Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Sippe-hyvinvointikutsut saapuvat Riihimäelle

11.4.2022 Tiedotteet Elä ja voi hyvin

Riihimäen kaupungin Toimintakykyä tukevissa senioripalveluissa kokeillaan kevään ja kesän aikana Sippe-hyvinvointikutsuja. Sippe-toiminta on lähtöisin Turun Lähimmäispalveluyhdistyksen Sippe-projektista.  Projektin tämänhetkisenä tavoitteena on levittää uudenlaista vapaaehtoistoimintaa ympäri Suomen.

”Sippe-kutsut toimivat vähän samoin kuin tavalliset kotimyyntikutsut. Näillä kutsuilla lisätään tavaran sijaan tietoa ja jaetaan mukava yhteinen hetki ikääntyneiden kesken”, kuvailee Turun Lähimmäispalveluyhdistyksen projektisuunnittelija Vesa Lehto.

Sippe-hyvinvointikutsuille kokoonnutaan kahvikupin ääreen keskustelemaan hyvinvointiin liittyvästä teemasta. Keskustelua virittelee koulutettu Sippe-vapaaehtoinen. Kutsuilla tehdään usein myös yhdessä jotain, kuten tunnistetaan lintuja, järjestetään levyraati tai jumpataan.

Riihimäellä Sippe-toiminnan toivotaan monipuolistavan olemassa olevaa vapaaehtoistoimintaa.

”Meillä suurin osa vapaaehtoisista toimii tällä hetkellä kahdenkeskisessä toiminnassa kuten ystävä- ja saattajapalvelussa. Toivomme Sippe-toiminnan myötä löytävämme vapaaehtoisia, joiden avulla voimme tavoittaa useampia senioreita kerralla ja lisätä samalla yhteisöllisyyttä”, sanoo vapaaehtoistyön toiminnanohjaaja Reija Lumivuokko.

Sippe-hyvinvointikutsuja voidaan järjestää tavallisissa kodeissa, erilaisissa kokoontumistiloissa tai kesällä vaikka pihalla. Kutsujen emäntä tai isäntä valitsee kiinnostavan teeman, päättää sopivan paikan, ajankohdan ja varaa kutsut.

”Viime vuosilta tuttu Senioripuistoilu käynnistyy jälleen toukokuussa. Yhtenä ajatuksenamme on, että Sippe-kutsuja voitaisiin järjestää puistoissa. Ehkä jollakin alueista innostutaan jatkamaan kutsujen järjestämistä myös talviaikana sisätiloissa”, sanoo Lumivuokko.

Vapaaehtoinen toimii kutsuilla tavallisen ihmisen taidoin ammentaen omasta osaamisestaan ja kokemuksistaan.

”Sippe-vapaaehtoisena toimiminen on keikkamuotoista ja joustavaa. Vapaaehtoinen päättää aina itse, ottaako hän tarjottujen kutsujen vetämisen hoitaakseen”, toteaa Lehto.

Sippe-toiminnasta kiinnostuneille vapaaehtoisille järjestetään erillinen koulutus. Koulutuksen aikana vapaaehtoinen pääsee muun muassa tutustumaan valmiisiin teemapaketteihin, joita voi käyttää apuna suunnitellessaan kutsuja. Riihimäellä tällainen koulutus järjestetään toukokuussa Riksulassa. Sippe-hyvinvointikutsuihin pääsee kuitenkin tutustumaan jo etukäteen. Riksulan huhtikuun ohjelmaan on varattu erillinen ajankohta Sippe-toiminnan esittelylle.

  • Sippe-hyvinvointikutsujen esittely ke 20.4. klo 13–13.30 Riksulassa
  • koulutus Sippe-vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneille ti 10.5. klo 13–16
  • ilmoittautumiset 4.5. mennessä Reija Lumivuokolle.