Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Perhospuistoon luvassa uusia leikki- ja kuntoiluvälineitä

19.3.2021 Tiedotteet

Perhospuiston toisen vaiheen puistosuunnitelma on nähtävillä Riihimäen kaupungin verkkosivuilla. Puiston saneeraus aloitettiin vuonna 2020 rakentamalla puiston luonnonmukaiseen osaan hakepintainen perhospolku, kaksi hulevesiviivytyspainannetta luonnonkukkaistutuksin ja jättämällä puunrunkoja lahopuiksi hyönteisille. Vuonna 2021 vuorossa on saneerauksen toinen vaihe, jossa toimenpiteet kohdistuvat rakennettuun ympäristöön.

Joulukuussa 2020 suunnittelun tueksi toteutettiin käyttäjäkysely, johon vastasi 173 kaupunkilaista.

”Leikkivälineistä eniten kannatusta saivat kiipeilyteline isoille lapsille, liukumäki, linnunpesäkeinu ja karuselli istuimilla. Kyselyssä toivottiin myös kuntoiluvälinettä ja piknikpöytää sekä tasapainorataa ja riippukeinua. Nämä kaikki löytyvät suunnitelmasta”, vs. kaupunginpuutarhuri Päivi Sundman kertoo.

Perhospuiston saneerauksen tavoitteena on rakentaa viihtyisä teemapuisto, jossa on toimintaa kaiken ikäisille. Suunnittelun lähtökohtana on ollut käyttäjätoiveiden lisäksi perhosten elinolosuhteiden parantaminen muun muassa monipuolistamalla kasvilajistoa. Puiston kasvisuunnittelussa on keskitytty nimenomaan perhosten ravintokasveihin. Kukkivan, perhosia ja pölyttäjiä houkuttelevan dynaamisen kasvillisuuden ryhmittelyllä luodaan esteetön reitistö alueelle.

”Kasvillisuus toimii samalla aistipuutarhana sekä oppimisympäristönä. Huomioitavaa on, että niittyalueella ylläpidettävä nokkoskasvusto on usean eri perhoslajin toukkien elintärkeä ravinnonlähde”.

Alueelle on myös tulossa kitkentäjätteille tarkoitettu roska-astia.

”Käyttäjäkyselyssä 40 prosenttia vastaajista olisi halukas hieman osallistumaan istutusten hoitoon, jos alueella on selkeät ohjeet ja astia rikkaruohoille”.

Perhospuiston suunnitelman on tehnyt Riihimäen puistopalveluiden aluepuutarhuri Anja Koivunurmi-Niemelä osana hortonomiopintojensa asiantuntijaharjoittelua kunnallisteknisessä suunnittelukeskuksessa.

Perhospuisto sijaitsee Riihimäen pohjoispuolella Paavolantien varressa ja se on perustettu vuonna 1996.

Suunnitelmaan voi tutustua Riihimäen kaupungin verkkosivuilla. 

Kuulutus verkkosivulla 6.4.2021 asti

Perhospuiston käyttäjäkysely ja sen tulokset