Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Osallistuvassa budjetoinnissa jaossa 100 000 euroa Riihimäellä

19.9.2022 Tiedotteet Vaikuta ja tutustu Osallistuva budjetointi Osallisuus

R-tunnus, jossa päällä erivärisiä palapelin palasia. Teksti Riihimäki tehdään yhdessä! Kaupungin punainen logo.

Osallistuva budjetointi käynnistyy jälleen Riihimäellä. Asukkaiden ideoiden kerääminen 100 000 euron käyttämiseksi alkaa maanantaina 19.9.2022. Riihimäkeläisten asuinympäristön ja koko kaupungin kehittämiseen liittyviä ideoita voi jättää kuukauden ajan 23.10.2022 saakka. Riihimäkeläiset pääsevät tekemään osallistuvaa budjetointia nyt neljännen kerran.

”Riihimäkeläiset ovat ottaneet osallistuvan budjetoinnin ilahduttavasti omakseen, ja sekä ehdotus- että äänestysmäärät kasvoivat viime vuonna. Toivottavasti suunta jatkuu ja tänäkin vuonna tulee entistä enemmän ehdotuksia”, strategia- ja kehittämispäällikkö Katja Törrönen sanoo.

Osallistuvan budjetoinnin tavoitteena on ideoida, päättää ja toteuttaa yhdessä. Ehdotuksia kannattaa miettiä esimerkiksi yhdistyksissä, seuroissa tai koululuokissa. Lisäksi on syytä huomioida, että edetäkseen toteutuksen arviointivaiheeseen, ehdotus tarvitsee 10 kannatusta. Näin ollen oma ehdotus kannattaa jättää hyvissä ajoin.

Ehdotuksia voi tehdä ja niihin voi tutustua osallistumisalustalla osoitteessa: osallistu.riihimaki.fi. Ehdotuksiin voi tutustua verkkopalvelussa ilman kirjautumista, mutta niiden tekeminen, kannattaminen ja kommentoiminen edellyttävät kirjautumista. Sivuilta löytyvät ohjeet rekisteröitymiseen ja palvelun käyttämiseen. Kirjaston henkilökunta antaa opastusta verkkopalvelun käyttöön. Oman ehdotuksensa voi jättää myös paperilla Tietotupaan tai kirjastoon.

”Ennen oman ehdotuksen jättämistä kannattaa tutustua osallistuvan budjetoinnin sääntöihin osallistumisalustalla, sillä kaikkien äänestykseen etenevien ehdotusten on oltava Riihimäen osallistuvan budjetoinnin periaatteiden mukaisia. Tähänkin voi pyytää apua kirjaston henkilökunnalta”.

Ehdotusten valmistuttua kaupungin työntekijät arvioivat ne, tekevät niistä toteutussuunnitelmat ja laskevat niille kustannusarvion.

Äänestys ja suunnitelmien toteuttaminen

Ehdotusvaihe päättyy 23.10.2022 ja äänestys suunnitelmista alkaa 10.1.2023.

Kaikki äänestysvuonna 12 vuotta täyttävät ja sitä vanhemmat riihimäkeläiset voivat äänestää osallistuvassa budjetoinnissa. Jokaisen äänellä on merkitystä ja kaupunki lupaa toteuttaa äänestyksessä päätetyt ehdotukset. Suunnitelmien toteutus aloitetaan heti äänestystuloksen vahvistamisen jälkeen helmikuussa 2023.

Osallistuva budjetointi lyhyesti

  • Riihimäellä osallistuvaan budjetointiin on varattu miljoona euroa. Ensimmäisellä kerralla oli jaossa 50 000 euroa, jatkossa asukkailla on käytössä ideointiin 100 000 euroa vuosittain.
  • Ideoiden tulee olla Riihimäen strategian ja arvojen mukaisia, yleishyödyllisiä ja niiden on tuotettava iloa mahdollisimman monelle kaupunkilaiselle. Lisäksi kaupungilla täytyy olla toimivalta ideoiden toteuttamiseen.
  • Äänestysoikeus on kaikilla äänestysvuoden aikana 12 vuotta täyttävillä ja sitä vanhemmilla riihimäkeläisillä.
  • Kaupunki toteuttaa eniten ääniä saaneet ideat.

Osallistuvan budjetoinnin aikataulu

  • Ideahaku 19.9.–23.10.2022
  • Toteutusarviointi ja ehdotusten työstäminen suunnitelmiksi 19.9.–12.12.2022
  • Osallistuvan budjetoinnin äänestys 10.1.2023–30.1.2023
  • Tulosten julkaisu 1.2.2023
  • Voittaneiden suunnitelmien toteutus käynnistyy 2.2.2023

Sähköinen osallistumisalusta osoitteessa https://osallistu.riihimaki.fi/

Osallistuvasta budjetoinnista löytyy lisätietoa kaupungin verkkosivuilta.