Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Riihimäki Hehkuu -valotapahtuma tuo valoa vuodenvaihteeseen

14.12.2022 Tiedotteet Koe ja näe Kulttuuri Taide

Kuvassa on rautalangasta muotoiltuja ihmis-hahmoja valolla heijastettuna.
Kuva: Alexander Reichstein

Riihimäellä julkisen taiteen toteuttaminen tarkoittaa myös tapahtumia ja väliaikaisia teoksia. Tänä talvena kaupunkikuvaa elävöittää kolme upeaa valoteosta keskustan kolmessa eri puistossa.

”Haluamme tuoda valoa vuoden pimeimpiin iltoihin ja kannustaa kaupunkilaisia kävelylle kauniiseen talvikaupunkiimme. Kannattaa huomioida, että kaikilla teoksilla on erilainen esilläoloaika ja seurata aikatauluja tarkkaan”, kulttuurituottaja Lyti Aaltonen sanoo.

Historiallista väkeä vierailee Rautatienpuistossa

Valotapahtuman avaa keskiviikkona 21.12.2022 Alexander Reichsteinin He olivat täällä -installaatio. Sinisenä loistavat hahmot ovat kiertäneet ympäri maailmaa monissa valotaidetapahtumissa ja ovat nyt esillä kaksi viikkoa Riihimäen Rautatienpuistossa kaupunginmuseon piha-alueella. Teos koostuu historiallisista ihmishahmoista ja muutamista eläimistä, jotka ovat viettämässä aikaa puistossa. Teos on esillä keskiviikosta keskiviikkoon 21.12.2022–4.1.2023.

Uudenvuodenaattona syttyy puistoihin kaksi teosta lisää

Kirkkopuistossa on nähtävänä Flowers of Life -työryhmän teoskokonaisuus. Ultraviolettivalolla valaistut värikkäät kuviot hehkuvat Kalapojan patsaan ympäristössä viiden päivän ajan. Kansainvälisesti tunnetun valotaidetyöryhmän pienempi installaatio nähtiin viime vuonna Allinnan Montussa. Teos on esillä lauantaista keskiviikkoon 31.12.2022–4.1.2023.

Kirjastonpuistossa ilahduttaa erityisesti lapsille ja nuorille suunnattu osallistava Varjotanssi-teos. Teos houkuttelee yleisöä yhteiseen tanssiin suuren seinäprojisoinnin kanssa musiikin säestämänä. Varjotanssi yhdistää viimeisintä projisointiteknologiaa, 3D-hahmosuunnittelua, animointia sekä tanssipelejä ja jo kivikaudelta asti suosittua varjoleikkiä. Teos on koettavissa uudenvuoden kunniaksi kahden illan ajan. Tanssimaan pääsee lauantaina 31.12.2022 kello 18.00–00.30 ja sunnuntaina 1.1.2023 kello 16.00–23.00.

Uudenvuodenaattona kaupungissa tapahtuu myös muuta. Riihimäkeläisten yritysten tuottama Riksun Uuden Wuoden Ilotulitus järjestetään Urheilupuistossa lauantaina 31.12. kello 19.30.

Valotapahtumasta muodostumassa uusi perinne

Riihimäki Hehkuu -valotapahtuman tuotannosta vastaa Riihimäen kaupungin kulttuuri- ja tapahtumapalvelut. Valoteoksia ja erikoisvalaistuksia on saatu Riihimäellä ihastella jo muutamana vuonna aiemmin.

”Näyttää siltä, että valotaide on juurtumassa osaksi Riihimäen talven tapahtumaperinteitä. Valotaiteella ja valotehosteilla voidaan luoda mielenkiintoisia visuaalisia näkymiä sekä lisätä tapahtumallisuutta ja yhteisöllistä tunnelmaa kaupungissa”, vastaava kulttuurituottaja Anna Vesén iloitsee.

Tapahtuman pääyhteistyökumppanina ovat tänä vuonna Rengon Säästöpankkisäätiö ja Oma Säästöpankki. Flowers of Lifen teos jatkuu pienenä installaationa Oma Säästöpankin konttorin ikkunassa (Hämeenkatu 9–15) 31.12.2022–4.1.2023. Tammikuun alkupäivinä konttorissa on tarjolla myös taidekahvit.

”On hienoa, että saamme olla mukana valotapahtumassa ja hehkuttaa Riihimäkeä!”, konttorinjohtaja Henna Iso-Kuusela Oma Säästöpankista sanoo.

Tapahtuman verkkosivu