Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Siipikarjan sisälläpitokausi alkoi 8.2.2024

9.2.2024 Tiedotteet Elä ja voi hyvin Eläinlääkintä Ympäristöterveydenhuolto

Siipikarjan ja muiden kesylintujen keväinen ulkonapitokielto alkoi torstaina 8.2. ja päättyy 31.5. Suojaustoimenpiteen tarkoituksena on estää lintuinfluenssan tarttuminen luonnonvaraisista linnuista kesylintuihin. Samalla se suojaa lintuja myös muilta tarttuvilta taudeilta.

Kiellon aikana siipikarja ja muut linnut on pidettävä sisätiloissa tai ulkoilualueen on oltava kauttaaltaan aidattu ja katettu riittävän tiheällä verkolla (silmäkoko enintään 25 mm) tai muulla vastaavalla tavalla. Jos lintuja pidetään suojatulla ulkoilualueella, on asiasta ilmoitettava etukäteen kunnaneläinlääkärille.

Suojausmääräykset eivät koske eläintarhoja, mutta kotieläinpihojen ja vastaavien linnut on suojattava. Määräykset eivät kuitenkaan koske sileälastaisia lintuja (muun muassa strutsit) tai kyyhkysten vapaalentoja kyyhkyslakoista.

Jos siipikarjassa tai muissa kesylinnuissa havaitaan lintuinfluenssaan viittaavia oireita, on asiasta ilmoitettava heti kunnan- tai läänineläinlääkärille. Oireita voivat olla normaalia runsaampi kuolleisuus, vähentynyt munantuotanto tai veden- ja rehunkulutuksen pieneneminen.

Euroopassa esiintyy edelleen lintuinfluenssaa

Euroopassa esiintyy edelleen laajasti linnulle korkeaa kuolleisuutta aiheuttavia influenssaviruskantoja. Tautia on todettu sekä siipikarjassa, että luonnonvaraisissa linnuissa. Keväisten suojaustoimenpiteiden tarkoituksena onkin estää tautien leviäminen muuttomatkalla olevista linnuista kesylintuihin.

Lisätietoja Ruokaviraston sivuilta.