Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Sammalistonsuon uuden luontopolun avajaiset 8. kesäkuuta

3.6.2022 Tiedotteet Koe ja näe Asu ja rakenna Elä ja voi hyvin Ympäristö ja luonto

Aurinko laskee usvaisella suolla.

Riihimäen Sammalistonsuon kosteikolle on rakennettu luontopolku, jossa pääsee tutustumaan lintuharrastukseen, luonnonsuojeluun, metsästykseen, riistanhoitoon sekä vastuulliseen turvetuotantoon.

Luontopolun avajaisia vietetään keskiviikkona 8.6. kello 17 alkaen. Tapahtuma on avoin kaikille ja tarjolla on monipuolista ohjelmaa.

Avajaispuheen pitää Riihimäen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Riku Bitter. Tapahtuman järjestäjät tarjoavat mahdollisuuden grillata makkaraa avotulella, nokipannukahvit ja mehua. Makkaraa on tarjolla 200 ensimmäiselle avajaisvieraalle. BirdLife Kanta-Häme järjestää lintukierroksia ja Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistys esittelee alueen luontoa. Avajaiset ovat Riihimäen Kansainvälisten Erämessujen ennakkotapahtuma ja avajaisissa arvotaan paikallaolijoiden kesken pääsylippuja Erämessuille.

Sammalistonsuolla on ainutlaatuinen biodiversiteetti

Sammalistonsuon noin 30 hehtaarin kokoinen kosteikko perustettiin vuonna 2013. Se sijaitsee vain neljän kilometrin päässä Riihimäen kaupungin keskustasta. Sammalistonsuo on kirjattu tärkeiden ulkoilun ydinalueiden joukkoon Riihimäen kaupungin viheralueohjelmassa.

Riihimäen kaupunki on edistänyt Sammalistonsuon rakentamista viralliseksi virkistysalueeksi vuokraamalla parkkipaikaksi rakennetun alueen Neova-konsernille ja rakentamalla liittymän parkkipaikalle.

Kosteikolla on turvetuotannon vesienkäsittelyn lisäksi tärkeä tehtävä luonnon monimuotoisuuden tukemisessa. Kosteikko on otollinen elinympäristö, sillä vesi ja rehevä kasvillisuus antavat suojaa, pesimis- ja lisääntymismahdollisuuksia ja kosteikko tarjoaa monipuolista ravintoa monimuotoiselle ekosysteemille.

Kosteikolla asustavat monet vesieliöt, hyönteiset, perhoset, sammakot ja vesikasvit. Kosteikko tarjoaa herkkuapajan kosteikolla viihtyville ja vieraileville linnuille ja muille eläimille.

Valtakunnallisesti merkittävä lintujen levähdysalue

Sammalistonsuo on linnustollisesti yksi Kanta-Hämeen arvokkaimmista alueista ja valtakunnallisesti yksi merkittävimmistä lintujen levähdysalueista sisämaassa. Erityisesti keväisin ja syksyisin Sammalistonsuolla pysähtyy tankkaamaan ravintoa tuhansia muuttavia lintuja.

Sammalistonsuolla on tavattu tähän mennessä 245 eri lintulajia. Lintuharrastajat ovat asentaneet kosteikolle 250 kappaletta erilaisia pesärakennelmia tukemaan lintujen pesintää: pönttöjä, sotkalaatikoita, tuulihaukan pesälaatikoita.

Nokikanoille ja lokeille on rakennettu katkottujen pajujen päälle pesämaljoja. Lisäksi metsästäjät ovat pystyttäneet alueelle toistakymmentä pesäputkea sorsille ja Riihimäen kaupunki tekopesiä kattohaikaroille.

Erittäin uhanalaisten törmäpääskyjen pesintää Sammalistonsuolla on helpotettu rakentamalla niille hiekasta pesäpenkka, johon törmäpääskyt ovat jo muuttaneet. Kosteikkolajien lisäksi aluetta ympäröivillä puustoisilla pensaikkoalueilla pesii runsaasti useita lintulajeja varpuslinnuista tikkoihin.

Metsästäjäliitto on tehnyt Sammalistonsuolla pitkään riistanhoitoa, johon kuuluu elinympäristöjen hoito, pesimälaitteiden rakentaminen eri lintulajeille ja pienpetopyynti. Pienpedot, erityisesti supikoira ja minkki, heikentävät vesilintujen pesimämenestystä, jota pienpetopyynnillä parannetaan.

Kosteikkoa kehitetään ainutlaatuisella yhteistyöllä

Sammalistonsuon kosteikon rakentaminen sai alkunsa, kun turvetuotannosta poistuvalle alueelle suunniteltiin seuraavaksi maankäyttömuodoksi ja turvetuotannon vesienkäsittelyrakenteeksi kosteikkoa. Kosteikkoa haluttiin kehittää yhteistyössä monen eri toimialan kanssa ja huomioida niin lintuharrastajat, luonnonsuojelijat, virkistyskäyttäjät, viljelijät, metsästäjät, metsästyskoiraharrastajat kuin riistanhoidollisetkin toimenpiteet.

Sammalistonsuon kosteikon rakentamisen yhteydessä käynnistettiin ainutlaatuinen yhteistyö ja perustettiin Sammalistonsuon kosteikkotoimikunta. Toimikunnan muodostavat BirdLife Kanta-Häme, Kekkilä-BVB, Neova, Riihimäen kaupunki, Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistys, Suomen Metsästäjäliitto ja Suomen Riistakeskus. Lisäksi mukana on koiraharrastajia Kanta-Hämeen Noutajakoirayhdistyksestä ja muista järjestöistä. Toimikunnan yhteisenä tavoitteena on edistää alueen luontoarvoa ja monimuotoista sekä kestävää käyttöä.

”Kosteikosta on yhteistyössä kehittynyt yksi Kanta-Hämeen suosituimmista lintukohteista ja helposti saavutettava sekä suosittu ulkoilualue”, kiteyttää toimikunnan puheenjohtaja Jaska Salonen.

Sammalistonsuon luontopolun osoite: Riihiviidantie 111, Riihimäki

Lisätiedot:

Jaska Salonen, toimikunnan puheenjohtaja, Metsästäjäliitto puh. 040 561 5076

Juhani Kairamo, toimikunnan sihteeri, Birdlife Kanta-Häme, puh. 050 3363747

Riku Viitanen, toimitusketjupäällikkö, Neova, puh. 0400 757 718