Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Riihimäelle valmistuu kolme uutta taideteosta Riihimäki-päiväksi

7.9.2021 Tiedotteet Koe ja näe Kulttuuri

Noin 60-vuotiasta Riihimäen kaupunkia juhlitaan lauantaina 11. syyskuuta monin tavoin. Juhlista jää kaupunkiympäristöön myös pysyviä muistoja. Riihimäki-päivänä esitellään kolme uutta julkista taideteosta sekä uusi maamerkki.

Kiertoliittymään uusi veistos ja värikkäät meluseinämaalaukset

Oravankadun kiertoliittymässä paljastetaan kuvataiteilija Jussi Gomanin taideteos. Moniosainen teoksen nimi on Uusi alku. Se koostuu kiertoliittymän keskelle sijoitettavasta veistoksesta ja viereisten meluseinien maalauksista. Veistoksessa on kuvattuna kolme päävärein maalattua ruukkua, joiden sivusta versovat kukat. Päävärein värjättyihin betonisiin meluseiniin on maalattu jättimäisiä marjoja ja hedelmiä.

Näin suuren julkisen tilausteoksen tekeminen on ollut hieno haaste. Projekti on ollut mielenkiintoinen ja yhteistyö eri alojen ammattilaisten kanssa on ollut sujuvaa.

- kuvataiteilija Jussi Goman

Teos on toteutettu kaupungin julkisen taiteen periaatteiden mukaisesti, osana kaupunkitekniikan investointeja. Jussi Goman valittiin teoksen toteuttajaksi korkeatasoisen, avoimen taiteilijahaun kautta. Gomanin teoksissa on raikas ja tuore ote, kiehtovia sisältöjä sekä yllätyksellinen, uniikki muotokieli.

Taidemuseon seinään suuri Riihimäkeä juhlistava muraali

Riihimäen taidemuseon ja poliisilaitoksen seinään valmistuu kuvataiteilija Edwina Goldstonen Riihimäki- muraali. Muraali juhlistaa Riihimäen menneisyyttä ja nykyisyyttä esitellen kaupungin tärkeitä paikkoja ja tunnettuja henkilöitä. Teoksellaan taiteilija haluaa korostaa yhteisöllisyyden tärkeyttä.

Suurikokoisen ja satukirjamaisen runsaan teoksen toteutukseen on osallistunut joukko lapsia ja nuoria. Lasitehtaan koulun oppilasryhmä on ideoinut ja piirtänyt kuvia, jotka taiteilija on siirtänyt muraaliin. Maalausurakassa auttoivat myös kaupungin kesätyöntekijät Airi Viljanen ja Hertta Puhakka.

Maalausurakka on ollut valtava. Mutta on hienoa nähdä, että muraali kiinnostaa jo nyt eri-ikäisiä kaupunkilaisia. Sen äärellä voi syventyä muistelemaan menneitä tai oppimaan uutta. Tunnistettavat, värikkäät asiat innostavat pieniä lapsia, myös nuorilta olen kuullut kannustavia kommentteja.

- Edwina Goldstone

Seurahuoneen seinään Maija Isola ja unikot

Hotelli Seurahuoneen seinään valmistuu Maija Isola -aiheinen muraali, jonka on ideoinut ja toteuttaa urbaani nykytaiteilija Patrik Korhonen. Riihimäellä syntynyt ja kuollut Maija Isola on sekä kotimaassa että ulkomailla tunnustettu suunnittelija ja kuvataiteilija, jonka kenties tunnetuin työ on Marimekon Unikko-kuosi. Seinämaalauksella taiteilija tekee kunniaa Unikon äidille hänen kotikaupungissaan.

On ollut nautinto saada toteuttaa näin merkittävää julkista teosta Riihimäen ydinkeskustaan. Ihmisten vastaanotto on ollut huikean positiivista. Kollektiivinen tunne on välittynyt siitä, että jotain tällaista on kaupunkiin kaivattu. Joskus yhteishenki rakentuu pienistä asioista yhteisöissä, niin toivottavasti nytkin, vaikka muraali itsessään ei pieni olekaan.

- Patrik Korhonen

Muraali on tuotettu yhteistyössä kiinteistön omistajan Pasi Sormusen ja Riihimäen kaupungin kanssa. Työtä ovat tukeneet lisäksi paikalliset yrittäjät. Marimekko ja Isolan perilliset ovat myös mukana hankkeessa.

Puistoon uusi maamerkki ja selfiepiste

Jukka Jalosen puistossa paljastetaan uusi maamerkki, joka toimii myös selfiepisteenä. Maamerkin edessä voi siis ottaa kuvia ja jakaa niitä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa ystäville. Ajatuksena on tarjota kaupunkilaisille kohtaamispaikka ja mahdollistaa positiivinen Riihimäki-viestintä. Maamerkki liittyy Riihimäen kaupungin uuteen brändiin ja visuaaliseen ilmeeseen, jonka on suunnitellut markkinointitoimisto Avidly. Merkin teknisen toteutuksen ja grafiikat on suunnitellut Kristian Keinänen.
Teosten paljastukset on ajoitettu niin, että halutessaan ehtii kaikkiin niihin mukaan. Jussi Gomanin teos paljastetaan Oravankadun kiertoliittymässä kello 13, Edwina Goldstonen Riihimäki-muraali taidemuseon seinässä esitellään kello 15 ja Patrik Korhosen Maija Isola -muraali Hotelli Seurahuoneen seinässä kello 16. Uuden maamerkin paljastus Jukka Jalosen puistossa tapahtuu kello 17.

Lisätiedot

Kulttuurituottaja Anna Vesen, puh. 040 330 4701