Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Seutukaupungit entistä tunnetumpia ja houkuttelevampia suurten kaupunkien asukkaille

28.4.2022 Tiedotteet Vaikuta ja tutustu Osallisuus

Tuore seutukaupunkien vetovoimatutkimus osoittaa, että seutukaupunkien tunnettuus ja muuttovetovoima suurista kaupungeista seutukaupunkeihin on kasvussa edelliseen tutkimusajankohtaan 2019 verrattuna.

Seutukaupunkeja ovat seutunsa ja talousalueensa keskukset tai keskusparit, jotka muodostavat ympärilleen työssäkäynti- ja asiointialueen. Riihimäki on yksi Suomen seutukaupungeista. Seutukaupungeissa asuu lähes miljoona suomalaista. Maakuntakeskuksia ei lasketa seutukaupungeiksi.

Tunnettuus lisää vetovoimaa

Mitä tunnetumpi kaupunki, sitä vetovoimaisemmaksi se koetaan. Suurten kaupunkien asukkaat tuntevat tutkimuksen mukaan seutukaupungit seitsemän prosenttia paremmin kuin vuonna 2019. Seutukaupunkeja positiiviseen valoon nostavat persoonallisuus sekä aktiiviset viestintäteot.

Suurten kaupunkien näkökulmasta muuttovetovoimaisimmat seutukaupungit ovat Rauma, Kalajoki, Iisalmi ja Kristiinankaupunki. Myös Riihimäen kaupungin muuttovetovoima kasvoi hieman vuoteen 2019 verrattuna. Koronapandemia on myös osaltaan lisännyt suurissa kaupungissa asuvien kiinnostusta seutukaupunkeja kohtaan.

Samalla seutukaupungeissa asuvien pitovoima eli halukkuus pysyä asuinkaupungissaan on vahvistunut voimakkaasti. Seutukaupungeissa asuvista 40 prosenttia kertoo korona-ajan lisänneen halukkuutta pysyä nykyisessä kotikaupungissa.

Muuttokiinnostus valjastettavissa asukkaiksi ja työvoimaksi

Seutukaupunkien keskeisinä vetovoimatekijöinä pidetään edellisen tutkimusvuoden 2019 tapaan turvallisuutta, asuinympäristöä ja liikenteellistä saavutettavuutta. Riihimäellä liikenteellinen saavutettavuus on tutkimuksen mukaan kaupungin suurin vetovoimatekijä.

”Muuttohalukkuuden lisäksi Riihimäen tunnettuus ja imago paranivat hienoisesti vuoteen 2019 verrattuna. Muutokset ovat olleet maltillisia, kaupunki kuuluu seutukaupunkien joukossa keskikastiin. Suurten kaupunkien asukkaille Riihimäestä tulee mieleen ensimmäisenä Janne Kataja, rautatie ja vankila, riihimäkeläisille taas koti ja rautatie”, Riihimäen kaupunginjohtaja Jere Penttilä kertoo.

Riihimäkeläisten mielestä parasta kaupungissa on asumiseen liittyen välimatkat, yrittämiseen liittyen liikenneyhteydet ja matkailuun liittyen Kansainväliset erämessut ja museot.

Tutkimuskohteissa asuu lähes miljoona suomalaista

Tammi-helmikuussa 2022 toteutetun tutkimuksen tavoitteena on arvioida elinvoiman ja vetovoiman kehittymistä kaikissa 57 suomalaisessa seutukaupungissa. Aineisto tarjoaa seutukaupungeille arvokasta vertailutietoa asemoitumisesta kaupunkien kesken sekä työkaluja kehittämistyölle.

Tutkimukseen saatiin noin 11 100 sisäistä arvioita seutukaupunkien asukkailta sekä noin 2 000 ulkoista arvioita suurten kaupunkien asukkailta.

Tutkimuksen toteutti seutukaupunkiverkoston toimeksiannosta Innolink Research Oy.

Lue koko tutkimusraportti: Seutukaupunkien vetovoimatutkimus 2022.

Tiivistelmä vetovoimatutkimuksesta.