Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Riihimäki toteuttaa viisi osallistuvan budjetoinnin asukasideaa

1.2.2022 Tiedotteet Vaikuta ja tutustu Elä ja voi hyvin Koe ja näe Osallisuus Hallinto Osallistuva budjetointi

Punainen R, josta irtoilee eri värisiä palapelin paloja. Kuvassa teksti: Riihimäki tehdään yhdessä.

Riihimäen osallistuvan budjetoinnin äänestyksessä pärjäsivät tänä vuonna luontoon ja liikuntaan liittyvät ehdotukset. Äänestyksestä toteutukseen eteni viisi ehdotusta: Hatlammin luontopolun opasteiden päivittäminen, jakokaappien maalaaminen, Peltosaaren skeittipuiston kehittäminen, Peltosaaren kosteikkopuiston muuttaminen virkistyskeitaaksi ja frisbeegolfradan kunnostaminen.

Osallistuvassa budjetoinnissa äänesti ennätysmäärä riihimäkeläisiä. Äänestykseen osallistui 962 riihimäkeläistä eli noin 3,4 prosenttia asukkaista. Osallistuvan budjetoinnin asukasäänestys järjestettiin 10.–30.1.2022 verkkosivuilla ja paperiäänestyksenä Riihimäen kaupunginkirjastossa ja Tietotuvassa. Äänestyksessä hyödynnettiin ensimmäistä kertaa Suomi.fi-kirjautumista ja MPASSid-kirjautumista. Äänioikeus oli kaikilla Riihimäen kaupungissa kirjoilla olevilla 12-vuotiailla ja sitä vanhemmilla henkilöillä.

Osallistuvaan budjetointiin tuli kaupunkilaisilta kaikkiaan 77 ehdotusta, joista äänestykseen eteni 33 suunnitelmaa. Osa ehdotuksista yhdistettiin yhdeksi, koska niiden idea oli sama.

”Vuosi toisensa jälkeen riihimäkeläiset tekevät enemmän ehdotuksia sekä äänestävät innokkaammin, kiitos siitä! Osallistuva budjetointi antaa kaupunkilaisille mahdollisuuden etsiä ja löytää tapoja kaupunkiympäristön viihtyisyyden ja arjen parantamiseen. Tämän vuoden voittaneet ehdotukset ovat siitä hyvä esimerkki”, hallintopäällikkö Katja Törrönen sanoo.

Eniten ääniä Hatlammin luontopolun opasteille

Kaupunkilaiset äänestivät toteutukseen viisi asukasideaa. Suosituin idea oli Hatlammin luontopolun opasteiden päivittäminen (500 e). Opasteiden uusimista äänesti 339 riihimäkeläistä. Polulle asennetaan lisää opastetolppia ja jokaiseen tolppaan tulee heijastimet.

Toiseksi eniten ääniä sai kaupungin sisääntuloväylien jakokaappien maalaus (1500 e). Maalausta kannatti 275 riihimäkeläistä. Kaupunki maalaa kymmenen jakokaappia yhteistyössä kuvataiteiden harrastajien, yhdistysten ja oppilaitosten kanssa.

Kolmanneksi suosituin idea oli Peltosaaren skeittipuiston kehittäminen (85 000 e). Kehitystyö sisältää nykyisen jäähallin vieressä olevan 300 neliön suuruisen skeittiparkin betonisen laajennuksen. Kustannusarviossa on huomioitu myös maapohjatyöt ja alueen valaistus rajauksineen. Skeittipuiston kehittämistä äänesti 196 riihimäkeläistä.

Neljänneksi eniten ääniä sai Peltosaaren kosteikkopuiston muuttaminen virkistyskeitaaksi (6 000 e). Osallistuvan budjetoinnin avulla puiston silta ja opasteet uusitaan sekä alueella tehdään kunnossapitotöitä. Kosteikkopuistolle antoi äänensä 194 riihimäkeläistä.

Viidenneksi eniten ja samalla viimeinen äänestyksestä toteutukseen edennyt idea oli Palomiehenpuiston ja Urheilupuiston frisbeegolfratojen kunnostaminen (7 000 e). Alueen heittopaikat uusitaan ja korit korjataan. Frisbeegolfratojen kunnostusta äänesti 193 riihimäkeläistä.

Yhteensä osallistuvasta budjetoinnista on varattu ideoiden toteuttamiseen 100 000 euroa.

Toteutettavat ideat ovat juuri ne, joita kaupunkilaiset eniten äänestivät. Jos äänestyksessä menestyneen idean budjetti olisi ylittänyt jäljellä olevan kokonaisbudjetin, olisi valittu seuraavaksi eniten ääniä saanut idea, joka voidaan toteuttaa määrärahojen puitteissa. Tällä kertaa tätä arviota ei tarvinnut tehdä hankkeiden hinta-arvion ollessa tasan 100 000 euroa.

Osallisuus osa kaupungin strategiaa

Osallistuvassa budjetoinnissa riihimäkeläiset päättävät ja vaikuttavat siihen, miten kaupungin käytössä olevia julkisia varoja käytetään. Osallisuus on yksi Riihimäen kaupungin strategian keskeisistä teemoista. Riihimäellä osallistuvaan budjetointiin on varattu miljoona euroa, josta käytössä on vuosittain 100 000 euroa.

Kaupunkilaiset voivat seurata voittaneiden suunnitelmien toteuttamista kaupungin verkkosivuilta, sähköiseltä osallistumisalustalta ja sosiaalisen median kanavista. Riihimäen kaupunginjohtaja Jere Penttilä vahvisti osallistuvan budjetoinnin äänestystuloksen 1.2.2022. Voittaneiden suunnitelmien toteutus alkaa välittömästi.

Kaikki toteutettavat ideat ja äänimäärät löytyvät sähköiseltä osallistumisalustalta osoitteesta https://osallistu.riihimaki.fi/

Osallistuvasta budjetoinnista löytyy lisätietoa kaupungin verkkosivuilta.