Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Suomen itsenäisyyttä juhlitaan Riihimäellä sekä vanhoin että uusin perintein

2.12.2022 Tiedotteet Koe ja näe Kulttuuri

Talvinen näkymä sankarihautausmaalle. Etualalla sankarihaudat ja taustalla enkelipatsas ja valkoinen talo.

Riihimäellä vaalitaan useita itsenäisyyspäivän juhlavia perinteitä ja luodaan myös uusia. Jo tuttujen perinteiden lisäksi tänä vuonna järjestetään konsertti Riihimäen ukrainalaisille.

Itsenäisyyspäivän aattona 5. joulukuuta pääsevät juhlimaan myös kaikki kaupungin kolmasluokkalaiset, jotka on kutsuttu Lasten itsenäisyysjuhliin Suomen lasimuseolle. Kahdessa osassa järjestettävään tilaisuuteen osallistuu yhteensä 300 lasta. Tilaisuus on osa Riihimäen lapsille suunnattua Kulttuuripolkua.

”Juhlan aluksi kaupunginjohtaja Jouni Eho kättelee ja toivottaa tervetulleeksi kaikki lapset. Ohjelmassa on lisäksi nuorten puhe sekä monipuolista maailmanmusiikkia tarjoilevan MeNiños-orkesterin konsertti. Päivän kruunaavat makoisat juhlaleivokset, jotka lapsille valmistavat ja tarjoilevat Hyrian oppilaat”, Riihimäen kaupungin vastaava kulttuurituottaja Anna Vesén kertoo.

Itsenäisyyspäivän aattona järjestetään myös juhlakonsertti Riihimäen ukrainalaisille. Harjunrinteen koulun saliin on kutsuttu erityisesti kouluikäisiä lapsia ja heidän perheitään.

”MeNiños esiintyy tässäkin juhlassa monikielisesti ja osallistaa myös yleisöä”, Vesén sanoo.

Itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta ohjelma alkaa sanajumalanpalveluksella Keskuskirkossa kello 11.00. Kunniakäynti ja seppeleenlaskutilaisuus sankarihaudalla on vuorossa kello 12.00 alkaen. Tilaisuuden järjestävät Hattula-Riihimäen varuskunta, Riihimäen kaupunki ja Riihimäen seurakunta sekä maanpuolustusjärjestöt. Puheen tilaisuudessa pitää everstiluutnantti Marko Uotinen. Molemmat tilaisuudet ovat avoimia yleisölle.

Kaikille avoin itsenäisyysjuhla Kirkkopuiston seurakuntakodissa alkaa kahvitarjoilulla kello 12.30. Ohjelmallinen osuus sisältää tervehdyksiä sekä musiikki- ja tanssiesityksiä. Juhlapuhujana on kaupunginjohtaja Jouni Eho. Musiikkia esittävät Kamariorkesteri Bravura, Maantien Ritarit sekä Serafina Sandell Riihimäen musiikkiopistosta.

Suora lähetys seppeleenlaskutilaisuudesta ja seurakuntakodin itsenäisyysjuhlasta on katsottavissa Riihimäen kaupungin verkkosivuilla.

”Juhlaohjelma halutaan näin välittää myös esimerkiksi hoivakotien asukkaille, jotka eivät pääse itse paikalle”, Vesén sanoo.

Itsenäisyyspäivän iltaan kuuluu myös perinteinen partiolaisten soihtukulkue. Kulkue lähtee Granitin aukiolta kello 17.00 ja päättyy sankarihaudalle.

Itsenäisyysjuhlan ohjelma 6.12. kello 13.00 (kahvit kello 12.30 alkaen):

  • Musiikkiesitys, Maantien Ritarit
  • Nuorten tervehdys, Jenny Kankaantähti
  • Tanssiesitys, Etelä-Hämeen tanssiopisto
  • Juhlapuhe, kaupunginjohtaja Jouni Eho
  • Musiikkiesitys, Serafina Sandell
  • Varuskunnan tervehdys, everstiluutnantti Marko Uotinen
  • Musiikkiesitys, Kamariorkesteri Bravura
  • Seurakunnan tervehdys, kirkkoherra Sirpa Viherä
  • Yhteislaulu

Hämeenlinnan Historiallinen Seura järjestää yhdessä Hämeen liiton ja Hämeenlinnan kaupungin kanssa Hämeen maakunnallisen itsenäisyyspäivän lipunnostotilaisuuden Hämeenlinnan Linnanpuistossa 6. joulukuuta kello 10.30. Lipunnostoa voi seurata paikan päällä tai suorana lähetyksenä verkossa. Lisätietoja tapahtumasta Hämeen liiton sivuilla.

Seuraa suoraa lähetystä seppeleenlaskusta täällä.

Seuraa suoraa lähetystä itsenäisyysjuhlasta täällä.