Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Riihimäki kannustaa kaikkia mukaan vieraslajien torjuntaan

11.6.2021 Tiedotteet

Riihimäkeläiset ovat uurastaneet ahkerasti espanjansiruetanan torjunnassa. Nyt kannustamme kaupunkilaisia osallistumaan myös muiden vieraslajien torjuntaan. Riihimäen kaupunki on mukana soolotalkootkampanjassa, joka innostaa vieraslajien torjuntaan vaikka kävelylenkkien yhteydessä.

Haitallisia vieraslajeja, kuten jättipalsamia, lupiinia ja espanjansiruetanoita saa poistaa Riihimäen kaupungin maa-alueilta ilman erillistä lupaa.

Hyviä jättipalsamin soolotalkoopaikkoja on esimerkiksi Vahteristontien sekä Vahteriston kuntopolun alueilla ja lupiineja löytyy maljakkoon muun Uusi Karhintien maavallista ja Koivurannasta Koivikkotien niityiltä.

Jättipalsamit kitketään käsin. Varret murskataan tallomalla ne juurten yläpuolelta. Jos kasvissa on kukkia tai raakoja siemeniä, myös ne murskataan huolellisesti. Kitketyt jättipalsamit läjitetään kompostoitumaan paikalle. Tee pieniä kasoja, älä kuljeta jätettä pitkiä matkoja.

Tietoa soolotalkoista löydät Vieraslajit-verkkosivuilta.

Riihimäen kaupunki jatkaa jättipalsamin torjuntaa viime vuosien tapaan ja työkuntoutujista koostuva torjuntaryhmä aloitti torjuntatyöt viime viikolla jo viidettä vuotta peräkkäin. Jättipalsamin torjunta on osa valtakunnallista VieKasLIFE-hanketta, joka on vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietouden levittämiseen keskittyvä hanke. Hanke jatkuu vuoteen 2023

Jättipalsamin torjunnassa on saatu jo näkyviä tuloksia. Jättipalsamia torjuttiin viime vuonna 6,2 hehtaarilla 50 kohteessa. Näistä 14 kohteessa ei tavattu enää jättipalsamia ja 25 kohteessa kasvusto on vähentynyt 60–90 prosenttia. Puustoisissa kohteissa koneellinen niitto on hankalaa ja työ tehdään käsin kitkemällä

Riihimäen kaupunki kiittää kaikkia vieraslajitorjuntaan osallistuvia asukkaita.

Etanaroskisten sijainnit löytyvät Riihimäen kaupungin verkkosivujen karttapalvelusta.

Lisätiedot:

Vieraslajeihin liittyvät kysymykset: vieraslajit@riihimaki.fi tai puh. 0406248431