tiedotteet

Taistelu vieraslajeja vastaan alkaa jälleen täydellä teholla ja tutut etanaroskikset ovat tulossa paikoilleen ensi viikolla (viikko 19). Aiemmin vain espanjasiruetanoille tarkoitettua jäte-astioita on ollut 14 kappaletta ja nyt niitä on tulossa viisi lisää.

Syksyllä 2020 Riihimäen kaupunki avasi etanakyselyn, jossa kysyttiin muun muassa, minne tarvittaisiin uusia etanaroskiksia. Vastausten perusteella uudet etanaroskikset tulevat seuraaville alueille: Urheilupuisto, Sipusaari, Vanha Peltosaari, Patastenmäki ja Oravankadulle raviradan läheisyyteen. Sijainnit löytyvät karttapalvelusta ja uusien roskiksien sijainnit lisätään karttaan sijoittelun jälkeen.

Etanakyselystä selvisi myös, että viime keväänä valituille alueille jaetusta etanoiden torjuntarakeesta (rautafosfaatti) oli hyötyä. Torjuntarakeet kuluivat kuitenkin loppuun nopeasti, koska etanoita oli ajoittain erittäin paljon.  Asukkaat kertoivat myös, että espanjansiruetanat ovat iljettäviä, ne syövät puutarhakasveja ja rajoittavat pihalla liikkumista. Monia huoletti myös se, aiheuttaako espanjansiruetana haittaa lemmikkieläimille, kuten koirille.

”Kyselystä selvisi, että muun muassa havukasvit, salvia, persilja ja krassi eivät maistu etanoille”, vieraslajikoordinaattori Eerika Pesonen kertoo.

Espanjansiruetanoiden hävittäminen on osa osallistuvan budjetoinnin toteuttamista. Riihimäkeläiset äänestivät jo toisen kerran espanjansiruetanoiden hävittämistä koskevan idean toteutettavaksi ja idealle varattiin 30 000 euron budjetti

Torjuntatyöhön on palkattu vieraslajikoordinaattori kolmen kuukauden ajaksi. Huhtimo–Taipaleen alueen valituille kiinteistöille jaetaan etanansyöttiraetta (rautafosfaattia) ja alueella sijaitsevan maavallin kunnossapitoa tehostetaan. Kesän aikana järjestetään etanakävelyitä viime vuoden tapaan.

Riihimäen kaupunki avaa ESTO-WhatsApp-ryhmän, jossa saa tietoa kaupungin espanjansiruetanoiden torjunnan vaiheista. Mukaan ryhmään pääsee ilmoittamalla puhelinnumeronsa sähköpostiosoitteeseen vieraslajit@riihimaki.fi tai puhelinnumeroon 040 664 71 35. Torjunnasta tiedotetaan myös Riihimäen kaupungin verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa.

Espanjansiruetanoiden torjunta on tehokkainta keväällä, jolloin kuoriutuneet etanayksilöt eivät ole vielä ehtineet sukukypsiksi. Espanjansiruetanoita voi torjua muun muassa keräämällä etanat pois sekä poistamalla lehti- ja risukasat omalta pihalta. Lisäksi nurmikko sekä muu kasvillisuus kannattaa pitää lyhyenä.

VieKasLIFE-hankkeen myötä vuonna 2017 aloittanut jättipalsamin torjuntaryhmä jatkaa töitä myös kaudella 2021. Ryhmä torjuu karttakyselyn perusteella paljastuneita jättipalsamikohteita ja torjuntaryhmä on jo onnistunut poistamaan jättipalsamin useammalta alueelta. Seuranta näilläkin alueilla jatkuu.

Asukkaat voivat poistaa haitallisia vieraslajeja, kuten jättipalsamia, lupiinia ja espanjansiruetanoita Riihimäen kaupungin maa-alueilta ilman erillistä lupaa. Muilla alueilla pitää aina olla yhteydessä maanomistajaan, kun kyse on kitkemisestä. Kasveja voi kuitenkin kerätä jokamiehenoikeuden perusteella eli lupiinin torjunta kimppuja tekemällä on sallittu.

Riihimäen kaupunki kiittää kaikkia vieraslajitorjuntaan osallistuneita asukkaita.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen ESTO-WhatsApp-ryhmään: vieraslajit@riihimaki.fi ja vieraslajikoordinaattori Eerika Pesonen, puh: 0406647135