Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Riihimäelle on saatu jälleen uusia julkisia taideteoksia

31.5.2022 Tiedotteet Koe ja näe Kulttuuri Kirjasto

Remontin myötä uudistuneeseen Riihimäen kirjastoon on valmistunut kuvittaja ja kuvataiteilija Laura Merzin Noste-teos. Riihimäen rautatieaseman peruskorjattuun alikulkutunneliin on valmistunut kuvataiteilija Antti Tenetzin Kuppikivi-mediataideteos. Molemmat teokset on toteutettu Riihimäen julkisen taiteen periaatteiden mukaisesti osana rakennushankkeita.

Noste-teos tuo kirjastoon lintuaiheen

Laura Merzin värikäs Noste-teos on tehty kollaasitekniikalla ja maalaamalla. Moniosainen teos sijaitsee kirjaston toisessa kerroksessa. Sen laajin osa on asiakaspalvelualueen katossa, jonne on näkymä myös kirjaston sisääntuloaulasta. Teos levittäytyy myös palvelualueen päätyseinään ja satuhuoneen viistokattoon.

Taiteilija on koostanut katon vaikuttavan sommitelman leikkaamalla erilaisia, käsin maalaamiaan papereita palasiksi ja yhdistelemällä eri värejä ja maalauspintoja lintuaiheiksi. Linnut on liimattu suoraan kattoon. Kollaasityössä on Merzin töille tunnusomaista maalausjäljen vaihtelevuutta ja sommitelman sattumanvaraisuuden tunnelmaa. Lintuaihe toistuu maalauksissa sekä aulan lasiseinissä.

”Teoksessa linnut symboloivat vapautta ja mielikuvituksen tärkeyttä, jonka liitän omassa mielessäni läheisesti lukutaitoon, lukemiseen ja tarinoihin”, kertoo Laura Merz.

Luontoaiheita tuotannossaan käsittelevä Laura Merz (s. 1982) on kuvataiteilija, kuvittaja ja tekstiilisuunnittelija. Hän on erikoistunut julkisen taiteen projekteihin, lasten kirjojen kuvitukseen ja eläinaiheisiin kuvituksiin. Merz valittiin Riihimäen kirjaston teoksen toteuttajaksi kuvittajille suunnatun portfoliohaun kautta.

Noste-teos on nähtävissä kirjastossa 6.6.2022 alkaen.

Kuppikivi-videot laajentavat riihimäkeläistä maisemaa asematunneliin

Antti Tenetzin Kuppikivi-teos on mediataiteen keinoin toteutettu maisema- ja muotokuva Riihimäestä.  Teoksessa yhdistyy paikallinen luonto, ihminen ja teknologia. Teos pohjautuu rautatieaseman lähellä Peltosaaren Szolnokinpuistossa sijaitsevan rautakautisen kuppikiven eli uhrikiven ideaan.

”Esihistorian ihmiset tulivat todennäköisesti kaukaakin tapaamaan toisiaan kivelle. Rautatieasema on junaliikenteen ja kaupunginosien välisen henkilöliikenteen sekä tavaraliikenteen solmukohta, aikamme kuppikivi”, kuvailee taiteilija Antti Tenetz.

Teos jakautuu kahteen vuodenaikojen mukaan vaihtuvaan osaan, jotka näkyvät asematunnelissa pitkinä videoprojisointeina ympäri vuoden. Nyt avautuva ensimmäinen osio sisältää talven ja kevään kuvastoa ja myöhemmin esitetään kesän ja syksyn kuvia. Projisoinnit ovat keinoälyn muuntamia videoita, jotka perustuvat Riihimäellä ja museoissa kuvattuihin materiaaleihin. Kuvissa on maisemia esimerkiksi Hatlamminsuolta, ihmisiä Riihimäeltä, graffiteja, peuroja ja lintuja. Myös teoksen äänimaisema rakentuu riihimäkeläisen äänimateriaalin ympärille.

Teosta varten on tehty laserkeilauksen ja photogrammetrian avulla 3D-mallit kuppikivestä, kivikautisesta kirveestä ja soilta löytyneistä suksista. Kaikki nämä kuvasarjat toimivat koneoppimisen ja neuroverkkojen materiaalina, joiden mukaan lopullinen teos on koostettu. Teosta on tehty kilpailevien keinoälymallien avulla, jotka oppivat tuottamaan kuvaa ohjatusti näistä niille syötetystä materiaalista ja aineistoista.

Antti Tenetz (s.1975) on kuvataiteilija, joka työskentelee mediataiteen, biologisen taiteen ja kaupunkitaiteen rajapinnassa. Hän käyttää teoksissaan usein erilaisia teknologioita, kuten droneja, satelliittiseurantaa, pelimoottoreita ja koneoppimista. Tenetz valittiin asematunnelin teoksen toteuttajaksi mediataiteen kutsukilpailun kautta.

Kuppikivi-teos paljastetaan asematunnelissa tiistaina 7.6.2022 klo 16. Sitä ennen taiteilija esittelee teoksen toteutusprosessia Riihimäen taidemuseossa klo 15.