Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Riihimäen kaupunki laajentaa vieraslajien torjuntatyötä

11.3.2021 Tiedotteet

Riihimäellä vuonna 2014 aloitettu vieraslajien torjunta laajentuu uusiin lajeihin. Kaupunki on aloittanut torjuntatoimet myös villikanien ja rottien torjumiseksi.

Riihimäellä on ilmoitettu villikanihavaintoja ja kartoituksessa on havaittu muutamia villikanien elinalueita.

”Kaninaaras voi saada vuosittain 3–5 poikuetta, joissa jokaisessa voi olla 3–12 poikasta. Villikanit lisääntyvät nopeasti ja ovatkin aiheuttaneet mittavia tuhoja esimerkiksi Helsingissä”, vieraslajikoordinaattori Eerika Pesonen sanoo.

Kanit syövät pensaita, puita ja muita istutuksia piha- ja puistoalueilta. Toisin kuin rusakko ja metsäjänis, villikani kaivaa pesäkolonsa yleensä rakennuksien tai muun rakenteen alle aiheuttaen eroosiota ja sortumavaaraa.

Riihimäen kaupunki torjuu villikaneja yhteistyössä Riihimäen Eränkävijöiden kanssa, jotta mittavilta vahingoilta säästytään eikä populaatio pääse kasvamaan räjähdysmäisesti. Villikanien pyynti- ja metsästysaika on vuosittain 1.9.–31.3. Villikanit pyydetään loukuttamalla ja loukut tarkistetaan päivittäin asiantuntijan toimesta.

Myös rotista on tullut muutamia havaintoja, ja tehokkaita torjuntatoimia kartoitetaan parhaillaan. Torjuntatoimet aloitetaan mahdollisimman pian.

Riihimäellä jo vakiintunut vieraslajien torjuntatyö jättipalsamin ja espanjansiruetanoiden torjumiseksi jatkuu aktiivisesti kaudella 2021. VieKas LIFE -hankkeen jättipalsamin torjuntatyössä on saavutettu jo näkyviä tuloksia.

”Torjuntaryhmä torjui kaudella 2020 jättipalsamia 6,2 hehtaarilta ja monilta alueilta jättipalsamiesiintymät ovat tehokkaasti vähentyneet tai jopa hävinneet kokonaan”, vs. kaupunginpuutarhuri Päivi Sundman sanoo.

VieKas LIFE- hanke jatkuu vuoteen 2023 saakka.

Espanjansiruetanoiden torjuntaa jatketaan aiempien kokemusten pohjalta osallistuvan budjetoinnin rahoituksen avustamana. Kaupungin yleisten alueiden etanantorjunnassa keskitytään ongelmaojien pientareisiin ja ympäröiviin puistoalueisiin sekä Huhtimon ja Taipaleen maavalleihin. Lisäksi järjestetään talkoo- ja neuvontatapahtumia.

Lisätietoja:
Eerika Pesonen, vieraslajikoordinaattori, p. 040 664 7135
Päivi Sundman, vs. kaupunginpuutarhuri, p. 040 485 9622

Tutustu osallistuvan budjetoinnin suunnitelmaan
Video jättipalsamin ja espanjansiruetanan torjunnasta Riihimäellä