Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Riihimäen koulujen kiertotalousopetus on valittu Kuntien parhaat kiertotalousteot -kilpailun finaaliin

18.8.2022 Tiedotteet Opi ja kasvata Kiertotalous Perusopetus

Lähikuvassa kahdella lapsella käsissään muovi- ja biojätettä.
Kuva: Jenniina Nummela

Riihimäen koulujen kiertotalousopetus on nostettu yhdeksi finalisteista Kuntien parhaat kiertotalousteot -kilpailussa, joka on Suomen Ympäristökeskuksen, Kuntaliiton ja Sitran innovatiivisia kiertotaloustekoja palkitseva kilpailu. Kilpailussa haetaan parhaita toimenpiteitä, jotka edistävät kestävää luonnonvarojen käyttöä ja alueellista hyvinvointia. Kaikkiaan finalisteina on 20 vaikuttavaa kiertotaloustekoa, joiden joukosta valitaan Suomen parhaat kiertotalousteot. Voittajat julkistetaan Kuntamarkkinoilla 14.9.22.

Kiertotalous on saatu mukaan Riihimäen koulujen opetussuunnitelmaan vuonna 2019. Siitä asti kaikissa kouluissa on ollut kiertotaloudesta vastaava opettaja, joka edistää resurssiviisasta ajattelua käytännön tasolla.

Kiertotalous on Riihimäen kouluissa arkea

Riihimäen kouluissa kiertotalous on tiiviisti arjessa mukana. Opetuksessa nostetaan esille luonnonvarojen kestävää käyttöä ja kulutusta. Löytötavaroille pyritään etsimään oikeat omistajat ja ruokahävikkiin puututaan erilaisilla kampanjoilla. Myös kierrätysmateriaalien käyttö on arkea jo monessa oppiaineessa. Lisäksi vastuullisuus näkyy hankinnoissa, ja esimerkiksi Lasitehtaan koululla ei tehdä koulutarviketilauksia ennen kuin varastot on käyty läpi.

Toukokuisella kiertotalousviikolla toteutettiin kaikissa riihimäkeläiskouluissa auditointi, jossa kiertotaloustekoja arvioitiin yhdessä laaditun tarkastuslistan avulla.

”Yhdessä arvioitiin esimerkiksi oppilaiden osallistumista, turhan kulutuksen välttämistä, hankintojen kestävyyttä, lajittelun toteutumista ja lähiluonnon hyödyntämistä”, sanoo Lasitehtaan koulun rehtori Maija Kojo.

Lapsilta ja nuorilta saatiin hyviä ja konkreettisia parannusehdotuksia, kuten löytötavaralaatikon siirtäminen alemmas. Oppilaat toivoivat myös keskittymistä pariin yhdessä valittuun kiertotalousteemaan systemaattisemman aina tietyn lukuvuoden aikana. Vastaavanlaista kehitysehdotusten etsimistä ja onnistumisten esille tuomista on tarkoitus jatkaa vuosittain.

Lue lisää Riihimäen koulujen kiertotalousopetuksesta Loikka-palvelusta.

Kaikkiin kiertotalouskisan finalisteihin pääset tutustumaan täällä.