Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta päätti ryhmäkokojen pienentämistä Riihimäellä

27.1.2021 Tiedotteet

Riihimäen kaupungin sivistys- ja hyvinvointilautakunta päätti keskiviikkona 27. tammikuuta pidetyssä kokouksessa pienentää varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen ryhmäkokoja. Lisäksi lautakunta siirsi montessoriopetuksen Lasitehtaan koululle syksystä 2021 alkaen ja päätti lakkauttaa Patastenmäen puukoulun syksystä 2021 alkaen. Lautakunta päätti asioista yksimielisesti.

Lautakunnan päätöksellä Riihimäen esi- ja perusopetuksen enimmäisryhmäkoot pienenevät seuraavasti:
– Lukuvuodet 2021–2023: Esiopetuksen ryhmäkoko on voimassa olevan mitoituksen mukainen, pääsääntöisesti 21 lasta. Perusopetuksen 1.– luokan opetusryhmäkoko on enintään 24 oppilasta ja 3.–6. luokan enintään 27 oppilasta.
– Lukuvuodet 2023–2025: Esiopetuksen ryhmäkoko on voimassa olevan mitoituksen mukainen, pääsääntöisesti 21 lasta. Perusopetuksen 1.– luokan opetusryhmäkoko on enintään 23 oppilasta ja 3.–6. luokan enintään 26 oppilasta.
– Lukuvuodesta 2025–2026 eteenpäin: Esiopetuksen ryhmäkoko on voimassa olevan mitoituksen mukainen, pääsääntöisesti 21 lasta. Perusopetuksen 1.–2 luokan opetusryhmäkoko on enintään 22 oppilasta ja 3.–6. luokan enintään 25 oppilasta, kuitenkin siten, että lautakunta toivoo keskimäärin 20 oppilaan luokkakokoa luokilla 1–2.
– Opetusryhmän koko voidaan ylittää 10 prosentilla vain erityisen painavasta syystä. Sivistys- ja hyvinvointilautakunta seuraa tehtyä ratkaisua ja tarvittaessa linjaa tarkennuksista siirtymävaiheen (2021–2025) aikana.

Lautakunta päätti siirtää montessoriopetuksen Lasitehtaan koululle 2021 syyslukukauden alusta. Opetuksen aloitus edellyttää, että opetukseen tulee vähintään 40 oppilasta ja opettajiksi saadaan montessoripedagogiikan mukaiset pätevät opettajat.

Sivistysjohtaja esitti montessoriopetuksen lakkautusta elokuun 2021 alusta alkaen. Muutosesityksen sivistysjohtajan esitykseen teki Mira Ahjoniemi (kok.). Häntä kannattivat Tiina Mämmelä (vihr.) ja Jere Mattila (sd.). Lautakunta hyväksyi muutosesityksen yksimielisesti.

Patastenmäen puukoulu lakkautetaan ja koulutoiminnot siirretään 1. elokuuta 2021 alkaen. Lautakunnan tekemä päätös koskee ainoastaan Riihimäen kaupungin järjestämää opetusta. Puukoulun oppilaat jatkavat opiskelua syksyllä Peltosaaren koulussa sekä Patastenmäen Jukolan ja Tiilikoulun tiloissa.
Riihimäen kaupungin sivistyksen ja osaamisen toimialue tiedottaa montessoriopetuksen järjestelyistä ja Patastenmäen puukoulun lakkautuksen yksityiskohdista vanhempia ja oppilaita kuluvan lukukauden loppuun mennessä.

Edellä olevat lautakunnan päätökset ovat osa Riihimäen kaupungin palveluverkkouudistusta. Kaupunginvaltuusto päätti 28. syyskuuta 2020 palveluverkosta. Tehdyn palveluverkkoratkaisun taustalla on Riihimäellä voimakkaasti laskeva oppilasmäärä, jossa alakoulujen oppilasmäärä laskee 30 prosentilla kymmenessä vuodessa. Päätöksen pohjalla käytettiin koulujen tilojen mitoituksen ja opetusryhmien osalta laskennallista määrää 20 oppilasta/opetusryhmä vuodesta 2025 eteenpäin.

Lisätietoja:
Jarkko Niiranen, sivistysjohtaja, 050 526 3175