Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Riihimäen kaupungin palveluissa on huomioitu ukrainalaispakolaiset

8.8.2022 Tiedotteet Elä ja voi hyvin Maahanmuuttajien palvelut Ukraina

Riihimäen kaupunki järjestää Ukrainasta sotaa paenneille lapsille varhaiskasvatusta ja perusopetusta. Ukrainalaiset asuvat täällä kodinomaisesti vuokra-asunnoissa. Lisäksi aikuisille annetaan mahdollisuus työllistyä.

Tällä hetkellä varhaiskasvatuksen piirissä on tai on hakenut noin kymmenen lasta, mutta hakijamäärä on kasvava.

”Loppuvuoden tilannetta on vaikea ennustaa. Kaikki riippuu siitä, miten varhaiskasvatuksen piiriin hakeudutaan. Mahdollisuuksien mukaan ukrainalaiset lapset sijoittuvat syksyn aikana samoihin ryhmiin muiden riihimäkeläislasten kanssa”, toteaa Riihimäen kaupungin varhaiskasvatuksen päällikkö Marjut Helenius.

Ukrainan sotaa paenneita lapsia on Riihimäellä tällä hetkellä arviolta 90, joista esi- ja perusopetukseen on ilmoittautunut noin 70. Riihimäellä toimii viisi valmistavan opetuksen ryhmää, joista kolme alakouluissa ja kaksi yläkouluissa. Normaalisti ryhmiä on kaksi, yksi ala- ja yksi yläkouluissa.

”Meillä on valmius tarvittaessa lisätä vielä yksi valmistava ryhmä alakouluun ja toinen yläkouluun. Olemme rekrytoineet lisää opettajia ja koulunkäynnin ohjaajia opettamaan ukrainalaislapsia. Osa ohjaajista on ukrainan- ja venäjänkielisiä”, sanoo Riihimäen kaupungin oppimisen ja koulunkäynnin tuen päällikkö Janina Mäntymaa.

Riihimäen lukiossa ei vielä ole ukrainasta sotaa paenneita oppilaina, mutta heillä on kiinnostusta saada lukio-opetusta.

”Vanhemmille oppilaille pyritään löytämään ratkaisut yksilöllisesti”, toteaa Mäntymaa.

Ukrainalaisia on jo työllistynyt Riihimäellä

Riihimäellä kyseltiin työnantajilta kiinnostusta ukrainalaisten työllistämiseen jo hyvissä ajoin keväällä. Yritysten kiinnostus ukrainalaisten työllistämiseksi yllätti positiivisesti. Riihimäellä tiedetään 6–7 ukrainalaispakolaisen työllistyneen. Töitä Nyt
-rekrytointitilaisuuksissa on syntynyt kymmeniä kontakteja ukrainalaisten ja alueen työnantajien välillä.

”Rekrytointitilaisuuksissa on ollut todella lupaavia kontakteja, ja työnantajien yhteydenottoja asian suhteen on ollut koko kesän hyvin. Meillä ei ole tarkkoja työllistymislukuja tiedossa, mutta esimerkiksi eräs riihimäkeläisyritys palkkasi edellisen rekry-tilaisuuden pohjalta useita ukrainalaisia töihin.”, sanoo Riihimäen kaupungin työllisyyspalveluiden työvalmentaja Mika Ågren.

Seuraava Töitä Nyt -rekrytointitilaisuus Riihimäellä järjestetään 16.8.22 Matkakeskuksessa.

Riihimäelle tulee muutama kymmenen ukrainalaispakolaista viikossa

Riihimäelle on, Ukrainan sodan alkamisen jälkeen, tullut pakolaisia kaikkiaan noin 500. Heistä suurin osa asuu vastaanottokeskuksessa ja osa asuu yksityismajoituksessa. Ukrainasta tulee sotaa pakenevia Riihimäelle 10–30 henkilöä viikossa.

”Riihimäen Kotokulma Oy:n tyhjinä olevia asuntoja ja yksityisomisteisia asuntoja on vuokrattu ukrainalaispakolaisten käyttöön,” sanoo Riihimäen kaupungin elinvoimajohtaja Mika Herpiö.

Riihimäki on poikkeuksellinen siinä, että pakolaiset tulevat tänne lemmikkiensä kanssa suoraan rajalta. He viettävät täällä vastaanottokeskuksessa lemmikkinsä karanteeniajan ja lähtevät sen jälkeen muihin Suomen vastaanottokeskuksiin tai jäävät Riihimäelle.