Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Soittoharjoituksista kudotaan matto Riihimäellä

7.9.2022 Tiedotteet Opi ja kasvata Musiikkiopisto Kansalaisopisto

Nainen kutoo mattoa kangaspuilla.

Riihimäen musiikkiopisto ja kansalaisopisto toteuttavat yhdessä tempauksen, jossa musiikkiopiston jokaisen oppilaan ja opettajan harjoitteluun käyttämästä ajasta kudotaan räsymatto. Musiikkiopisto viettää parhaillaan harjoittelun teemavuotta.

”Soiton harjoittelu vaatii sitkeyttä kun lähes joka päivä pitäisi harjoitella. Eteneminen on yleensä hyvin hidasta ja omaa kehittymistään on vaikea soittajan tai laulajan itse huomata. Myös käsityöt vaativat tekijältään pitkää pinnaa. Haluamme tempauksen avulla kannustaa kaikkia harjoitteluun sekä konkretisoida harjoittelun määrää”, Riihimäen musiikkiopiston apulaisrehtori Minna Kajander sanoo.

Tulevan maton pituus riippuu siitä, miten ahkerasti musiikkiopiston oppilaat ja opettajat harjoittelevat. Oppilaat ja opettajat merkitsevät ylös harjoituskertansa ja yhtä harjoituskertaa vastaa konkreettisesti yksi heitto matossa. Osallistuminen tempaukseen on vapaaehtoista. Oppilaita musiikkiopistossa on lähes 600 ja opettajia yli 30. Maton kudonnasta vastaavat Riihimäen kansalaisopiston kudontaryhmien opiskelijat opettaja Suvi Salokanteleen johdolla.

Harjoittelun jälkeen soittaja voi analysoida harjoittelunsa onnistumista tai sen aikana koettuja tunteita ja päättää harjoituskerralleen sitä kuvaavan värin. Tämä väri kudotaan mattoon ja niinpä odotettavissa on hyvin värikäs matto.

”On kiinnostavaa nähdä, miten usein harjoittelu on riemukkaan punaista raitaa ja kuinka monesti soiton opiskelu on synkkää mustaa. Samalla on tärkeää huomata, että harjoittelu ei aina onnistu ja että kirjavassa matossa on tärkeää olla kaikkia sävyjä.”

Musiikkiopiston vahtimestari kerää harjoittelukerrat värikoodeineen työpisteelleen opiston aulaan. Kerran viikossa kansalaisopiston ryhmästä saapuu yksi ryhmäläisistä kutomaan mattoa annettujen värien perusteella. Silloin tällöin kudontaa saattavat rytmittää musiikkiopiston väen pienet esiintymiset. Kangaspuut sijaitsevat musiikkiopiston aulassa, joten ohikulkijatkin pääsevät halutessaan seuraamaan työn edistymistä.

Mattoa kudotaan tämän lukuvuoden ajan. Sen maksimipituus on kuitenkin yhdeksän metriä, joten matto voi valmistua aikaisemminkin. Kun matto on valmis, se sijoitetaan musiikkiopiston kamarimusiikkisaliin.

”Mattoa pitkin kävellään lavalle esiintymään ja se on itsessään hieno konkreettinen muistutus jokaisen tekemästä arvokkaasta työstä.”

Kangaspuut kootaan torstaina 8.9. klo 11.00 alkaen musiikkiopiston aulaan (Valtakatu 10). Kokoamista saa vapaasti tulla seuraamaan paikan päälle.